Steinbrenner och Nybergs café i Mölndals innerstad.
Steinbrenner och Nybergs café i Mölndals innerstad. Bild: Elvira Linderot

Fackförbundet Livs krav mot Steinbrenner och Nybergs bageri – skriv nya avtal

Det är inte anställda utan Livsmedelsarbetarförbundet som driver frågan om att skriva andra kollektivavtal än det som redan slutits mellan anställda och ledningen på Steinbrenner Nybergs och Ehlers bageri i Mölndal.

ANNONS
|

Under måndagsmorgonen kom beskedet att Livsmedelsarbetareförbundet varslar om strejk och blockad mot bageriet med start 29 november klockan 08. Fackförbundet vill att bageriet ska skriva kollektivavtal med just Livs, detta trots att det redan finns ett slutet avtal på arbetsplatsen – men med ett annat fackförbund under LO:s flagg, Restaurang och hotellfacket.

På tisdagen kom mejlsvar från Livs på frågor som Mölndals-Postens ställde under måndagen.

Har Livs någon fackansluten person som jobbar på bageriet i Mölndal?

– Det är Livsmedelsarbetareförbundet som förbund som kräver tillämpligt kollektivavtal och varslar om blockad, skriver Jolan Wennberg, Livs andre ordförande.

Vad är, enligt Livs, fel med de avtal som bageriet slutit med Handel- och restaurang?

ANNONS

– Det avtal som Hotell- och restaurangfacket har med Visita är tillämpligt i de delar av verksamheten som omfattas av just det avtalet. Anställda inom produktion och förädling organiseras av Livs, vilket Livsmedelsarbetareförbundet och Hotell- och restaurangfacket är överens om.

Hur många personer hos Steinbrenner och Nyberg anser ni ska gå under Livs kollektivavtal?

– Anställda inom produktion och förädling.

Vad är vinsten med att ett företag ska skriva olika avtal med olika anställda om det redan finns ett fackligt förhandlat kollektivavtal på arbetsplatsen?

– Livs grundläggande uppgift är att teckna kollektivavtal med arbetsgivaren. Det gör vi för att säkerställa rätt löner och arbetsvillkor för medlemmarna samt för att säkerställa konkurrensneutralitet mellan företagen verksamma inom livsmedelsindustrin. Den svenska modellen bygger på att fack och arbetsgivare förhandlar fram villkor och löner som är anpassade för de olika branscherna. Livsmedelsarbetare har till exempel inte samma arbetsmiljö som café- och serveringspersonal.

”Har redan kollektivavtal”

Urban Nyberg, vd för Steinbrenner Nybergs och Ehlers bageri, anser däremot att kompletta kollektivavtal redan finns på arbetsplatsen.

– Vi har redan kollektivavtal med Hotell- och restaurang. Vi är inget industriföretag eller levererar produkter i flera försäljningsled som Pågens eller Findus. Vi säljer våra egna framtagna produkter oavsett om det är ett bröd, en pralin, sallad, smörgås eller maträtt. Precis som en bagare hos Ica går enligt Handels avtal är våra medarbetare slutna till Hotell- och restaurang, sa Urban Nyberg till Mölndals-Posten under måndagen.

Statliga Medlingsinstitutet har kallats in för att medla mellan parterna för att undvika blockad i form av strejk och varsel 29 november.

LÄS MER:Steinbrenner & Nyberg räddades av Mölndalskunderna

LÄS MER:Lokala företag i Mölndal kämpar med de höga elpriserna: ”Alla lider”

LÄS MER:Semlorna räddar ekonomin: ”De får det att gå runt”

ANNONS