Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fjärde dos covid-19-vaccin rekommenderas till 65-plussare

Alla som är 65 år och äldre rekommenderas en fjärde dos covid-19-vaccin, uppger Folkhälsomyndigheten. Även personer som är 18–64 år med måttlig till allvarlig immunbrist uppmanas att ta ytterligare en påfyllnadsdos.

Sedan tidigare har en fjärde dos covid-19-vaccin rekommenderats till alla som är 80 år och äldre, samt de som bor på äldreboende, har hemtjänst eller hemsjukvård.

Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även personer som är 65 år och äldre, och alla vuxna med måttlig till allvarlig immunbrist, tar en fjärde dos. Orsaken är att gruppen löper högre risk att bli svårt sjuka i covid-19, och att vaccinationernas skyddeffekt avtar med tiden.

– Målet är precis som tidigare att förhindra allvarlig sjukdom och död i covid-19. Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

FHM: Påtaglig smittspridning

65-plussare rekommenderas att ta den fjärde dosen när det har gått minst fyra månader sedan dos tre. Personer som är 18 år och äldre, med måttlig till allvarlig immunbrist, kan ta fjärde dosen redan efter tre månader.

Folkhälsomyndigheten påpekar att det fortfarande finns en påtaglig smittspridning av covid-19 i samhället.

– Det är hög tid att tänka på sitt vaccinationsskydd. Den som inte har vaccinerat sig alls mot covid-19 bör göra det snarast, både för sin egen skull och för andras, säger Karin Tegmark Wisell.

Troligt med femte dos till hösten

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer grupperna som nu erbjuds en fjärde dos troligtvis också att erbjudas en femte dos till hösten.

Myndigheten kommer att återkomma med ett definitivt beslut i den frågan, men menar att det troligtvis bli så för att stärka gruppens skydd inför vintersäsongen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.