Facket har fått nog – nu väntar arbetsstopp på akuten

Det saknas fortfarande sjuksköterskor till 352 arbetspass i sommar på akuten vid Mölndals sjukhus. Nu hotar Vårdförbundet med skyddsstopp om inte ledningen kan presentera ett hållbart sommarschema före fredag.

ANNONS
|

Mölndals-Posten har tidigare berättat om sjuksköterskekrisen på akutavdelningen vid Mölndals sjukhus. Mellan årsskiftet och maj månad sade en femtedel av personalstyrkan – fjorton sjuksköterskor och fem undersköterskor – upp sig från sina tjänster, vilket satte organisationen i gungning.

10 000 kronor per semestervecka

Att akuten ännu inte har återhämtat sig blir tydligt när man tittar på hur bemanningen ser ut över sommaren. Ännu saknas sjuksköterskor till 352 heltidsarbetspass (borträknat frivillig övertid), vilket enligt huvudskyddsombudet Magnus Hanson tyder på att personalens semester är i fara.

– Normalt ska man få besked om semester innan semesterperioden startar. Vi har ännu inte fått se några listor på beviljade semesterveckor från arbetsgivaren, och att de nu köpslår med enskilda medarbetare om att flytta eller sälja sina semesterveckor tyder på att de fortfarande är i ett förhandlingsstadium, säger han.

ANNONS

Det han talar om är erbjudandet från Västra Götalandsregionen om 10 000 kronor per semestervecka till varje medarbetare som tar ut sin semester vid ett senare tillfälle än i sommar. En strategi som uppenbarligen inte har burit frukt.

– I grunden beror det på att vi är för få. Personalen är trött och utarbetad, de får inte den återhämtning som de behöver. Samtidigt kommer det in så många patienter att många behöver hänvisas till primärvården, andra till att återkomma nästa dag. Det betyder att man kan börja dagen med 20 patienter som så att säga har blivit över från dagen före.

– Sjuksköterskorna går på knäna och hinner ofta inte ta rast. I sinom tid kommer det att spilla över på undersköterskorna, läkarna och hela verksamheten.

Vad säger arbetsgivaren?

– Vi hade en akut arbetsmiljörond 7 juni, och jag måste säga att vi fick väldigt luddiga svar. De återkom till att vi måste kommunicera bättre med varandra. Vi kan kommunicera hur mycket vi vill, säga att ”du, nu går jag på rast”, men om det inte finns någon som kan ta över så blir det ingen rast. Och det oavsett hur mycket man pratar med varandra.

Skyddsstopp väntar

Under tisdagen gjorde Vårdförbundet en framställan om skyddsstopp till Arbetsmiljöverket. Om arbetsgivaren inte kan presentera godtagbara förslag på hur de kan lindra krisläget före fredag, riskerar stoppet att träda i kraft.

– Ett skyddsstopp ska införas om det är fara för medarbetarnas liv och hälsa, och det bedömer vi att det är här. Egentligen är situationen så illa att vi borde införa ett akut skyddsstopp redan i dag. Men som sjuksköterskor känner vi att vi har ett ansvar för patienterna. Därför ger vi ledningen en tidsfrist, säger Magnus Hanson.

Vill bjuda in till dialog

Pär Parén är verksamhetschef för akuten på Mölndals sjukhus. Han säger att han har fått olika bud från facket under dagens gång, men att han inte uppfattar hotet om skyddsstopp vara aktuellt längre.

– Det senaste jag hörde var att de efterfrågade en förnyad dialog om hur vi ska gå till väga med sommarschemat, med skyddsstopp som en möjlig senare åtgärd om de inte är nöjda och det inte blir tillräckliga resultat, säger han.

Hans och ledningens nästa steg blir att kalla till ett möte för den dialogen.

– Då hoppas jag att vi kan förklara bättre och gå mer på djupet in i de åtgärder som vi har vidtagit, de som är på gång inom kort, och se om det kanske har blivit några missförstånd som vi kan räta ut.

Ansträngd arbetsmiljö

Han medger att det finns utmaningar med arbetsmiljön på akuten, som framför allt är relaterade till att många medarbetare har slutat.

– Vi har anställt ny personal, men det finns en brist och det är tydligare nu i och med att det blir sommar.

Är det en hållbar situation på akuten?

– Vi har en ansträngd arbetsmiljö. Om det uppfyller kriterierna för skyddsstopp är jag dock tveksam till, där är kriterierna väldigt hårda. Men det är huvudskyddsombudets rätt att göra en sådan begäran, sen ska Arbetsmiljöverket bedöma om det verkligen är befogat. Hittills har inte arbetsgivaren sett att akutmottagningen behöver stänga på grund av arbetsmiljön.

Får sjuksköterskorna tillräckligt med återhämtning?

– En situation där vi inte är lika många som målbilden är, gör att det blir väldigt utmanande. Jag vet att cheferna jobbar stenhårt för att alla ska kunna få möjlighet till återhämtning, och signalerna jag har fått är att sjuksköterskorna ges det. Men det är alltid en tolkningsfråga och upp till varje enskild individ att göra den bedömningen.

Kan ni bedriva verksamheten i sommar om det saknas personal till 352 heltidspass?

– Akutsjukvården är en viktig funktion för samhället, samtidigt som det finns en gräns för hur få vi kan vara för att kunna bedriva den på ett patientsäkert sätt. Skulle det visa sig att vi blir för få äger arbetsgivaren rätten att flytta någon från sin ordinarie arbetsplats till akuten, eller beordra in personal så att verksamheten kan fortsätta. Men det är inte en trevlig lösning.

Då betyder det att sjuksköterskor kan beordras att arbeta under semesterperioden?

– Hittar vi ingen annan lösning till att fylla luckorna är det arbetsgivarens skyldighet för att trygga patientsäkerheten. Det redskapet finns. Men det är någonting vi absolut vill undvika så mycket som det går.

Bekräftar: Hotet kvarstår

Magnus Hanson, huvudskyddsombud, bekräftar att hotet om skyddsstopp fortfarande gäller.

– Vi vill ha en överläggning med arbetsgivaren och hoppas på att få en kallelse under onsdagskvällen eller tidigt på torsdag. Om överläggningen inte ger någonting, om de inte har något i bakfickan som kan avhjälpa situationen, talar mycket för att jag begär ett skyddsstopp på fredag, säger han.

Mölndals-Posten har begärt intervju med Åsa Sand, områdeschef för flera av verksamheterna på Mölndals sjukhus, däribland intensivvårdsavdelningen och akuten. Hon har inte återkommit.

LÄS MER:Många sköterskor lämnar akuten – en femtedel har slutat bara i år

LÄS MER:SU anmäler händelse på akuten på Mölndals sjukhus – pensionär blev rullstolsburen

LÄS MER:Förslaget: Akutavdelning för psykospatienter på Mölndals sjukhus stängs

ANNONS