Flera utsattes för försök till bedrägeri

Under det senaste dygnet har polisen i Mölndal fått in fyra anmälningar om försök till bedrägeri. Personerna som har blivit uppringda är alla födda på 40-talet.
– Vi ser att det är många anmälningar som kommer in, det har ökat, säger Sara Latorraca, stationsbefäl i Mölndal.

ANNONS
|

Mellan torsdag och fredag har polisen i Mölndal mottagit flera anmälningar som gäller försök till bedrägeri. Det är olika personer som har ringt upp Kålleredsbor och bett dem föra över pengar. Det rör sig om såväl stora som små summor.

Men det handlar också om fall där gärningspersonen säger sig ringa från banken och säger att pengar har dragits från kontot, och uppmanar uppringaren att spärra kortet.

– Det är olika modus var man säger sig ringa ifrån, det är blandat. Det är spärrservice, inkassoföretag och investeringsbolag, berättar Sara Latorraca.

”Social manipulation”

Gärningspersonerna pratar både engelska och svenska men det verkar inte vara samma personer i alla fallen enligt polisen.

ANNONS

De har ingen misstänkt i dagsläget men enligt Sara Latorraca rör det sig om bedrägerier där gärningspersonerna ringer upp och säger sig vilja hjälpa sina offer med antingen försäljning eller annat liknande. Men först måste offren betala en viss summa till gärningspersonerna för att de ska genomföra tjänsten.

– Det är en form av social manipulation när man lurar någon genom att lova att den ska få något först efter man betalat, säger stationsbefälet.

Hon kan inte säga varför just Kållered har drabbats extra hårt denna gång, men hon tror att gärningspersonerna brukar kartlägga vissa områden.

– Den senaste tiden har vi skrivit många anmälningar, det har ökat. Vi ser det mer och mer sedan en tid tillbaka. Det är många som kommer in och anmäler bedrägeri, säger Sara Latorraca.

Händelserna är rubricerade som försök till bedrägeri.

LÄS MER:Mölndalsbo åtalas för krigsförbrytelse i Afghanistan – berättade själv för Migrationsverket

LÄS MER:Kvinna i Mölndal frikänns från djurplågeri – veterinären upptäckte skador på kanin

LÄS MER:Biltjuv togs på bar gärning vid Rådasjön – åtalas för flera brott

ANNONS