Hamrafjället eller Blomsterfjället, längst upp till vänster. "Det fotot är så typiskt jag. Jag satt egentligen hemma och jobbade på boken. Men så ser jag att det spricker upp och rusar ut med dubbla kameror och försöker springa upp på fjället. Efter tio minuter var det såklart igenmulet igen. Men jag fortsatte uppåt. Och en timme senare belönades jag med denna bild", säger Kristina Svensson.
Hamrafjället eller Blomsterfjället, längst upp till vänster. "Det fotot är så typiskt jag. Jag satt egentligen hemma och jobbade på boken. Men så ser jag att det spricker upp och rusar ut med dubbla kameror och försöker springa upp på fjället. Efter tio minuter var det såklart igenmulet igen. Men jag fortsatte uppåt. Och en timme senare belönades jag med denna bild", säger Kristina Svensson. Bild: Catrin Hansson

Flykt från björkpollen i Mölndal blev bok om okända Härjedalen

En flykt från björkpollen, begränsat resande och en entusiastisk bibliotekarie resulterade i en bok om Härjedalens mer okända sidor.
– Jag skriver om det som inte finns hos turistbyrån, säger Kristina Svensson, författare.

ANNONS
|

På våren när björkpollen blir svår att hantera brukar Mölndalsbon Kristina Svensson fly, åka till södra Frankrike och skriva reseguider. I år, efter att corona dragit in, blev det istället en resa till föräldrarnas stuga i Härjedalen och där skrev hon helt oväntat en ny bok.

– Det började med att jag gick på vägen i Funäsdalen, en bil stannade och ut skuttade två personer. En säger: "är det inte du som har skrivit Mitt Nice", de kände igen mig från mitt författarfoto, och jag blev inbjuden till deras bibliotek. När jag kommer dit säger en bibliotekarie att "det är ju du som ska skriva en bok om Härjedalen" och jag tänkte att jag får väl göra det då, säger Kristina Svensson.

ANNONS

Hon säger att kombinationen av entusiasmen och att hon inte hade något annat för sig fick henne att bestämma sig.

– Jag tänkte att jag gör en bok med allt som jag tycker är roligt. Boken innehåller en del kulturhistoria, en del geologi och en del snygga bilder, säger hon.

I boken "Strövtåg i Funäsfjällen" ryms allt från okänd historia om gruvor och andra världskriget, till naturfenomen och botanik.

– Kalken i marken gör att det finns blomstråk helt prickiga med orkidéer. Just nu håller man på och döper om alla orkidéer och jag har ägnat ett helt kapitel i boken om växternas vilda sexliv, säger hon.

Det som har överraskat Kristina är mängden historia som hon ramlat över under det åtta månaders långa arbetet med boken.

– Härjedalens historia är mycket brokigare än vad jag läst tidigare, beskrivningen med enstaka jägare som ersattes av samer och bönder ger inte hela bilden. Det är glest befolkat, men det har varit mycket trafik genom landskapet.

På vilket sätt är det mycket trafik i Härjedalen?

– Under stenåldern var det jägare i rörelse. På järnåldern plockades järn upp och man köpte fisk av norrmännen för pengarna. Under medeltiden var det enormt mycket pilgrimsresor som gick från Härjedalen, och det fanns smuggelleder mellan Norge och Sverige under kriget och det sägs att man smugglat snus till Norge nu under sommaren, säger Kristina Svensson.

Boken är ingen reseguide, men den innehåller ändå en del personliga utflyktstips.

– Jag tycker att det är roligt att gräva ner mig i saker, och det är ju som det är just nu med corona, det är ju väldigt bra om vi sprider ut oss. Härjedalen är stort och kan jag bidra till att sprida ut folk, kan det vara min mission.

När ska du gräva ner dig i Mölndal?

– Ja, det kanske är i nästa bok... Jag har börjat gräva när jag varit hemma men har avbrutits och åkt hemifrån på grund av björkpollen, Skanskas pålningsarbete – svårt att koncentrera sig då – och nu har jag en granne som går ut och röker var fjärde timme dygnet runt. Om de här sakerna löser sig och jag kan bo hemma, så kan det bli Mölndal nästa gång, säger Kristina Svensson.

Catrin Hansson

catrin.hansson@molndalsposten.se

ANNONS