– På grund av vädret är ny inriktning Västsverige på tisdag och Stockholm/Mälardalen på onsdag skriver Skaraborgs flygflottilj i ett inlägg på FacebookFormationen startar på F7 Såtenäs klockan 1330,vänder i Halmstad och flyger över Göteborg De beräknas passera Ljungskile klockan 1455 och Uddevalla klockan 14.59Flygplanen kommer att färdas runt 500 kilometer i timmen på som lägst 400 meters höjd
– På grund av vädret är ny inriktning Västsverige på tisdag och Stockholm/Mälardalen på onsdag skriver Skaraborgs flygflottilj i ett inlägg på FacebookFormationen startar på F7 Såtenäs klockan 1330,vänder i Halmstad och flyger över Göteborg De beräknas passera Ljungskile klockan 1455 och Uddevalla klockan 14.59Flygplanen kommer att färdas runt 500 kilometer i timmen på som lägst 400 meters höjd Bild: Stefan Berg

Försvaret spred julstämning från luften

Traditionen med Försvarsmaktens julgransflygning fortsatte även i år. Förutom att vara en övning var det också ett sätt att visa närvaro och passa på att önska god jul. Men under tisdagsmorgonen kom beskedet att förmiddagsflygningen ställs in. I stället skedde flygningen under eftermiddagen.

ANNONS
|

Försvarsmaktens tradition att flyga Jas 39 Gripen-plan formerade som en julgran fortsätter även i år. Det är flygvapnet som utför övningen, och olika flottiljer över landet flyger över städer under veckan.

Idag, tisdag 14 december, var det Västsveriges tur. Blekinge flygflottilj, F 17, står för julhälsningen till västsvenskarna i år.

Men under tisdagsmorgonen kom beskedet att flygningen inte kan genomföras som planerat.

Julgransflygningen 2020.
Julgransflygningen 2020. Bild: Stefan Berg

Förmiddagsflygningen inställd – sker under eftermiddagen

Rutten skulle ha startat i Ystad vid 09.43 och julgranen skulle flyga över Göteborg vid 10.31 – men denna flygningen ställdes in, meddelade Blekinge flygflottilj på sin Facebooksida.

Försvarsmakten genomförde en julgransflygning under eftermiddagen i stället. Men man flög inte över alla platser eftersom det bara var en flygning i dag.

ANNONS

"Vi gör vårt bästa för att passera så många orter vi kan på västkusten för att sedan flyga vidare mot Kalmar, Öland och Blekinge”, skrev flygflottiljen F 17 på sin Facebooksida.

Flygningen startade vid 13.24 i Ystad och syntes över Göteborgsområdet vid 14.08 på tisdagseftermiddagen. Därefter kunde man se flygplanen i Mölndal.

”Formationsflygning eller julgransflygning är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid. Det är också ett sätt för oss att visa närvaro på platser som vi kanske inte syns så ofta och passa på att hälsa god jul”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

ANNONS