Familjen Sharma bor fem i en tvåa: ”Blir väldigt tight”

De tre barnen delar på sovrummet, föräldrarna sover i det kombinerade köket och vardagsrummet. För Maria Sharma och hennes familj får bristen på stora lägenheter i Mölndal mycket tydliga konsekvenser.

ANNONS
LocationMölndal||

– Vi bor fem pers på två rum och kök och har bott här i snart nio år. Vi trivs jättebra – det är nära till vänner och skola och en fin lägenhet. Men det blir väldigt tight, säger Maria Sharma.

LÄS MER:Lång väntan för att få en lägenhet – kötider på upp mot 12 år

Hennes radhuslägenhet i Balltorp ägs av Förbo och är på 57 kvadrat. Den är uppdelad på ett sovrum med dörr och ett vardagsrum med öppen planlösning in till köket. Maria Sharma berättar hur omöjligt det är att få vara ifred hemma, hur svårt det blir att plugga på distans under pandemin och hur tydligt det märks när någon tar hem en kompis. Jobbet påverkas också.

ANNONS

– Jag och min man jobbar oregelbundna arbetstider och sömnen blir störd. Det är svårt att ha sovmorgon – vaknar en vaknar alla.

I början tänkte de köpa hus, men fick inte lån.

– Och när barnen blev större ville vi inte flytta, de är rotade här. Men vi har letat efter något större i fem år.

Sökt i elva år

Också Marie Gybäcks familj bor trångt i Balltorp. Hos dem delar fem personer på tre rum.

– Vi har sökt något större i tio, elva år och inte hittat något. Jag har poäng i Förbo sedan över tolv år, men vi får inte ens till ett byte, säger hon.

Hon och familjen har letat lägenhet i flera områden, men precis som Maria Sharmas familj vill de helst bo kvar i Balltorp där de har nära till skola, aktiviteter och vänner och pendelavstånd till jobben.

– Barnen frågar när vi ska flytta, när de ska få egna rum. De bara väntar på något större, men de vill inte heller lämna Balltorp.

LÄS MER:Nej till marknadshyror – alla kommer inte ha råd med en bostad

Att hitta en större hyreslägenhet i Mölndal är inte lätt. Det är ont om fyror eller större och många behåller sin stora lägenhet också sedan barnen flyttat ut.

I Balltorp hyr Förbo ut 80 fyror, fyra femmor och sex sexrummare. Kötiden på dem är nästan 15 år i snitt. Så fort en större lägenhet kommit ut i Balltorp har runt 290 familjer anmält intresse.

Stort vs dyrt

Att det finns så få större lägenheter förklarar Marie Keidser von Heijne, kommunikationschef på Förbo, med att de är byggda utifrån vad som efterfrågades då de var nya. Under decennierna ändras behoven, men lägenheterna ser ut som de gör.

Hon berättar att det finns idéer hos Förbo om att bygga mer i Balltorp, men hur stora de lägenheterna skulle bli är oklart. Det är också en bra bit in i framtiden.

LÄS MER:Förbo: Vi har inte högre krav än andra på hyresgästerna

Också Mölndalsbostäder och Wallenstam har högt söktryck på sina lägenheter och ont om större bostäder att hyra ut. Wallenstam har några fyror runt Stallbacken, Mölndalsbostäder har tre, fyra femrummare och ett antal fyror.

– Sedan försöker vi i nyproduktion skapa större lägenheter, men då är hyran ganska hög tyvärr. Det är en balansgång, om lägenheter blir för stora och dyra kanske vi inte får dem uthyrda, säger Henrik Freed, chef på förvaltningen hos Mölndalsbostäder.

Tak över huvudet

Kommunen har ansvar att se till att alla har tak över huvudet. Det betyder bland annat att cirka 67 lägenheter försvinner från bostadskön varje år så kommunen kan hjälpa särskilt utsatta som inte kan få ett hem på annat vis. Någon skyldighet att se till att det finns stora lägenheter i bostadskön finns däremot inte.

LÄS MER:Livet som hemlös: ”Det gick inte att slå sig fri”

– Det kommunen har ansvar för är att tillgodose bostadsbehovet. Man ska ha tak över huvudet, men när det kommer till typ av boende och storlek finns inte många krav. Då är mycket marknadsstyrt, säger Julia Halldin, översiktsplanerare i Mölndals stad.

Vad som byggs bestämmer markägaren och exploatören, kommunen kan bara ställa krav på de lägenheter som byggs på den egna marken. Just nu ligger fokus på små, billiga lägenheter, men Julia Halldin kan se en viss justering av fokus framöver.

– Vi vill använda vår egen mark mycket mer och försöka fokusera på en blandning av bostäder för livets olika skeden. Det behöver vi fokusera mer på, säger hon.

Maria Sharmas tre barn delar alla på samma rum medan hon och maken sover i vardagsrummet med öppen planlösning mot köket. Hos grannen Marie Gybäck (i vitt) bor de fem i en trea.
Maria Sharmas tre barn delar alla på samma rum medan hon och maken sover i vardagsrummet med öppen planlösning mot köket. Hos grannen Marie Gybäck (i vitt) bor de fem i en trea. Bild: Anna Mattisson
ANNONS