Hittills har de elsparkcyklar som går att hyra bara nått en liten bit in i Mölndal. Till hösten kan det bli ändring på det.
Hittills har de elsparkcyklar som går att hyra bara nått en liten bit in i Mölndal. Till hösten kan det bli ändring på det. Bild: Arkivbild

Fler elsparkcyklar på väg till Mölndal: ”Vill etablera verksamhet”

Hittills har de omdiskuterade elsparkcyklarna inte kommit längre in i Mölndal än till Krokslätt. Nu förbereds ett avtal som kan göra det möjligt att använda dem i hela Mölndals centrum, med omkrets.

ANNONS

Elsparkcyklar finns i många varianter – både privata och sådana som hyrs ut av företag. De hyrbara syns redan överallt i Göteborg och en liten bit av Mölndal. Nu kan de bli en ännu vanligare syn för Mölndalsborna.

– Två, tre elsparkcykelföretag har hört av sig till oss och vill etablera sin verksamhet i centrala Mölndal, säger Daniel Eckhardt, kommunikatör på tekniska förvaltningen.

Han berättar att de hyrbara sparkcyklarna i dagsläget kommer så långt som en bit in på Toltorpsgatan och genom i stort sett hela Krokslätt. Sedan hamnar de utanför sin Göteborgszon och stannar. Planen är nu att skriva ett avtal och skapa en zon som gör det möjligt att köra elsparkcykel genom hela centrala Mölndal inklusive Eklanda, Åby och Åbro, samt upp mot Rådasjön och Stensjön.

LÄS MER:Johnnys utmaning: Cykla till och bada i Mölndals alla sjöar – på samma dag

– Företagen har uttryckt en önskan om centrala Mölndal, det är det vi diskuterar just nu. Senare är det tänkbart att de önskar utöka det ännu längre, säger Daniel Eckhardt.

Jobbar på avtal

Nu jobbas det för fullt på att få fram ett förslag till avtal som sedan ska upp till politikerna för beslut. Enligt Daniel Eckhardt är det glada tongångar bland tjänstemännen.

– Vi ser positivt på mikromobilitet. Vi ser det som att människor kommer att röra sig, det här är ett sätt för folk att resa. Och vi vill gärna göra ett avtal med företagen så vi kan tycka till, säger han.

LÄS MER:Man greps med stulna el-cyklar i Kållered

På senare tid har det rapporterats om olyckor i samband med cyklarna och många Mölndalsbor är redan upprörda över de elsparkcyklar som kunnat passera kommungränsen och parkerats eller slängts på sätt som gör att de står i vägen.

Parkeringsstopp

Daniel Eckhardt förklarar att avtalet också kommer att innehålla anpassningar så det inte går att parkera på farliga ställen eller köra fort där det inte är lämpligt.

– Företagen ska lägga in i cyklarnas system att de inte kan lämnas inom zoner där det är parkeringsförbud. De ska till exempel inte kunna ställas mitt på gator, i tunnlar, på vissa broar och nära vatten – vi vill inte ha in dem i sjöar. Sedan ska det läggas in hastighetsbegränsningar också, säger han.

Hastighetsbegränsningarna betyder att cykeln läser av om den kommer in i exempelvis vissa parker eller de branta backarna i Kvarnbyn. Då regleras den automatiskt så det inte går att köra fortare än sex kilometer i timmen.

LÄS MER:Cykelstölderna ökar i Mölndal: ”Ger snabba pengar”

Det står också i förslaget till avtal att cykelföretagen ansvarar för att skyndsamt flytta elsparkcyklar som parkerats trafikfarligt eller hindrande.

– De får ha personer som åker runt och kollar. Exakt hur det går till vet jag inte. Vi får hoppas både att företagen tar ansvar och att de som åker tänker på hur de parkerar, säger Daniel Eckhardt.

Positiv till det nya

Anders Enelund (M) är ordförande i tekniska nämnden som ska fatta det slutgiltiga beslutet. Han är i grunden positiv till idén.

– Generellt är vi i Moderaterna för att ytterligare näringsliv etablerar sig i Mölndal. Och jag ser det som ännu en valmöjlighet för invånarna att ta sig fram. Samtidigt är vi fullt medvetna om att det finns vissa utmaningar, säger han.

Bland annat trycker också han på att kommunen behöver ställa krav på elsparkcykelföretagen så det hålls ordning och reda.

LÄS MER:Vill få slut på nedskräpningen av elsparkscyklar i Mölndal: ”Ser ju inte klokt ut”

– Det ska vara rent på trottoarer och gångbanor och vi vill inte se elsparkcyklar slängda överallt. Då behöver företagen ha krav på sig att plocka upp, säger Anders Enelund och tillägger att det också behöver göras tydligt att kommunen får plocka bort cyklar om de trots allt ligger och skräpar.

I slutet av augusti ska han och de andra i tekniska nämnden fatta sitt beslut.

– Det blir spännande att se hur förvaltningen formulerar avtalet, säger Anders Enelund.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS