Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Familjen Amiri bor i det kolsvarta huset i norra Krokslätt

Mitt bland de karaktäristiska villorna huserar en svart gestalt. Den mörka villafasaden både sticker ut och passar in. Familjen Amiri flyttade in för snart tre år sedan och har redan vant sig vid nyfikna blickar.
– Det finns både lovers och haters, men det får man nog räkna med, berättar Arlena Amiri.

Vid köksbordet sitter en uppspelt Julian Amiri. Han kan knappt sitta still.

– När vi krossade det gamla huset fick jag åka lastbil, berättar han entusiastiskt.

LÄS MER: Trollerishow för ungdomarna på korttidsboendet

Snett emot sitter storasystern Anabelle och äter chokladflingor. De har bott i det kolsvarta huset i norra Krokslätt i snart tre år. Tanken från början var dock inte alls att familjen Amiri skulle bo i en svart arkitektritad villa. Men det visade sig att det gamla k-märkta huset de köpt var i dåligt skick. Det fanns både fukt- och rötskador och villan var på vissa ställen isolerad med gamla barnkläder. Familjen tvingades börja om – och tänkte stort och mörkt.

– Till en början var vi chockade. Vi skulle helt plötsligt bygga nytt och det kändes inte speciellt hett och trendigt att försöka bygga en kopia av det gamla, berättar Arlena Amiri.

En udda pusselbit

Det var vännen och arkitekten Johan Olsson på Bornstein Lyckefors som hjälpte familjen med resan mot den svarta villan. Familjen nappade direkt när de fick se skisserna över sitt framtida hus.

– Det kändes rent och modernt men fortfarande varmt, berättar Arlena Amiri.

LÄS MER: Ny utställning på Mölndals stadsmuseum: ”Berör den nutida situationen för tatuerare”

Från början funderade de på ett hus helt i silver – men samtidigt ville de få villan att passa in. En fasad med svart trätjära kändes som en kompromiss. Nytänkande men samtidigt naturligt och stillsamt. En udda pusselbit som fortfarande passar.

Stora ytor

Inne i huset är färgerna naturnära och mörka. Köket går i mörkbruna toner och golvet är i matt betong. På den stora tomten står ett orangeri och i rabatterna växer gula dahlior. En bit bort står en vedugn och ett långbord. Det märks att de sociala ytorna varit viktiga för familjen.

– Vi ville ha lite hotell och restaurangkänsla med stora sällskapsytor, berättar Arlena Amiri.

LÄS MER: Foodtrucks rullar in i Lindome

Huset är även anpassat till barnen och deras intressen. När Mölndals-Posten besöker villan är Anabelle snabb med att sätta upp tennisnätet på tredje våningen. Här kan hon träna mot sin lillebror.

– Kolla jag kan träffa tre bollar samtidigt, säger Julian och slänger upp bollarna i luften. En av bollarna flyger över nätet medan de andra dundrar ner precis vid fötterna.

Familjen Amiri

Ålder: Arlena Amiri, 33 år och Farshad Amiri, 41 år och barnen Anabelle Amiri, 7 år och Julian Amiri, 5 år.

Jobbar med: Arlena jobbar som gruppchef på Polestar och Farshad är egenföretagare.

Den svarta villan: Har tre våningsplan och är på 235 kvm.

Varför Krokslätt: Familjen bodde tidigare i nedre Johanneberg och längtade efter att bo närmre naturen. Samtidigt fanns de bra skolor för barnen i närheten.

Delade åsikter

Det är mitt i de brokiga villakvarteret som det svarta huset tornar upp sig. Trots att villan sticker ut från de annars karaktärstypiska villorna berättar Arlena Amiri att det finns en tillåtande stämning bland de som bor i området.

– Det finns en skön jargong. Ingen försöker riktigt smälta in här. Folk jobbar med olika saker och har olika intressen och det märks, berättar hon.

På nätet har dock åsikterna fått sväva fritt och Arlena berättar att det i slutet av 2019 publicerades en artikel om villan på en webbsida om husbyggen. I kommentarsfältet uttrycktes åsikter med ett tonläge som fick Arlena att reagera.

LÄS MER: Hon vill rita Mölndals framtid

– Jag kände mig överraskad. Vissa tyckte att huset bara var svart och deppigt. Det finns både lovers och haters, men det får man nog räkna med berättar hon.

Hon fortsätter:

– Ibland går det förbi folk på gatan utanför som frågar om de får komma in och titta och det tycker vi är roligt. Det drar till sig lite uppmärksamhet.

Bor du i ett spännande hem?

Mölndals-Posten är på jakt efter fler kreativa hem att besöka. Har du ett annorlunda hus, en magisk trädgård eller en alldeles unik inredningsstil?Skicka ett mejl till [email protected]!

Mölndals-posten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.