Författaren Kamilla Oresvärd kastade kniv på cirkus för inspiration – nu släpps boken

Deckarförfattaren Kamilla Oresvärd från Lindome släppte i torsdags Cirkusprinsessan – hennes åttonde spänningsroman allt som allt, och den första att ges ut på förlagsjätten Norstedts. Under arbetet med boken besökte hon bland annat två cirkusar, testade på att kasta kniv – och blev fastsurrad i det klassiska prickkastningshjulet.

ANNONS
LocationMölndal||

Efter fjolårets Skamsnaran, den fjärde delen i Kamilla Oresvärds serie om Vargön, var hon inställd på att skriva en annan sorts spänningsroman. Hon ville berätta en mer actionfylld historia, där hjältinnan – för som vanligt med Kamilla Oresvärd är det en stark kvinna i fokus – utsattes för saker som krävde en viss atletisk förmåga, och kunskaper i åtminstone någon form av vapen.

Personen behövde också ha ett stort internationellt kontaktnät för att berättelsen skulle kunna sträcka sig ut i världen, samtidigt som hon levde ett liv utanför det vanliga samhället.

– Jag funderade ganska länge på var man kan hitta en sådan människa. Då slog det mig att alla de här punkterna med råge skulle uppfyllas av en cirkusartist, säger Kamilla Oresvärd.

ANNONS

Så föddes alltså knivkastaren och luftakrobaten Greta Leikler, eller som hon också kallas i romanens universum: Cirkusprinsessan.

Karaktär från Mölndal

– Men man kan inte ha en cirkusartist som springer runt och löser en massa brott, det blir inte speciellt trovärdigt. Jag behövde alltså placera henne i en kontext där det blev naturligt.

Detta sker i den första boken genom att Greta Leikler döms för mordet på sin pojkvän, den framgångsrike affärsmannen Fredrik Wallin. Två år senare får polisen Björn Carlsson höra att Greta Leikler, som han var med om att sätta dit, har rymt från fängelset.

Genom polis-Björn får Mölndal en representant i serien. Han är nämligen bosatt i kommunen.

– Han har ganska nyss flyttat in i en ny lägenhet i Bifrost, så lite av historien kommer att röra sig där, berättar författaren.

Gräver inte där hon står

Kamilla Oresvärd hade nu sin hjälte och en lämplig miljö för henne att verka i. Då återstod bara en viktig sak: att lära sig om cirkus.

– Man får alltid rådet att gräva där man står som författare. Det har jag valt att inte göra här. Men så har det varit i många av mina böcker, att jag har behövt skaffa mig kunskaperna via research. Det är en av de roligaste sakerna med att skriva, tycker jag, att man får möjlighet att grotta ner sig i olika ämnen som man inte känner till. Det blir oftast väldigt, väldigt intressant, mer intressant än man någonsin kunde ana från början, säger hon.

Under arbetet med Cirkusprinsessan träffade Kamilla Oresvärd många personer från cirkusvärlden. Hon började med att höra av sig till Cirkus Cirkör, där hon fick kontakt med Jesper Nikolajeff, en skicklig knivkastare.

– Han har en fantastisk anläggning, en gård utanför Mariestad, där de har byggt om en jättestor lada. Varje sommar gör de ett antal cirkusföreställningar där och bjuder in många cirkusartister, även internationella.

Knivar i full kraft

Kamilla Oresvärd åkte dit, hade en lång pratstund och testade på att kasta kniv.

– Det är mycket svårare än det ser ut. De här artisterna tränar flera timmar varje dag, och det förstår jag, för det får ju absolut inte gå fel. Jag fick också prova på att surras fast i ett sånt där snurrhjul som de kastar mot under föreställningarna. Det pirrade rejält i magen kan jag säga.

Kastade han mot dig då?

– Nej, det fick han faktiskt inte göra. Där backade jag. Men jag fick ändå en tillräcklig känsla för hur det är. När man står i den här lokalen, hör knivarna komma i full kraft och när de slår i – det är mäktigt.

Det visade sig att Jesper Nikolajeffs dotter Esmeralda är luftakrobat, ytterligare en viktig rad på Greta Leiklers cv. Det blev därför en lång intervju även med henne.

Bild: Anna-Lena Lundqvist

– Det var helt oumbärligt, all hjälp jag fick av dem med researchen. Vad jag fick bekräftat var att det här är människor som är oerhört passionerade över vad de gör, och att de har ett otroligt stort kontaktnät över hela världen.

Andra cirkusformer

Cirkus Cirkör representerade nycirkusen, men det var viktigt för Kamilla Oresvärd att också lära sig om den traditionella skolan, den som i synnerhet i Sverige är lite på utgång. Hon besökte Cirkus Olympia, som har en gård söder om Göteborg där de vinterförvarar sina hästar, hundar och kameler.

– De får ju inte ha exotiska djur längre, och det tycker jag är alldeles riktigt. Jag blev hur som helst väldigt fascinerad över hur effektiva de är. De vet precis vad de gör och packar ner hela föreställningen på bara en timme. Apparaten är oerhört imponerande, och någonting som jag verkligen tog intryck av.

Kamilla Oresvärd har skrivit kontrakt med Norstedts på tre böcker om Greta Leikler. Om det blir fler än så får tiden och skrivlusten utvisa.

Cirkusprinsessan

Namnet Greta Leikler är en hommage till Kamilla Oresvärds mormor. ”Hon hette Aina Johansson, men ibland för skojs skull kallade hon sig för Greta Leikler. Hon var full av roliga upptåg och hade alltid en räv bakom örat. Även om min Greta inte är på det sättet, kändes det som ett väldigt bra namn för henne. Det sticker ut. Samtidigt är det roligt att kunna ha den kopplingen till mormor som var väldigt viktig för mig när hon var i livet.”

Om boken på Norstedts hemsida:

”Den framgångsrike affärsmannen Fredrik Wallin hittas mördad i sin villa på Järkholmen utanför Göteborg. Med spänning följer hela Sverige rättegången, där hans flickvän Greta Leikler – i medierna även känd som Cirkusprinsessan – döms för mordet.

Två år senare får polisinspektör Björn Carlsson ett samtal som han minst av allt har väntat sig: Greta Leikler, kvinnan han var med och satte dit, har rymt från fängelset. Björn är övertygad om att Greta är skyldig, även om hon själv hävdar motsatsen, och han tänker göra allt som krävs för att få fast henne igen.

Cirkusen är det enda stället på jorden där Greta Leikler har kunnat kontrollera rastlösheten, ångesten och mörkret hon har inom sig. Hon har tränat sig själv till att flyga högre, kasta hårdare och göra fler volter. Adrenalinkickarna har varit hennes tjack, men nu jagar hon efter något annat. Hämnd.

Cirkusprinsessan är första delen i en ny nervkittlande spänningsserie av Kamilla Oresvärd, om den oberäkneliga och egensinniga Greta Leikler.”

LÄS MER:Författaren och psykologen Lydia Sandgren är värd för Sommar i P1: ”Känns nervöst”

LÄS MER:Kamilla Oresvärd släpper Skamsnaran och lanseras utomlands

LÄS MER:Efter sex utgivna böcker – nu ska Kamilla Oresvärd skriva på heltid

ANNONS