Familjen bor i den gamla läkarvillan: ”Tycker om att huset är lite nött”

Knarret i trappan och gnisslet från fönstren skvallrar om att huset stått i Bosgården länge. Sekelskiftesvillan bakom Mölndals sjukhus har tidigare varit ett hem åt både läkare och barnfamiljer. Nu för familjen Linder historien vidare.

ANNONS
|

Precis bakom Mölndals sjukhus står den röda sekelskiftesvillan. Sedan tio år tillbaka bor familjen Linder i huset som tidigare varit en läkarbostad. I trädgården växer fruktträd och fläder. Och precis vid ytterdörren står en björnbärsbuske i storlek av ett mindre träd.

– Jag gick på visningen själv och jag minns att jag såg en björnbärsbuske med massa mogna björnbär. Jag kunde inte låta bli att smaka, berättar Ann-Charlotte Linder.

Hon fortsätter:

– Jag tror att det var då jag kände att det här kunde bli något.

LÄS MER:Mölndals-Posten vill besöka fler spännande hem i kommunen

Inte en dröm utan en dragning

Hösten 2011 flyttade familjen in i huset som byggdes 1928. Måns Linder och Ann-Charlotte Linder hade med sig möbler från två olika hem. Det blev en blandning av nytt och gammalt, dyrt och billigt. Att bo i en sekelskiftesvilla har funnits i Ann-Charlottes tankar länge. Hon beskriver det inte som en dröm utan snarare som en dragning.

ANNONS

– Jag har länge känt mig dragen till den här typen av hus. Jag tycker om att huset är lite nött. Det knarrar i trappan och gnisslar när jag öppnar ett fönster. Slitaget är charmigt och det känns förlåtande på något sätt.

Familjen började med att renovera ganska direkt. Taket behövde bytas och fasaden målas. De var noga med att bevara den historiska villan så gott de kunde. För fyra år sedan bestämde sig familjen även för att bygga ut. Barnen blev större och familjen ville ha mer plats. Men hjälp av arkitekt som hade stor kunskap om just sekelskiftesvillor fixades en tillbyggnad.

– Det var viktigt att proportionerna var äkta. Vi ville få huset att kännas så ursprungsaktigt som möjligt.

De bor i den gamla läkarvillan

Familjen: Ann-Charlotte Linder, 46 och Måns Linder, 51. I villan bor även barnen Nora Hulthén,15, och Erik Linder, 9. Familjen har även två katter som heter Aske och Simba.

Jobbar med: Ann-Charlotte arbetar på AstraZeneca och Måns är helikopterpilot.

Villan: Ligger i Bosgården och är drygt 156 kvadratmeter stor. När familjen flyttade in var huset cirka 125 kvadratmeter.

Ett hem för läkare

När villan byggdes under 1920-talet var det för att det skulle finnas en tillgänglig läkarbostad nära sjukhuset.

– Personen som bodde här innan oss har säkert räddat liv i ett tidigare Mölndal, säger Ann-Charlotte Linder.

Hon berättar att hon födde sin son på sjukhuset och att det då bara var några meter hem.

– Det var så fint när förlossningen låg här. Då kunde man nästan se de små nyfödda bebisarna lämna sjukhuset.

Hålla kvar i historien

Att hålla kvar i villans historia har känts viktigt för familjen. I matsalen står ett bord som är skapat av en gammal vägg. Och en bit bort står en originaldörr som nu fungerar som en stor tavla.

– Inredningen har fått växa fram. Vi har alltid haft själva villan som en röd tråd, berättar Ann-Charlotte Linder.

Hon berättar att hon inredningsmässigt brukar se till att låta varje rum ha några ”wow-saker”.

– Bordet av den gamla väggen är en wow-sak, kristallkronan en annan. Det blir härligt att ha några detaljer som sticker ut.

Köket är hjärtat

Läkarvillans öppna ytor och vrår gör det möjligt att både umgås – och inte umgås.

– Vårt hem är en plats för trygghet och kärlek men också en plats där man kan få sitt eget utrymme och dra sig undan, säger Ann-Charlotte Linder.

Och det gamla huset har en massa utrymmen att utnyttja. Under snedtaket på ovanvåningen har barnen Nora Hulthén och Erik Linder en egen liten tv-hörna och på de breda fönsterbrädorna kan man krypa upp och läsa en bok.

– För mig är ändå köket hjärtat av huset. När jag tänker på mig själv här hemma ser jag mig i köket där jag lagar god mat åt min familj.

Bor du i ett spännande hem?

Mölndals-Posten är på jakt efter fler kreativa hem att besöka. Har du ett annorlunda hus, en magisk trädgård eller en alldeles unik inredningsstil?Skicka ett mejl till redaktion@molndalsposten.se!

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS