Foto: Getty Images
Foto: Getty Images Bild: -

Får man sova i bilen?

Det spontana paret bilar genom Sverige och står plötsligt utan hotell. Är det okej att spendera natten i bilen på en parkering?

ANNONS

Anders Schääf är gruppchef på trafikpolisen i Väst och reder ut vissa typiska sommarbrott.

Att bila genom Sverige kan vara en trevlig sommarsemester. För de spontana som inte vill ha veckan spikad utan bara se var de hamnar kanske tillfället uppstår när de inte hittar någonstans att bo över natten. Får man då bara fälla ner sätet och sova i bilen?

– Ja det får man. Men man ska vara beredd på att folk ringer till oss. Vi fick samtal en kväll där man trodde att en person tagit livet av sig i sin bil. Vi åkte dit och knackade och till slut öppnade vi dörren, för den var olåst, och det var bara en kille som sov väldigt djupt, säger Anders Schääf.

Ibland kan det till och med rekommenderas att man tar en tupplur i bilen. Kör man långa sträckor och är trött är det mycket bättre att svänga av och sova en timme på en rastplats än att riskera att somna vid ratten.

Beroende på var man parkerar sin bil när det är dags att sova kan man få mer eller mindre uppmärksamhet.

– Står du väldigt öppet kan det hända att du får besök av polisen, men det är bara för att vi vill kolla att allt står rätt till. Det har inget att göra med att det skulle vara något brott.

Om man däremot vill sova naken i sin bil ska man tänka ännu mer på var man parkerar. Dels för att få sova ifred, men det kan också leda till att du blir misstänkt för brott.

– Om du inte vill bli störd ska du definitivt inte sova naken för då lovar jag att någon kommer ringa. Det skulle kunna leda till att du blir misstänkt för något förargelseväckande beteende, men det betyder inte att du blir dömd.

Vissa platser är helt enkelt mer okej än andra.

– Sitter du och sover naken i din bil vid en nudiststrand är det inte samma sak som om du sitter och sover naken i din bil utanför en förskola, säger Anders Schääf.

ANNONS