Familjen i Kållered tar emot 15 flyktingar: ”Vi har ett stort hus”

Mitt i måndagsnatten åkte Mikael Nilsson med familj mot Karlskrona för att plocka upp sex ukrainska släktingar vid färjan i Karlskrona. En annan grupp släktingar kunde aldrig ta sig till Litauen – så de välkomnades också till Kållered. Och på en flygplats i Rumänien väntar ytterligare tre från släkten.

ANNONS
|

I en trädgård i västra Kållered hoppar barn studsmatta. Inget konstigt alls med tanke på den klarblåa himlen en tidig måndagseftermiddag i mars. Men merparten av barnen har precis anlänt från krigets Ukraina, liksom deras mammor, äldre syskon och andra släktingar. Den äldsta är 72 år, den yngsta fyra månader.

De är omskakade men också glada att ha nått Sverige efter ovissa resor på elva respektive fyra och ett halvt dygn.

– Vi har möjlighet, ett stort hus och vi gillar barn. Alla skulle gjort samma sak, sen får vi se hur det landar, säger Irina Nilsson.

”Det minsta vi kan göra”

Hon är själv född i Ukraina och hennes två äldsta barn, Evin Papalini och Darjan Stenko pratar ryska och kan prata med släktingarna. Men det var längesedan de besökte det i dag krigsdrabbade landet.

ANNONS

I en släkt där Irinas mormor födde tolv barn har många valt att bo kvar i Ukraina men flera har också flyttat till andra länder. Så en av Irinas släktingar skapade nyligen en grupp på Facebook för att de som idag bor utomlands skulle hjälpas åt att ta hand om dem som flytt.

– Det minsta vi kan göra är att erbjuda en plats att sova på så nu har vi planerat om hela huset. Vi har suttit i oändligt många telefonsamtal och det var riktigt stressigt ett tag men allt har nog gått mycket fortare än vad vi trodde, säger Evin Papalini.

Tydliga samtalsregler

Sovrummen har pyntats med inlånade och skänkta sängar i varje rum. I ett av rummen ligger fyramånadersbebisen och sover. Den äldre delen av de ukrainska släktingarna håller sig på avstånd, de har bara några timmar tidigare kommit till Sverige och undanber sig intervjuer. Barnen leker vidare i trädgården.

– Bland de vuxna ser man en oro men för barnen verkar allt så enkelt, säger Irina Nilsson.

Och samtalsreglerna i huset är tydliga.

– Vi har bestämt att inte diskutera något militärt utan ha en mjukare ton. Vi stödjer varandra genom att hjälpa varandra.

”Hoppas Europa hjälper till”

Kvar i staden Dnipro i centrala Ukraina finns fortfarande stora delar av släkten – män som strider samt kvinnor och barn som valt att stanna kvar. I vissa fall har bara barnen skickats vidare ut i Europa och familjen Nilsson har också vänner där hela familjer blivit kvar alternativt inte haft möjlighet att ta sig ifrån krigszonen.

– Istället för att gå till jobbet gräver de som är kvar skyttegravar, säger Mikael Nilsson.

Hur resonerar era släktingar kring hur länge de blir kvar?

– Med ovisshet. Vad ska de komma tillbaka till, säger Mikael Nilsson.

– De hoppas vara tillbaka i Ukraina om några veckor eller någon månad, säger Evin Papalini.

– De försöker hålla modet uppe och ser det här som en form av semester där de ändå får träffa släkten. Och så hoppas de att Europa hjälper till med att bygga upp Ukraina igen, säger Irina Nilsson.

Enormt gensvar

I lördags la Mikael Nilsson ut en förfrågan på Facebook om någon kunde tänka sig låna ut sängar, bilbarnstolar och annat behövligt till sex personer, två vuxna och fyra barn. Gensvaret var enormt.

– Vi har till och med fått tacka nej till vissa för vi kunde inte ta emot allt, säger Mikael Nilsson som mitt i natten till i måndags ringde två vänner som omedelbart ställde upp och körde sina bilar till Halmstad.

Då skulle Mikael med familj ta sig till Karlskrona och hämta upp sex släktingar. Men då sex andra, som egentligen skulle ta sig till Litauen inte kom vidare från Polen – så ändrades planerna så att även de tog sikte mot Kållered.

– I Warszawa mötte de tre svenska volontärer som varit där och lämnat medicin och kläder och som köpte in sängar för pengar de samlat in, säger Irina Nilsson.

Fantastiska volontärer

Släktingarna fick följa med trion till Sverige. Men först efter att rutten ändrats från Gdansk i Polen till Rostock i norra Tyskland. En extraresa på åtta timmar då ukrainarna saknade båtbiljetter till den första färjan. Och i Halmstad släpptes de av för att bli upphämtade av Mikaels vänner.

– Volontärerna var helt fantastiska. Inget av det här hade kunnat gå om vi inte haft vänner och helt okända som hjälpt till på vägen. All hjälp mina släktingar mötts av har gett oss ny kraft att orka, säger Irina Nilsson.

Fejkade flygbiljetter

Men mottagandet är inte slut där. På en flygplats i Bukarest, Rumänien, väntar ytterligare tre personer på flyga till Kållered. Under hela intervjun sitter Darjan Stenko i telefon för att så ordning på deras flygbiljetter. När han väl kopplas fram efter två timmars telefonkö fortsatte problemen men efter ytterligare några timmars kämpande gick det till slut att lösa incheckningen.

Sömn är en tydlig bristvara och för familjen i västra Kållered och deras släktingar är det tills vidare en dag i taget som gäller.

– Steg ett var att ordna transporter och få hit dem, steg två blir att hjälpa dem till Migrationsverket och sen vet vi inte så mycket mer. Vi hoppas att alla kan hamna på samma plats, säger Evin Papalini.

– Och om det kommer behövas så är det flera vänner som temporärt har erbjudit hus och hem och sommarstugor för dem att bo i, säger Irina Nilsson.

Hjälp från många

Hela familjen Nilsson betonar flera gånger om under intervjun den välvilja de mötts av från kända och okända, från vänner, arbetsgivare och grannar.

– Tänk bara den familjen som tog hand om min brors familj. De körde bil i tre timmar från Warszawa till den ukrainska gränsen och tillbaka. Mina släktingar fick bo hos dem i två dagar innan de fick hjälp att ta tåget till Gdansk och vidare till Karlskrona. Och det här var människor ingen av oss kände. Det har verkligen varit helt fantastiskt att möta den hjälpsamheten, säger Irina Nilsson.

LÄS MER:Lindome second hand donerar 50 000 kronor till UNHCR

LÄS MER:Fässbergs kyrka öppnade upp för insamling och ljuständning

LÄS MER:Efter insamlingen i Mölndal – nu åker långtradarna till ukrainska gränsen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS