Finansminister Mikael Damberg besöker Goco och kvinnojouren Frideborg i Mölndal

På måndag kommer Sveriges finansminister Mikael Damberg på besök till Mölndal. Han ska bland annat besöka kvinnojouren Frideborg, som bedriver ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor.
– Jag hoppas att han förstår hur viktiga ideella kvinnojourer är, säger verksamhetschefen Christel Bergqvist.

ANNONS
|

På måndag kommer en av Sveriges mäktigaste personer till Mölndal. Det handlar om finansministern Mikael Damberg som ska visas runt av bland annat kommunalrådet Stefan Gustafsson (S).

– Ministrarna har sina besök och nu skulle han till Göteborg på förmiddagen, så då passar han på att besöka fler kommuner. Den här gången blev det Mölndal, säger Stefan Gustafsson.

Han berättar att Damberg hade några ämnen som han ville ha fokus på.

– Det var mäns våld mot kvinnor och idrott och hälsa, säger han.

Besöker kvinnojouren

För att möta önskemålet ska Mikael Damberg få en presentation av Goco i Åbro, som ska bli ett företagskluster inom medicin och hälsa.

ANNONS

Efter det blir det ett besök hos kvinnojouren Frideborg i Mölndal. Det är en ideell förening som driver ett skyddat boende samt en samtalsmottagning för våldsutsatta kvinnor.

– Det är viktigt för oss att lyfta de här frågorna som är ständigt aktuella. Vi ska informera ministern om det arbete vi uträttar. Det handlar ju inte bara om oss utan om alla ideella kvinnojourer, att han förstår hur viktiga är, säger Christel Bergqvist som är verksamhetschef.

Finns problem

Hon säger att det finns regler kring upphandling och ekonomi som försvårar de ideella kvinnojourernas arbete, något som hon gärna vill lyfta.

– Idag finns det många privata aktörer som driver skyddade boenden också, men det finns problem med det. De har inte samma kunskap och erfarenhet som oss, säger hon.

Vad vill du passa på att säga till Mikael Damberg?

– Vi ska berätta om vår verksamhet. Det är mycket uppmärksamhet kring gängskjutningar idag, men när kvinnor mördas så blir det en liten notis bara. Våldsutsatta kvinnor och barn är otroligt lågt prioriterade, det är det vi får försöka visa honom. Och prata lite om de här reglerna som sätter käppar i hjulet, säger hon och fortsätter:

– Det finns en nollvision för dödsolyckor i trafiken, varför har vi inte en nollvision när det gäller mäns våld mot kvinnor? Det är kanske nåt vi ska prata med ministern om.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS