Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Filip från Solängen hyr ut sin hembyggda husbil – vill få fler att upptäcka ”vanlife”

Den stora drömmen om att haka på trenden med vanlife blev inte riktigt som Filip Ferngren från Solängen hade tänkt sig.
Efter att ha byggt om en skåpbil till ett rullande hem begav han sig iväg på en kortare resa, men upptäckte att det inte var för honom. I sommar hyr han ut husbilen till nyfikna människor.

I början av 2020 var Mölndals-Posten på besök hos Filip Ferngren i Solängen. Vid det tillfället höll han på att bygga om en skåpbil till ett rullande hem, och då fanns det en utdragbar säng, disksko, solpaneler och ett kylskåp på plats. Men själva bygget tog längre tid än han tidigare tänkt och pandemin satte käppar i hjulet och begränsade resan.

LÄS MER: Foodtrucks rullar in i Lindome

Det var först i augusti som han tog sitt pick och pack och rullade ut på de svenska vägarna.Tanken var att han skulle bege sig ut på en resa norrut och intervjua musiker längst med vägen – men det blev inte riktigt som tänkt.

– Jag hade haft en husbilsdröm i nästan åtta år och ville hoppa på vanlife-tåget, men det var svårt att inse att det i slutändan inte var något för mig. Det blev en vända till Stockholm och ner till Skåne där jag träffade några vänner.

– Men det var två fantastiska semesterveckor och det kändes speciellt att ha skapat något användbart.

”Där och då kände jag att allt slit var värt det”

Även om Filip kom fram till att livet på rullande fot inte var för honom, kunde han ändå uppskatta stunderna han var iväg. Han berättar om platsen vid sjön Hjälmaren som blev någon slags vändpunkt för honom efter att ha lagt ner mycket tid, energi och pengar på att bygga husbilen.

– Jag var helt ensam ute i naturen vid en badplats och det var en jättevacker solnedgång och helt vindstilla över sjön. Efter en stund kom tårarna, där och då kände jag att allt slit var värt det.

LÄS MER: Kristina fångade den simmande bävern på bild

Det bästa och sämsta med vanlife enligt Filip:

Bästa: Det finns inget bättre än att köra på en landsväg med rutan nere med armen ute, lyssna på musik och veta vart man är på väg. ”Då är livet riktigt bra”.

Sämsta: Alla gånger han har fyllt diskstället på bänken och sedan glömt bort att det stod där – det har hänt att han i en skarp vänstersväng har rivit ner den. Och att man i vissa nödfall måste kissa i petflaskor.

Efter den kvällen upplevde han många magiska platser ute i naturen. Han berättar om en annan kväll när han befann sig på en liten camping någonstans i Blekinge och gjorde musik i husbilen. När han sedan gick ut för att gå till toaletten i det becksvarta mörkret lyste vintergatan upp över hela himlen.

– Jag satte mig ner i campingstolen och blickade upp över himlen och såg fem stjärnfall. Tårarna rann ner från kinderna igen, det var så fint.

När man ser ett stjärnfall är tanken att man ska önska sig något, men Filip kände inte att han behövde göra det. Han hade redan uppfyllt sin dröm.

LÄS MER: Risk för skogsbrand i kommunen – räddningstjänsten ger generella tips

Har tankar på att skapa en egen verksamhet

I sommar hyr han ut husbilen till andra nyfikna personer som är intresserade av att testa på livet på rullande fot. Totalt är den uppbokad i 50 nätter av sju olika par.

– Det är många som har gått i tankarna om att bygga en egen husbil så det är ett perfekt tillfälle att testa på det för att se om det är ens grej. Hittills har det bara varit positiva reaktioner och det blir jag såklart väldigt glad över.

I framtiden har Filip planer på att göra om uthyrningen till en egen verksamhet. Tanken på att bygga om ytterligare skåpbil till en husbil finns där som en skräckblandad förtjusning.

– Det är väldigt mycket blod, svett och fogskum bakom allt och jag tror inte att min flickvän hade uppskattat att jag bygger en till, säger han med ett skratt.

Filip Ferngren

Ålder: 27 år.

Bor: I Mölnlycke.

Yrke: Spårvagnsförare.

Intressen: Musik och fotografi.

Ytterligare dröm: I höstas ska han jaga sin andra dröm och plugga musikvetenskap med inriktning på musikproduktion. I 2030 ska han ha släppt tre album.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.