Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Adolfsson, ordförande i FK Herkules önskar att de som vill springa eller gå i elljusspåren kring klubbstugan i Gunnebodal inte trampar sönder längdspåren. Arkivfoto. Bild: Petter Ullberg
Jan Adolfsson, ordförande i FK Herkules önskar att de som vill springa eller gå i elljusspåren kring klubbstugan i Gunnebodal inte trampar sönder längdspåren. Arkivfoto. Bild: Petter Ullberg

FK Herkules vädjan – "Gå inte i våra skidspår"

När snön äntligen dök upp skyndade sig FK Herkules att göra skidspår i elljusspåren kring Herkulesgården i Gunnebodal. Men nu vädjar de till dem som springer och går där att inte gå i spåren.

När snön äntligen kommit till Västsverige började FK Herkules att preparera sina elljusspår för längdåkning. Men nu vädjar klubben till dem som använder spåren för promenader och löpning att inte göra det så länge de har sina spår där.

I ett inlägg på Facebook skriver vice ordförande Agnetha LeClaire att nu när det äntligen kommit snö och klubben kämpar för att få till skidspår skulle man önska att de som vill gå eller springa där att ta andra löp- och promenadvägar den korta tid då det ändå är snö.

"Vi jobbar ideellt och det vore väl kul om vi fick en kort period med spår."

Promenera gärna – men bredvid spåren

Jan Adolfsson är ordförande i föreningen.

– Naturligtvis är det så att när det under den period det finns snö är önskvärt att man inte trampar i spåren. Det gör man väldigt ofta, säger han.

Och visst får man promenera längs spåren men önskan från klubben är att man då går bredvid spåren så att man inte förstör dem för skidåkarna. Själva skidspåren är skapade med hjälp av skoter med en spårsläde och just i spåren är snön ganska packad och det kan vara därför folk väljer att gå i dem.

Är det då risk att man får pulsa i lös snö om man går bredvid?

– Jag vet inte hur det ser ut vid sidan om men vanligtvis när skotern kör så trycker den till snön, men det blir inte lika hårt som i själva spåren.

Sedan ser han även att det finns en fara i att befinna sig i spåren när det kommer skidåkare.

– Det är en hel del ganska branta backar och om någon då går i spåret så kan det bli en farlig situation om vi kommer i hög fart över ett krön och man inte hör att vi ropar, säger han.

Passar på när snön kommit

Klubben har de här senaste veckorna kunnat erbjuda ungar, vasaloppsåkare och andra möjlighet att åka skidor i sitt närområde, något som inte tillhör vanligheterna.

– Nu har vi haft möjlighet att ge våra medlemmar en chans att åka. Vi har inte förutsättningar att köpa in snökanoner, det har vi inte resurser till, även om det brukar vara kallare uppe på höjden kring Gunnebo.

Så därför får de passa på att göra längdspår när snön och kylan kommit till våra breddgrader.

Förra tisdagen kunde klubben även skapa spår på ängen vid klubbstugan så att alla kunde åka. Jan Adolfsson uppskattar att det var ett 30-tal barn som åkte skidor där då.

Karina Hansson

[email protected]