Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Emma Hellström

Falsk sjuksköterska lurade sig in hos 90-åring i Mölndal

En falsk sjuksköterska lurade sig in hos en kvinna i 90-årsåldern i Mölndal, genom att säga sig ha information om kommande corona-vaccinering. På tisdagen häktades en 29-årig man misstänkt för grov stöld och rån.

ANNONS
|

Totalt fem kvinnor i Göteborg med omnejd har utsatts för den falska sjuksköterskan uppdelat på två dagar i slutet av januari. I fredags greps en 29-årig man i samband med en butiksstöld i Uddevalla.

Efter lunchtid i dag, tisdag, häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för sex brott mot äldre.

– Det rör sig om brott mot äldre människor i sina hem. Misstänkt har sagt sig ha information om corona-vaccinationen och då tagit sig in och tagit saker av dem. Han har gett sken av att komma från sjukvården. Det är ett fall i Mölndal. Alla som drabbats är runt 90 år, säger Amanda Hognert, åklagare.

ANNONS

Kvinnan i Mölndal, som den falska sjuksköterskan, togs sig in hos är över 90 år och brottet är rubricerat som grov stöld.

En medbrottsling

Även en medbrottsling till 29-åringen är identifierad. En 47-årig man greps vid ett senare tillfälle och är anhållen. Beslut om häktning av honom tas onsdag.

– Jag vill inte gå in på hur mycket den personen är inblandad, säger Amanda Hognert.

Både 29-åringen och 47-åringen är hemmahörande i Malmö. Förutom den drabbade kvinnan i Mölndal har kvinnor utsatts för den falska sjuksköterskan i Göteborg, Ale, Uddevalla och i Stockholm.

De misstänkta har rört sig över ett rätt så spritt område, har männen någon koppling till de aktuella orterna?

– Jag kan koppla dem så att de på sannolika skäl är misstänkta för de här brotten, säger Amanda Hognert.

94-åring misshandlad

Polisen uppger att alla drabbade är födda mellan 1924 och 1932. Fyra av dem har blivit av med guldsmycken. En 94-årig kvinna, som fick besök en vecka innan kvinnan i Mölndal, fattade misstankar och bad mannen gå och blev då misshandlad.

– Det är viktigt att vi klarar upp de här fula brotten mot äldre. I många fall är de lätta offer på grund av ålder och sjukdom och kriminella utnyttjar situationen med corona för att luras. Det kan finnas fler brottsoffer som bestulits men som ännu inte upptäckt det eller gjort anmälan, säger Patrik Eriksson, chef vid citypolisens rångrupp, i ett uttalande på polisens hemsida i måndags.

Enligt polisen har minst ett tiotal kvinnor till i Göteborgsområdet blivit uppringda av den falska sjuksköterskan, men de anade oråd och tackade nej till hembesök.

Catrin Hansson

catrin.hansson@molndalsposten.se

ANNONS