Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Företagarna Mölndal storsatsar för att förebygga brott

En ny typ av brott har blivit allt vanligare bland företagare i Mölndal men få väljer att anmäla. Därför väljer nu Företagarna Mölndal att satsa på brottsbekämpning.
– Det som ökar mest är digitala brott, säger Karolina Flink, ordförande i Företagarna Mölndal.

Under hösten genomförde Företagarna i Göteborg en undersökning där de mätte hur utsatta företagare i regionen är för brott. Undersökningen är inte publicerad än men Karolina Flink, ordförande i Företagarna Mölndal, har sett resultaten.

– Min upplevelse är att brotten ökar och då särskilt de digitala brotten. Det är ofta väldigt subtila och skämmiga brott. Jag tror att det sitter långt inne för många människor att erkänna att man blivit lurad, säger Karolina Flink.

Under februari månad kunde Mölndals-Posten vid flera tillfällen rapportera om företag som fått inbrott i sina firmabilar. Även inbrott i företagslokaler har förekommit med jämna mellanrum men det är inte bara stöld genom inbrott som företagarna utsätts för.

– Det som sticker ut är den fysiska brottsligheten i form av inbrott, stöld och skadegörelse men det som ökar mest är digitala brott i form av bluffakturor, cyberbrott, bedrägerier och utpressning, säger Karolina Flink.

Jämna siffror

Enligt Brottsförebyggande rådets, BRÅ, senaste statistik så har antalet inbrott i industrier legat på en jämn nivå i Mölndal under de senaste fem åren. Den bilden delar även kommunpolisen Niklas Svensson.

– Att det skulle ha ökat är ingenting som vi känner igen, säger han.

Även Heinz Martini som är ordförande i Mölndal-Åbro företagsförening bekräftar den bilden.

– Det har faktiskt inte varit så mycket här ute den senaste tiden och på vårt senaste möte så var det nog första gången som ingen tog upp att de hade råkat ut för inbrott.

I Eklanda industriområde däremot är det flera företagare som vittnar om inbrott den senaste tiden. När Mölndals-Posten frågar om de haft inbrott under de senaste två åren så svarar de flesta ja. Dessutom är det vanligt att metallåtervinningen töms av tjuvar under nätterna.

Få som anmäler

Exakt hur utsatta företagen är för brott i Mölndal är svårt att svara på men Karolina Flink tror att det finns ett stort mörkertal i statistiken.

– All statistik och alla undersökningar tyder på att företagare undviker att anmäla brott. Eller rättare sagt, man bryr sig inte om det. Dels är det för att man vet att utredningen kommer att läggas ner och dessutom kanske man inte får ut något på försäkringen. Problemet med det är då att vi inte vet om den statistiken vi har stämmer.

Uppmaningen

En del av lösningen på brottstrenden tror Karolina Flink handlar om att få fler företag att anmäla när de utsätts för brott, därför kommer Företagarna Mölndal bjuda in Mölndals stad, företag och polis till en dialog.

– Vi måste börja prata om brott mot företagare och sätta det i fokus. Jag vill uppmana företagare att anmäla brott så vi vet hur stort problemet är. När vi vet hur utbrett det är och vilken typ av brott som gäller då kan vi också hitta lösningarna, i samverkan med kommun, polis och andra aktörer.

I Bengtsfors kommun i Dalsland har brott mot företagen blivit en prioriterad fråga i kommunens medborgarlöfte. Deras satsning har bland annat resulterat i att fler poliser har anställts och enligt Karolina Flink så är Bengtsfors en förebild.

– Man uppmanade till att anmäla brott vilket gjorde att man fick statistiskt underlag på hur stort problemet var. Då anställdes två nya poliser. Finns det inte poliser som kan jobba med frågan så kommer det ju inte hända någonting.

LÄS MER: Mats såg tjuvarna från sitt fönster – en av många som drabbats av bilinbrott i Mölndal

LÄS MER: Inbrott i firmabil i Bifrost

LÄS MER: Fyra bilinbrott i Mölndal det senaste dygnet

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.