Författaren Andrea Lundgren är årets mottagare av Mare Kandre-priset

Mare Kandre-priset har i 16 år delats ut till minne av Mölndalsförfattaren. Under årets ceremoni, den första efter ett coronauppehåll på två år, gavs utmärkelsen till Andrea Lundgren.
– Det känns fantastiskt, säger hon till Mölndals-Posten.

ANNONS
|

Författaren Mare Kandre växte upp i Mölndal, och det var här som hon fick sitt första erkännande.

– Jag var rätt mobbad, hade manchesterjacka och fick heta kommunist, berättade hon i en intervju med Göteborgs-Posten september 2000.

Dock hade hon en väldigt bra svensklärare på Sörgårdsskolan.

Mare Kandre.
Mare Kandre. Bild: Jarl Ahlström

– Mamma Karin kallade vi henne, eftersom hennes son gick i min klass. En gång i åttan skrev vi om barndomsupplevelser och hon ville läsa upp det jag hade gjort.

Mare Kandre gick med på det, men vägrade lyssna i klassrummet. Hon satte sig på en slänt utanför skolan och väntade. När klasskamraterna kom ut efteråt var någonting annorlunda.

ANNONS

– De såg på mig på ett helt annat sätt, avvaktande, attackerade mig inte längre.

Sedan 2006

Kandre kom att bli en inflytelserik författare, och har fortsatt att inspirera långt efter sin alltför tidiga död 2005.

Redan året därpå instiftades det så kallade Mare Kandre-priset, som sedan dess årligen delas ut till unga författare som skriver i Kandres anda.

I år får författaren Andrea Lundgren priset för ”romaner och noveller som samtidigt är breda och excentriskt egensinniga".

"Andrea Lundgren uppehåller sig ständigt på den tunna gränsen mellan det mänskliga och det djuriska, mellan det vilda och civiliserade, och mellan barnets drömska landskap och vuxenvärldens sköra vardaglighet", lyder en del av juryns motivering.

”Känns fantastiskt”

Efter ceremonin, som ägde rum i fredags på Dramaten under Stockholms internationella poesifestival, säger Andrea Lundgren till Mölndals-Posten att hon är överväldigad.

– Det känns fantastiskt. Mare Kandre har betytt jättemycket för mig, sedan jag för första gången läste en bok av henne. Det var romanen Aliide, Aliide, och jag var 20, 21 någonting. Hon är en av de författare som har påverkat mig mest skulle jag säga, tillägger hon.

Vad var det Mare Kandre gjorde som påverkade dig så?

– Det var det groteska som var viktigt för mig. Hennes köttiga, äckliga språk som var helt magiskt. Detaljseendet som ser löven, förruttnelsen ... Mare Kandre kunde skapa en undervattensvärld i en trappuppgång. Det är få förunnat.

Pengar och gåvor

Utöver ett diplom med motiveringen och en vacker blombukett fick Andrea Lundgren en prissumma på 15 000 kronor, samt en förstautgåva av Mare Kandres debutroman I ett annat land.

– Den har jag förstås läst, men att ha en förstautgåva? Det känns jättestort, säger Andrea Lundgren.

Andrea Lundgren romandebuterade 2010 med I tunga vintrars mage. Hon har också givit ut Glupahungern 2014 och novellsamlingen Nordisk fauna 2018.

Tidigare i år kom hennes senaste bok, Den underjordiska solen.

Mare Kandre-priset delas ut av den litterära tidskriften 20tal i samarbete med Kandres familj. Tidigare pristagare är bland andra Nina Hemmingsson, Linda Boström Knausgård och Anne Swärd (numera ledamot i Svenska akademien).

LÄS MER:Så får vi fler kvinnliga gatunamn i Mölndal – här är fyra starka kandidater

LÄS MER:Århundradets Mölndalsbo: Del tre – författare och politiker är med på superlistan

LÄS MER:Här belönas journalisten Joakim Medin från Mölndal med hedersmedalj för sitt arbete

ANNONS