Claes Dahlström är inspektör på polisen i Mölndal.
Claes Dahlström är inspektör på polisen i Mölndal. Bild: Mikael Wallöf/Polisen

Fartdårar stoppades under trafikveckor – här är de mest utsatta platserna

Polisens trafikveckor resulterade i hundratals ordningsböter och flera indragna körkort. Här är de mest utsatta områdena.
– De allra flesta kör för fort ibland, säger Claes Dahlström, polisinspektör på Mölndalspolisen.

ANNONS
|

Mellan 10 och 21 oktober höll polisen i Mölndal trafikveckor som en del av deras aspiranters utbildning. Då ökade polisen närvaron på vägarna och hade flera hastighetskontroller runt om i kommunen.

Flera trafikanter fick en påminnelse om vilka regler som gäller.

Claes Dahlström, polisinspektör på Mölndalspolisen, var handledare under trafikveckorna och han menar att det är viktigt att polisen syns på vägarna för att minska antalet trafikbrott.

– Vi önskar att våra resurser skulle räcka till att bevaka trafiken mer, tyvärr så gör de inte det. Det finns ett stort mörkertal i trafikbrotten, säger han.

”De flesta kör för fort ibland”

De allra flesta som rör sig i trafiken kör för fort ibland, något som Claes Dahlström är väl medveten om.

ANNONS

– Vi är alla människor och ibland har man bråttom och då är det lätt hänt att trycka lite extra på gaspedalen, han.

Totalt delades det ut 209 ordningsböter i Mölndal och 12 personer blev av med sina körkort under trafikveckorna. Det är inte en slump att polisen står på plaster där det ofta är lite för gasglada trafikanter.

– Klart att vi har koll på var det brukar gå för fort. Vi väljer tider och platser då vi vet att det rör sig mycket bilar på vägarna. Det är ofta på sträckor som har en lägre hastighetsbegränsning som de värsta fortkörningarna sker, berättar han.

Att hålla hastigheten kan rädda liv

Kör du över 21 kilometer i timmen för fort på en 30 väg får du ditt körkort indraget, på 40 och 50 vägar är gränsen 31 kilometer i timmen.

Bryr du dig inte om körkortet kan en annan morot för att hålla hastigheten vara att det kan rädda liv.

– Statistiken visar att om du kör på någon i 30 kilometer i timmen så klarar sig nio av tio personer och om du kör på någon i 50 så dör nio av tio personer. Bara 20 kilometer i timmen kan alltså vara skillnaden mellan liv och död, förklarar Claes Dahlström.

Avslutningsvis berättar Claes Dahlström att trafikveckornas resultat inte sticker ut nämnbart utan att siffrorna sett ungefär likadana ut föregående år.

– Hastighetsbegränsningen finns där av en anledning och det är viktigt att få en påminnelse om det med jämna mellanrum, säger han.

LÄS MER:Det blir stenpenisens öde – flyttar snart från Mölndal

LÄS MER:Alex från Åby hamnade mitt i katastrofen i Seoul

LÄS MER:Prisma filmfestival på Möllan gjorde succé bland unga

ANNONS