Fler bryr sig om skyddsrum i Mölndal: ”Rätt tid att undersöka våra resurser”

Den senaste tiden har kommunen märkt att intresset och frågorna kring skyddsrum har ökat markant från Mölndalsborna.
– Det ett bra tillfälle för oss att undersöka våra resurser och hur förberedda vi är, säger Charlotta Källerfelt, säkerhets- och beredskapschef i Mölndals kommun.

ANNONS
|

LÄS MER:Åbytravet laddar för nya hästfesten Westcoast Equestrian Week

Enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, finns det strax över 500 skyddsrum i Mölndals kommun. Majoriteten av dessa finns i centrala Mölndal. En betydligt mindre del finns i Lindome och i Kållered, medan det i Hällesåker inte finns något alls.

– Myndigheternas tanke med skyddsrummen har aldrig varit att alla ska få plats, säger Charlotta Källerfelt, säkerhets- och beredskapschef i Mölndals kommun.

Ökat intresse för skyddsrum

Under tisdagen höll också statsministern Magdalena Andersson ett tal till det svenska folket med hänsyn till krisen som råder i Ukraina. Hon påpekade att invasionen utgör ett hot mot internationell fred.

– Säkerhetsläget i Sveriges närområde har försämrats sedan flera år tillbaka och nu skärps det ytterligare. Vi befinner oss inte under hot om väpnat angrepp mot Sverige, men hotbilden har ökat, sa hon i talet.

ANNONS

LÄS MER:SD: Mölndal inte rustade för en flyktingvåg

Som en följd av den ryska invasionen har allt fler börjat höra av sig till kommunen för att veta var de närmaste skyddsrummen finns i kommunen. Charlotta Källerfelt bekräftar bilden att intresset för skyddsrum har ökat den senaste tiden.

– Av den anledningen ska vi ha ett internt möte för att förtydliga informationen på vår webbplats kring skyddsrum och fortsätta planera arbetet i skyddsrumsfrågan, säger hon.

Läge att kontrollera skyddsrummen

Enligt MSB är skyddsrum riktade till att erbjuda skydd till personer som bor i områden som är svåra att utrymma, till exempel större städer eller tätorter. Dessutom anser man att det inte finns lika stor risk för bombanfall på landsbygden, såsom Hällesåker, som det är i en tätbefolkad stad eller område som centrala Mölndal.

Fastigheter som har blivit färdigbyggda efter 2002 har inte haft några krav på sig om att ha ett skyddsrum, enligt MSB. Med hänsyn till det finns det därför flera skyddsrum som stod klara före andra världskriget och skicket på dem är oklar enligt Källerfelt.

– Som situationen är i dag har Försvarsmakten sagt att det inte är något hot på kort sikt men nu är det ett bra tillfälle för oss att undersöka våra resurser och hur förberedda vi är, säger hon.

Med hjälp av MSB:s skyddsrumskarta hittar du var ditt närmaste skyddsrum ligger.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS