Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Fler drömmer om hus på landet: ”Ville få ett trevligare vardagsliv”

Allt fler bor på landsbygden. Två av dem som lämnat staden för trädgård, lugn och större yta är Sofie Wallenius och Albin Andersson, som flyttat till ett 1800-talshus mellan Hällesåker och Inseros.

Det är full fart i den vita villan från 1856. Innanför den gamla stenmuren och häcken av syrén har stora förpackningar med tegel, plankor och annat byggmaterial staplats. I ett av rummen där inne reser sig Albin Andersson från golvet och tar en paus från dagens renoveringsjobb. Det är just det här som är en av tjusningarna med att flytta till hus, tycker han. Att fixa med det.

LÄS MER: Bostadsboom i Mölndal – det här har byggts de senaste åren

– Det var inte att bo på landet som lockade utan huset. Det går inte att köpa hus inne i Göteborg, det är för dyrt. Det här huset hade ett rimligt pris och det är så mycket att renovera att jag har att göra i åtminstone ett par år, säger han muntert.

Köpte innan pandemin

Både han och Sofie Wallenius jobbar som möbelsnickare, även om Sofie precis headhuntats till ett jobb som designer. Det var på snickerijobbet de förälskade sig i varandra.

LÄS MER: Familjen bor i den gamla läkarvillan: ”Tycker om att huset är lite nött”

Albin hade köpt huset bara ett halvår tidigare, sommaren 2019, men i början bodde de i Sofies lägenhet i Göteborg. Sofie var tveksam till huset och Albin funderade på att sälja det igen. På våren 2020 bestämde de sig ändå för att lämna staden.

– Jag var inte jättepositiv till att flytta i början, men när jag kom hit tyckte jag att det var himla fint och ville testa, säger Sofie och fortsätter.

– Jag har tänkt att jag skulle bo såhär när jag är typ 45 och har tröttnat på stadslivet. Jag har ett stort umgänge och gillar att vara med folk. Alla mina vänner är lite chockade, de trodde inte att jag skulle bo såhär. Men jag trivs förvånansvärt bra. Jag tror att corona hjälpte till med övergången. Det var ändå inget som hände i Göteborg.

Fler till landet

Sofie och Albin är långt ifrån de enda som bestämt sig för att flytta till landet nu.

År 2015 bodde 1 952 personer på landsbygden i Mölndals stad, österut från Lindome och Kållered. Förra året hade siffran stigit till 2 031 personer. Samtidigt har relativt få hus varit till salu under pandemin. De visningar som finns lockar betydligt fler än tidigare och priserna har trissats upp.

LÄS MER: Kristofer skrev en ”kampsång” om fula hus i Mölndal

Bland mäklarna syns trenden tydligt.

– Först förstod vi inte vad som hände. Pang bara så budade alla på galna priser. Helt plötsligt skulle alla köpa hus. De vill ha trädgård och kunna jobba hemifrån, säger Heléne Gometz, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Mölndal.

Hon har också märkt att många av de som letar hus mer lantligt är barnfamiljer.

– Det kan vara att man gjort en omvärdering av vad som är livskvalitet.

Vill ha frihet

Philip Salomonsson, villamäklare på Bjurfors i Mölndal, tror att det handlar om en frihetskänsla.

– I och med corona och att folk suttit hemma i 1,5 års tid är man trött på att vara instängd. Man vill ha ett större hus och prisklasserna är lägre på landet. Och så vill man ha det fridfulla, säger han.

LÄS MER: Familjen Amiri bor i det kolsvarta huset i norra Krokslätt

För Sofie och Albin går det inte att jobba hemifrån och pendlingsavståndet till snickeriet är ungefär lika långt nu som förut. Att allt stannade upp i staden, i kombination med tröttheten som kom med att sluta plugga och börja jobba, tror Sofie spelade en desto större roll.

– Det fick mig att känna att jag ville testa och bo såhär för att få ett trevligare vardagsliv. Här kan jag hålla på med huset och trädgården, det tycker jag är väldigt roligt. Och det är lite mer yta, lite friare.

När nöjeslivet nu drar igång igen smyger sig rädslan för att missa något kul på ibland.

– Att ha närhet till vänner och kunna ta en öl eller promenad är det jag saknar mest. Men jag tänker att vi ska ha stora fester här. Och när vi lyft taket och byggt en ny våning kan en massa människor sova över.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.