Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Förslaget: Ny bro över motorvägen kan minska bilköerna i centrum

I rusningstid ringlar bilköerna ofta långa i Mölndals centrum.
Flaskhalsen sitter vid Mölndals bro och Kvarnbygatan, men en plan har börjat ta form för att underlätta – en ny bilbro kan bli verklighet mellan Forsåker och innerstan.

– Det är inte rimligt att det ska vara långa köer där bilar går på tomgång mitt inne i stan. Det är inget man vill ska vara bestående. Förvaltningen jobbar med det och för oss i nämnden är det viktigt att det kommer en lösning eller i alla fall en lättnad, säger Anders Enelund (M), ordförande i tekniska nämnden i Mölndals stad.

LÄS MER: Så försöker kommunen stoppa trafikkaoset: ”Blir ändå trångt”

Köerna han kommenterar är de från Gamla Torget via Mölndals bro. I rusningstid syns ofta långa köer därifrån genom centrum och förbi Fässbergs kyrka, samt ner på Gamla Kungsbackavägen mot Åbromotet.

Funderar på ny bro

Varken Anders Enelund eller Sofia Söderlund, projektledare på tekniska förvaltningen, ser dock problemet som något nytt. Även om den pågående ombyggnationen av Mölndalsån vid Kvarnbyn påverkar trafiken upplever Sofia Söderlund köerna som ungefär lika långa som tidigare.

– Vi har alltid haft problem längs Kvarnbygatan. Det är för stora trafikflöden. Alla ska över Mölndals bro, säger hon och menar att det helt enkelt behövs fler än en bro över motorvägen i höjd med Mölndals centrum för att hantera den mängden bilar.

LÄS MER: Cykelstölderna ökar i Mölndal: ”Ger snabba pengar”

Nu finns planer på att skapa just det. I det kommande detaljplanearbetet för Forsåker finns ytterligare en bro över motorvägen med, som föreslås gå från Gamla Kungsbackavägen i höjd med Baazgatan till Nämndemansgatan på Forsåkersidan. Det skulle betyda att alla som ska till och från Nya Forsåker eller Rävekärr slapp passera Mölndals bro.

– Det skulle kunna avlasta Mölndals bro från en del biltrafik, säger Sofia Söderlund och förtydligar att planerna är i ett mycket tidigt skede och att inga beslut finns.

Diskuterats länge

Arbetet med den delen av detaljplanen kan inte komma igång förrän Trafikverket sagt sitt om hur de nya järnvägsspåren ska dras.

LÄS MER: Trafikverkets förslag: Här ska spåren genom Mölndal dras

Anders Enelund har varit politiker sedan 2006, men vet att frågan om ytterligare en bro över motorvägen diskuterats redan före hans tid. Varför ingen byggdes då vet han inte, men när Forsåker och järnvägsplanerna kommit längre är han säker på att det går lättare att komma fram till ett beslut.

– Jag är övertygad om att det blir bättre framöver, men hur lång tid det är dit får vi se. Vi vill ogärna göra snabba åtgärder som vi får riva upp igen så vi får snällt vänta in Trafikverket, säger han.

Ny bro över ån

Ytterligare en bro-plan handlar om Forsebron över Mölndalsån, för dem som kör från Kvarnbygatan in på Norra Forsåkersgatan och omvänt. Dagens bro är mycket smal.

– När bussen ska svänga över den behöver den båda körfälten, säger Sofia Söderlund och berättar att det bidrar till flaskhalsen.

Därför finns en plan på att riva bron och bygga en ny, bredare, som ska stå klar 2023.

Att trafikljusen vid Gamla Torget skulle påverka trafikflödet särskilt mycket tror inte Sofia Söderlund. Nya tillfälliga trafikljus kom på plats i och med ombyggnationen av Mölndalsån, och hon berättar att tiderna som det lyst grönt och rött justerats för att få ett så bra flöde som möjligt.

– Det var ganska långa tider i början, nu har vi kortat dem. Vi testar oss fram, säger hon och berättar att trafikljus kommer att finnas kvar på Kvarnbygatan också i framtiden för att släppa in bilar från Forsebron.

LÄS MER: Vändningen – busskorten på helger och lov blir kvar

Att järnvägen ska få fler spår och ett nytt stationsområde innebär stora framtida byggnationer på Mölndals bro.

Kan det betyda att bron breddas samtidigt?

– Det är för tidigt att säga, säger Sofia Söderlund och tillägger att det heller inte är där fokus på arbetet ligger.

– Vi ser helst att vi underlättar för gående och cyklister att ta sig till stationsområdet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.