Flyktingboendena blir kvar i Eklanda och Forsåker

Det tillfälliga bygglovet förlängs för flyktingboendena i Eklanda och Forsåker. Det betyder att modulhusen blir kvar i minst fem år till. Ramida Bakshaliyeva har bott i Eklanda i två år med sin familj och trivs fantastiskt bra i de grå trähusen.

ANNONS
|

Det är lugnt och stilla vid Eklandas två rader av modulhus. I de flesta lägenheterna bor barnfamiljer och här och där står små cyklar parkerade. Bakom en dörr med en teckning av en barnhand och ordet stop bor Ramida Bakshaliyeva, från Azerbajdzjan, med sin man och sina tre barn. De har bott här i två år, och trivs bra.

– Jag gillar Mölndal och tycker om området. Det är en bra plats för barnen att leka på och finns inga bilar. Jag känner mig välkommen, säger hon.

Dottern Malak minns hur det var då de först kom till Eklanda.

ANNONS

– Jag kunde inte mycket svenska, men grannbarnen frågade om vi ville leka. Och svenskar kom med kläder, lite leksaker och en byrå. Pappa har dem fortfarande på Facebook, säger hon.

LÄS MER:Så blir nya Kållered – nu drar jättebygget igång: ”Det ska bli mer levande”

Grannarna träffar familjen fortfarande och när det är högtider, som ramadan, firar de tillsammans.

Innan de kom till Mölndal bodde familjen tio månader i Svenljunga. Malak minns problemen.

– Det var längre bort från allt, fanns ingen butik i närheten och om man missade bussen var det jobbigt. Vi vill bo i Mölndal. Om inte pappa hittar jobb längre bort och vi måste flytta, säger hon.

Nära till allt

En annan som vill bo kvar är Fahima Majedi, från Afghanistan, som bor några hus bort med sin make och fem barn. Hennes första upplevelse av Sverige liknar Malaks. Innan familjen kom hit bodde de i norra Östersund, i ett område där det varken fanns affärer eller skola.

– Bara ett litet dagis. Och i norr bara snöar och snöar det. Här är det bra. Vi trivs och alla är snälla, säger hon.

Familjen har bott på flyktingboendet i Eklanda i tre år, vilket betyder att de bara har ett år kvar tills de måste flytta. De lite äldre kontrakten är på fyra år, de nyare på två. När kontraktet går ut är tanken att Fahima och hennes familj ska ha hittat ett nytt hem. Fahima förklarar att det inte är så lätt med fem barn.

– Vi behöver hjälp med att hitta ett hem. I de här husen ska man inte bo så länge, andra ska flytta in. Det känns lite stressigt, säger hon.

Får hjälp att söka bostad

Maryam Rezaei, enhetschef för arbetsmarknad/boende insats, berättar att hjälp finns att få. Ingen har hittills stått utan hem när tiden tagit slut.

– Vi har ett servicekontor med arabisk, persisk och somalisk personal som hjälper dem som har behov av bostad att söka i hela landet. Vissa vill stanna kvar i Mölndal, men det är svårt. Särskilt för dem med stora familjer, säger hon och förklarar att det finns ont om stora bostäder.

LÄS MER:Innerstaden fortsätter växa– hundratals lägenheter på gång

I Eklanda finns tio lägenheter. Under pandemin har flyktingmottagandet varit begränsat och tre lägenheter stått tomma. Boendet i Forsåker har haft sex lediga. Men Mölndals stad räknar med att samtliga snart kommer att komma till användning.

Under 2021 ska Mölndal ta emot 80 kvotflyktingar. Eftersom färre än beräknat kom förra året tar kommunen också emot 12 personer från 2020 års kvot.

LÄS MER:Krigsoffren i Kvarnbyskolan gjorde djupt intryck på Mölndalsborna

Inga klagomål

När boendet i Eklanda skulle byggas tog stadsbyggnadsförvaltningen i Mölndal emot 33 överklaganden från personer i närområdet. Men sedan har det varit tyst.

– Jag har inte hört något om att grannar klagat så länge som jag jobbat här, säger Maryam Razaei.

LÄS MER:Nej till marknadshyror – alla kommer inte ha råd med en bostad

För Eklanda kom beslutet tidigare i vår att det tillfälliga bygglovet förlängs med fem år. För flyktingboendet i Forsåker kom beskedet i onsdags.

ANNONS