Föräldralediga Sofie var trött på ensamheten och startade en egen föräldragrupp

Sofie Svensson har drömt om att bli mamma så länge hon kan minnas. Nu har hon varit föräldraledig med sonen Émile i ett halvår. Till följd av pandemin blev det mycket ensammare än vad hon tänkt.

ANNONS
|

Redan när Sofie Svensson själv var ett barn drömde hon om att bli en ung mamma. Hon tänkte sig tiden som föräldraledig som något härligt. En bebisbubbla fylld med bibliotekshäng, promenader och långa fikastunder. Men när sonen Émile äntligen kom i november förra året blev föräldraledigheten inte sådär härlig som planerat.

– Jag hade en massa förväntningar inför att bli mamma. Jag ville gå på babysim, babyrytmik och ha en härlig mammagrupp. Men nästan ingenting blev som tänkt, berättar Sofie Svensson.

LÄS MER:Anette lämnade Mölndal – har blivit stor trädgårdsprofil från sin gård i Skåne

Nyinflyttade

Bara två månader innan sonen Émile Wikström föddes hade paret Sofie Svensson och Viktor Wikström flyttat från Göteborg till Åby Allé.

ANNONS

– Jag hade inga kompisar här i Mölndal när jag flyttade hit. Men min syster bor några hus bort och det kändes som ett bra område, berättar Sofie Svensson.

En ny stad, en ny föräldraroll och en pandemi. Sofie kände sig ensam om dagarna även om hon hade ett stort stöd från sin partner. På grund av pandemin hade hon inte blivit tilldelad någon föräldragrupp via sin barnavårdscentral och Sofie hade en massa tankar och funderingar som hon ville dela.

– Ibland behöver man bara få snacka lite skit och prata om vad som är jobbigt. Det är skönt att känna att man inte är ensam i det som är tufft med att bli förälder, berättar Sofie Svensson.

Hon fortsätter:

– Jag tror att det kan vara svårt för personer i min närhet att förstå vad en promenad kan betyda. Det kan vara något som jag längtar efter hela dagen.

LÄS MER:Sara stöttar vårdpersonal som krigar mot covid-19: ”Är så imponerad av vad de utför”

Viktigt att umgås med andra i samma situation

Monica Lidbeck, psykolog som arbetar för barnhälsovården i Mölndal, menar att det är viktigt för nyblivna föräldrar att få möjligheten att ventilera tankar och känslor med andra i samma situation.

– Annars kan det lätt bli så att man tror att alla andra har det jättebra. Det är en stor omställning att bli förälder och det är lätt att skuldbelägga sig själv för sitt eget mående, berättar Monica Lidbeck.

Möjligheten att träffa andra nyblivna föräldrar har blivit mindre under pandemin och Monica Lidbeck berättar att det är viktigt att försöka nå ut till sin omgivning.

– Det är ett annorlunda läge och jag kan förstå om nyblivna föräldrar kan känna sig snuvade på upplevelsen. Samtidigt får man försöka lägga fokus på vad som går att göra utifrån vad som finns tillgängligt.

Monica Lidbeck, psykolog som arbetar för barnhälsovården i Mölndal.
Monica Lidbeck, psykolog som arbetar för barnhälsovården i Mölndal. Bild: Johan Lidbeck

Monica Lidbeck rekommenderar nyblivna föräldrar att söka sig till sin barnavårdscentral. De har kontakt med andra nyblivna föräldrar och kan anordna digitala föräldragrupper eller se till att föräldrar kan samlas för promenader.

– Sen finns det många forum och sociala medier där andra nyblivna föräldrar söker efter någon att umgås med under föräldraledigheten, berättar Monica Lidbeck.

LÄS MER:Ingers hus blev inspelningsplats för miljonfilm

Startade en egen mammagrupp

Några månader in i föräldraledigheten fick Sofie Svensson nog – hon behövde andra föräldralediga att umgås med.

– Jag städade hela tiden. Det var som om jag tävlade mot klockan men jag förstod inte varför. Jag skulle ju inte gå någonstans eller träffa någon, berättar Sofie Svensson.

Sofie bestämde sig för att starta en egen föräldragrupp. Hon har alltid varit en person som tyckt om att hitta på grejer och kände sig inte rädd för att ta saken i egna händer. Hon gick med i olika grupper på sociala medier och sökte sig till andra föräldralediga i Mölndal.

– Nu är vi ett gäng som ses och promenerar, jag tror att det har hjälpt mig jättemycket. Man tror ofta att alla redan har vänner sedan tidigare men så behöver det inte alls vara, säger Sofie Svensson.

ANNONS