Snart får Mölndals elever tillgång till kostnadsfria mensskydd på utvalda skoltoaletter.
Snart får Mölndals elever tillgång till kostnadsfria mensskydd på utvalda skoltoaletter. Bild: Jonas Lindstedt

Förslaget blir verklighet: Gratis mensskydd till Mölndals elever

Det som började med en motion av Vänsterpartiets Marie Lindqvist i mars förra året, har omstöpts och diskuterats i motförslag och en utredning. Nu, 18 månader senare, ser delar av det ut att bli verklighet. Varje grund- och gymnasieskola i Mölndal ska framöver erbjuda gratis mensskydd på toaletterna till sina elever.

ANNONS
|

Det var på mötet med kommunfullmäktige 24 mars 2021 som Marie Lindqvists (V) motion om kostnadsfria mensskydd på toaletter inom Mölndals stad först behandlades.

I den föreslogs att kommunen genast skulle menssäkra toaletterna på skolor där elever i behov finns. Dessutom skulle kommunen, enligt motionen, se till att göra detsamma med alla sina offentliga toaletter – även på exempelvis bibliotek och badhus – senast under 2022.

Motförslag av Moderaterna ledde till beslut

Från kommunfullmäktige skickades motionen vidare för beslut i kommunstyrelsen. Trots stöd från Socialdemokraterna, avslogs den.

Däremot beslutades det, efter ett motförslag av kommunalrådet Merjem Maslo (M), att serviceförvaltningen skulle utreda om det fanns möjlighet att menssäkra ett fåtal toaletter på varje skola. Och det är i den varianten som idén nu har blivit verklighet.

ANNONS

Marie Lindqvist är kritisk till att beslutet har dragit ut på tiden.

– Det fanns kommuner som redan hade implementerat det här, så man hade föregångare att gå efter. I stället ville man genomföra en meningslös utredning, säger hon.

Ser du genomförandet som en personlig seger?

– Nej, inte en personlig seger. Jag ser det som en seger för alla tjejer, särskilt nu när tiderna är så svåra och många kämpar för att ha råd med mensskydden.

Tråkigt att barnen drabbas på grund av att några vill göra politiska poänger

Hon tillägger att alla barn som behövde det här förra året, och i år fram tills att beslutet fattades, inte längre går att hjälpa. Det är för sent för dem.

– Barn som kanske har behövt ta pappershanddukar i trosorna, springa hem eller missat lektioner för att skolorna inte har erbjudit det här. Men så blev det när den grönblå majoriteten ville gå efter sitt eget förslag. Jag tycker att det är tråkigt att barnen drabbas på grund av att några vill göra politiska poänger, säger Marie Lindqvist.

Ett motargument som lyftes var att mensskydd kunde komma att försvinna på grund av att barn lekte med dem.

– Då känner man inte till hur barn fungerar. Det är inte sånt man gör på toaletterna. Det blir upp till skolorna och serviceförvaltningen att se till så att man förvarar dem på ett säkert sätt.

Räcker det med tre till fem toaletter per skola, tror du?

– Ju större tillgänglighet desto bättre. En 11-årig flicka kan inte datumstyra sin mens, eller veta var hon kommer att befinna sig när den kommer. Det får väl utvärderas i efterhand om det här var en tillräcklig åtgärd, säger Marie Lindqvist.

Kostnaden: En miljon kronor per år

Serviceförvaltningen har i beredningen tagit hjälp av skolförvaltningen och utbildningsförvaltningen, vars respektive elevhälsa har identifierat vilka toaletter som kan vara lämpligast för mensskyddsautomater. Sådana ska monteras på knappt 100 toaletter, fördelade mellan de två gymnasieskolor och 18 grundskolor som är berörda.

Mängden flickor över 11 år som vistas i lokalerna och kan tänkas använda dessa toaletter är 2 075 stycken.

Enligt statistik från kommunens underleverantör Essity, innebär det att mensskydden kan kosta kommunen en miljon kronor årligen – grovt uppskattat. Monteringen av 100 fördelningsboxar går på 10 000 kronor, medan arbetskostnaden (påfyllning, mottagande av leverans med mera) uppskattas landa på 25 000 kronor årligen.

LÄS MER:Toppolitikern vill se gratis mensskydd på Mölndals skolor

LÄS MER:Skolelever kan få gratis mensskydd: ”Kanske inte på alla toaletter”

LÄS MER:Linn och Hanna driver Herbox från Mölndal – nu ska de ändra världen

ANNONS