Flera riksdagsledamöter vill avskaffa monarkin

En blocköverskridande koalition bestående av riksdagsledamöter från C, S, L, V och MP föreslår att monarkin ska avskaffas. En av dem är Lindomebon Jessica Wetterling (V), riksdagsledamot som representerar Västra Götalands västra.

ANNONS
|

Avskaffa monarkin. Det föreslår flera riksdagsledamöter i en blocköverskridande motion till riksdagen. Förslagen är inlämnat under den så kallade allmänna motionstiden, där riksdagsledamöter helt fritt får skriva förslag om lagförändringar.

Bakom motionen står ledamöter från Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. En av de ledamöter som skrivit under motionen ”Dags för ett modernt statsskick” är Jessica Wetterling (V) från Lindome som representerar valkretsen Västra Götalands västra där Mölndals kommun ingår.

– Det är ganska ovanligt med den här typen av flerpartimotioner. Det är positivt när det finns representanter för flera olika partier som går ihop och skriver en motion, berättar Wetterling och lägger till:

ANNONS

– Det är en signal att det inte bara är ett enskilt parti som vill avskaffa monarkin.

Vill även avskaffa åtalsimmuniteten

Förutom att tillsätta en utredning om att avskaffa monarkin föreslås även att statschefens åtalsimmunitet och bekännelsetvånget ska avskaffas samt att insynen ska öka i Kungliga hov- och slottsstatens ekonomi och verksamhet.

En av monarkins regler som Jessica Wetterling ställer sig frågande till är den om att statschefen måste godkänna prinsessors och prinsars val av partner vid äktenskap.

– Det är många medborgare som inte känner till vilka villkor det är för de personer som lever i kungahuset.

Jessica Wetterling invänder även mot att statschefen måste godkänna att tronarvingen, i detta fall kronprinsessan Victoria, ska få lämna landet samt att det är statschefen som kontrollerar apanaget, det statliga anslag som kungafamiljen mottar från staten.

– En vuxen kvinna med egna barn behöver idag be sin pappa om pengar. Och dessutom får hon inte åka utomlands utan sin pappas godkännande.

”Föråldrat att be pappa om lov”

Jessica Wetterling kallar monarki som statsskick för ”föråldrat”.

– Det är någonting ganska föråldrat i att behöva be sin pappa om lov att göra ganska vardagliga saker. Det här systemet bygger på att människor fortsatt ska vara ofria, säger Wetterling.

Hur skulle det påverka Sverige om landet blev en republik?

– För Sveriges anseende utomlands skulle det inte bli någon stor skillnad med att ha en demokratiskt vald president, exempelvis. Men vi skulle få en vald statschef som kan avkrävas ansvar och där det kan bli en debatt om vem som ska vara vår statschef.

Wetterling pekar på den debatt som väckts i bland annat Storbritannien efter att monarken drottning Elizabeth II avlidit.

– Det finns en debatt i flera länder där det diskuteras huruvida monarkin är ett rimligt statsskick. Drottning Elizabeth har varit väldigt folkkär, men nu när hon har gått bort så har människor börjat reflektera över vad det här är för system.

I en mailkommentar skriver Annika Jeppsson vid informationsavdelningen på hovet under måndagskvällen:

– Kungliga Hovstaterna har inga synpunkter på riksdagens arbete.

LÄS MER:Åbybadet stänger simhallen på grund av okänd smuts

LÄS MER:Alex från Åby hamnade mitt i katastrofen i Seoul

LÄS MER:Prisma filmfestival på Möllan gjorde succé bland unga

ANNONS