Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lydia Sandgren, författare och psykolog i Mölndal, är dagens sommarpratare.  Bild: Henrik Brunnsgård
Lydia Sandgren, författare och psykolog i Mölndal, är dagens sommarpratare. Bild: Henrik Brunnsgård

Författaren och psykologen Lydia Sandgren är värd för Sommar i P1: ”Känns nervöst”

I dagens Sommar i P1 tar författaren och psykologen Lydia Sandgren med lyssnaren på hennes egen bildningsresa. Skrivandet – som alltid varit närvarande i hennes liv – sysslar hon med vid sidan av sin tjänst på Mölndals sjukhus. Men varifrån kommer denna hunger efter bildning?

2020 debuterade Lydia Sandgren som författare med sin roman Samlade verk. Samma år tilldelades hon Augustpriset för årets skönlitterära bok. Genomslaget gick fort, men själva skrivandet tog tio år.

I torsdagens sommarprat beskriver hon en kunskapstörst och hur hon har slukat böcker sedan barnsben.

Även om det ekade tomt på akademiska poäng i släkten, har Lydia Sandgrens liv präglats av läsande, skrivande och kunskapsinhämtning. En person som har influerat Sandgren är hennes farmor som ofta tog med henne till biblioteket som barn.

– Jag läste överallt, inklusive på lektionerna när jag egentligen skulle göra något annat. Därifrån var steget inte så långt till att tänka ”Varför inte försöka själv? Hur svårt kan det vara?”, säger Lydia Sandgren i sitt sommarprat.

Jobbar på Mölndals sjukhus

Trots ett stort litterärt genombrott har hon inte slutat jobba som psykolog. En av anledningarna är att hon tycker om sitt arbete med patienterna på Mölndals sjukhus.

Mölndals-Posten ringer upp Lydia Sandgren under torsdagen. Klockan är runt 11 och än så länge har hon bara hunnit få glada tillrop från nära och kära. De har lyssnat på poddversionen av programmet, innan den tablåbelagda sändningen i Sveriges radio P1 klockan 13.

Du är dagens sommarvärd. Hur känns det?

– Det känns nervöst, roligt och spännande. Det är speciellt med Sommar i P1 eftersom det når ut till så många människor som kanske inte söker upp en frivilligt. Det är lite extra nervöst. Men det är ett ärofyllt format, jag är väldigt glad.

Hur känns det att ha blivit ett så stort namn på så kort tid?

– Nu har jag vant mig vid det, men det har tagit lite tid att processa. Från att vara helt okänd till att vara en offentlig person. Nu har jag växt in i det, sommarpratet är ju okändhetens totala motsats. Det är nog lite tur att mitt genombrott har pågått under pandemin. Det har inte stigit mig åt huvudet, skrattar hon.

Du nämner ju din kommande roman i sommarpratet. När kan vi förvänta oss att se den i bokhandeln?

– Jag önskar verkligen att jag visste det. Men det blir inte nästa år. Det beror helt på, det kommer nog inte ta tio år. Men det blir en lång och omfattande historia den här gången också och nu ska jag ha barn, så ni får nog vänta i några år i alla fall.

Varifrån kommer din hunger efter bildning?

– Det vet jag faktiskt inte, den har ju funnits hos mig sen jag var ett litet barn. Det har alltid varit väldigt lustfullt att lära mig, och att skriva. Sen har jag formats mycket av min omgivning.

Din farmor?

– Ja, men också mina föräldrar och lärare. Att gå i skolan har verkligen eldat mig. Vet du att jag gick Fässbergsgymnasiet? Jag har egentligen ingen stark koppling till Mölndal, men det fanns en väldigt bra musiklinje där som jag ville gå.

Lydia Sandgren växte upp i Hyssna i Marks kommun och tog studenten från Fässbergsgymnasiet 2006. Och nu har hon ytterligare en Mölndalskoppling, genom arbetet på sjukhuset.

Vad har du fått för reaktioner från dina kollegor i Mölndal?

– Ja, men det är klart att mina kollegor i Mölndal har uppmärksammat mig och de tycker att det är roligt att jag är dagens sommarvärd, säger Lydia Sandgren.

LÄS OCKSÅ: Henrietta sätter färg på trista husfasaden: ”Alltid lite nervös innan det är klart”

LÄS OCKSÅ: Fullsatt när Stensjöns församling anordnade musikkafé vid Brostugan

LÄS OCKSÅ: Så varmt är det i Mölndals badvatten

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.