Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Folkkära tv-profilen Kristina Kappelin bjöd på två helkvällar i centrala Mölndal

Kristina Kappelin, Italienkännare och tidigare SVT-korrespondent, gästade restaurangen Centrale i Mölndals innerstad under helgen. De som köpt biljett kunde glädjas åt en genuin Capri-inspirerad meny, Italienkuriosa, och en hel del anekdoter från Kappelins möten med några av historiens bjässar – så som påven.

Oavsett vilken generation man tillhör kan få gå förbi tidigare utrikeskorrespondenten Kristina Kappelin, 62, på stan utan att känna igen henne någonstans ifrån. Så pass bekant är hennes ansikte, som i över 30 års tid har figurerat i SVT.

LÄS MER: Ny restaurang öppnar i Mölndals innerstad

Och när man hör den skolade skånskan skorra – hennes signum – ja, då lär polletten falla ner om den inte gjort det tidigare.

Stadskärnan får tummen upp

– Det är trevligt i det här området tycker jag, och det har vuxit fram en fin stadskärna. Jag bodde i Göteborg i två år när jag läste journalistutbildningen. Då kändes Mölndal mycket längre bort än det gör nu, säger Kristina Kappelin när Mölndals-Posten träffar henne på restaurang Centrale i Innerstaden.

LÄS MER: Svårt att få tag på bord på restaurangerna i Mölndal – det är goda tecken

Hit har hon bjudits in av den gamle vännen Christer Danelius, som tillsammans med Ninni Nilsson driver Centrale. Detta för att under lördagen och söndagen vara värdinna för två middagar på temat Capri – den italienska ö där Kristina bor sedan många år tillbaka. Kristina står för menyn och historierna, Centrale för lokalen och maten.

Berättar gärna

Sedan tre år tillbaka är Capri mer än hennes hem. 2018 rekryterades nämligen Kristina Kappelin till lokala museet Villa San Michele som dess vd och intendent. Att berätta om italiensk kultur är med andra ord fortfarande hennes livsvärv, men numera i annan form än när hon som journalist gjorde uppmärksammade intervjuer med personer som Berlusconi och påven.

LÄS MER: Restaurangerna ser ljust på framtiden när restriktioner försvinner

En del av det berättandet sker i form av föredrag och samtal – som i dag på Centrale.

– Jag vill inte kalla det för en mission, men det är rätt roligt att dela med sig av det man har lärt sig. Vad gäller maten så är det en väldigt stor del av italiensk kultur, så det finns mycket att berätta. Tjuvlyssnar du på en bussresa i Italien kan du vara övertygad om att två tredjedelar av passagerarna talar om mat, den tredje talar om fotboll.

– Varje region har sitt eget kök, och inom varje region har varje stad sin egen korv, ost, särskilda pasta eller vad tusan det nu kan vara, som de är väldigt stolta över, säger Kristina Kappelin och skrattar.

Höjdpunkten Kristina själv

På Centrales två Kappelinmiddagar var menyn naturligt nog capresisk. Gästerna som köpt biljett fick dels äta tillsammans med Kristina i intim miljö, och följa med in bakom kulisserna till köket där kockarna Mohamad Nakhla och Simone Vallo frikostigt delar med sig av hur rätterna tillagas – från förrätten arancini con fonduta (friterade risottobollar) via huvudrätten ravioli till den mäktiga chokladdesserten torta caprese.

Kristina Kappelin. Bild: Tobias Holmgren
Kristina Kappelin. Bild: Tobias Holmgren

Bland dem som deltar på lördagens middag hittas makarna Anette och Terje Erstad från Stensjön, som båda är mäkta nöjda med upplevelsen.

– Hon bjuder väldigt mycket på sig själv och berättar så öppet, så det är nästan som om man känner henne nu, säger Anette.

Vad har varit bäst?

– Maten är fantastisk, det måste jag säga, men just att få träffa henne var höjdpunkten. Berättelserna om alla som hon har mött i jobbet var jätteintressanta.

LÄS MER: Efter tiden i rampljuset – det gör Mölndals tv-profiler i dag

En handfull av Mohamads ravioliknep har hon bestämt sig för att lägga på minnet för eget bruk. Maken Terje, som följde med in i köket när efterrätten skulle tillredas, tror också att han ska kunna testa mästerkockens upplägg hemma.

– Det italienska kanske inte är mitt favoritkök, men de uppskattar det mycket hemma. Det är ju ofta ganska enkla maträtter som är väldigt goda. Det ska bli roligt att testa, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.