Thea Wedin, projektchef på Mölndals stad, berättar om planerna på att bygga en förskola i Hålsten. Det är det här naturområdet vid Nybyggaregatan som det handlar om.
Thea Wedin, projektchef på Mölndals stad, berättar om planerna på att bygga en förskola i Hålsten. Det är det här naturområdet vid Nybyggaregatan som det handlar om. Bild: Arkiv/Google Maps

Förskola för 140 miljoner kan byggas i Hålsten

I östra Mölndal är det brist på förskoleplatser, samtidigt som Rävekärrs förskola måste rivas. Lösningen kan bli en ny förskola i Hålsten – trots att marken är svår att bygga på.
– Vi har inget bättre alternativ, säger Thea Wedin, projektchef på Mölndals stad.

ANNONS
|

Mölndals-Posten har tidigare berättat att både förskolan och skolan i Rävekärr är utdömda och behöver rivas. Byggnaderna är från 70-talet och håller inte måttet längre.

Tidigare var planen att flytta barnen från Rävekärr till en ny förskola i Forsåker, men när planerna försenades tvingades staden tänka om.

– Vi har Rävekärrs förskola och skola som behöver ersättas och för att lösa hela det här pusslet behövs en ny förskola, säger Thea Wedin på stadens fastighetsavdelning.

Dessutom råder det brist på förskoleplatser i östra Mölndal. En ny förskola i Hålsten, en bit nordost om Rävekärr, skulle ge 12 avdelningar.

ANNONS

Har utrett frågan

I april 2020 bestämde sig politikerna för att frågan skulle utredas.Det fanns en del frågetecken kring markförhållanden, detaljplanen och trafiken i området.

Läs mer: Skola döms ut: ”Troligast att vi behöver riva och bygga nytt”

Nu har tjänstemännen sett över förutsättningarna och landat i att den nya förskolan bör byggas så snart som möjligt. Nybygget förväntas kosta runt 140 miljoner kronor.

I början av februari var ärendet uppe i lokalstrategiska utskottet, och nu ska det vidare till kommunstyrelsen.

– Vi får se vad politikerna säger, vi behöver ett beslut för att få börja bygga, säger Thea Wedin.

Förhoppningen är att den nya förskolan ska stå klar hösten 2023. Efter det kan Rävekärrs förskola rivas, och ge plats för en nybyggd grundskola. Först efter det ska den gamla grundskolan rivas.

På det sättet slipper kommunen att sätta upp tillfälliga paviljonger.

– Vi har ingen bra mark för det, så det behövs en mer permanent lösning.

Behövs åtgärder

Samtidigt berättar hon att det finns en del problem med tomten i Hålsten. Det handlar om ett naturområde vid Nybyggaregatan och Lejonslättsgatan.

– Marken är absolut inte idealisk. Det är mycket torv i marken och vi behöver göra markstabiliserande åtgärder. Det kommer ta ett år innan man ens kan börja bygga själva förskolan.

Ändå anser ni att förskolan bör byggas där, varför då?

– Det är den tomten som finns. Vi har inte så mycket tillgänglig mark i det här området. Vi tror ändå att förskolan ska smälta in i naturen på ett bra sätt.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se

ANNONS