Kommunen har egna hastighetsskyltar, men de har inte använts på ett par år. Efter ett ramavtal tecknats med en entreprenör som gör trafikmätningar, använder man företagets skyltar.
Kommunen har egna hastighetsskyltar, men de har inte använts på ett par år. Efter ett ramavtal tecknats med en entreprenör som gör trafikmätningar, använder man företagets skyltar. Bild: Tobias Holmgren

Fortkörning i Innerstaden ska bekämpas med hastighetsmätare – visar ledsen smilgubbe om du kör för fort

Hastighetsmätare som tillfälligt placeras på olika platser i kommunen – det är Mölndals stads senaste redskap i kampen mot fortkörare. Häromveckan var det Bergmansgatans tur.

ANNONS
LocationBergmansgatan||

Både polisen och tekniska förvaltningen får ständiga rapporter från allmänheten om att det körs för fort i Innerstaden. Som ett led i att få ner hastigheterna har trafikavdelningen på tekniska förvaltningen placerat ut en hastighetsmätare vid Bergmansgatans öppning.

LÄS MER:Polisen jagade fartsyndare på Bergmansgatan – för andra gången på kort tid

Ledset eller glatt betyg

Anordningen, som sitter monterad på en lyktstolpe i höjd med Bergmansgången, börjar mäta när bilen passerar Hemmakväll.

Kör man över gångfart (sju kilometer i timmen) visar skylten en ledsen smilgubbe, samt den hastighet som bilen färdas i. Kör man under gångfart, blir det i stället en glad smilgubbe.

– Det är för att förbereda bilisten på det gångfartsområde som kommer längre fram vid torget, säger Stuart Mofatt, vd för trafikmätningsföretaget Road info som Mölndals stad har anlitat.

ANNONS

LÄS MER:Bilister fick böter när polisen hade fartkontroll i Mölndals centrum

Skylten ska inte lagra några hastigheter eller fakta om fordonet, och att få en ledsen smilgubbe resulterar heller inte i någon juridisk påföljd. Tanken är att det ska fungera som en påminnelse om de lagar som gäller i ett gångfartsområde.

Andra insatser behövs

– Man kan säga att det är en del i vårt pågående projekt för att få en behaglig trafikmiljö i Innerstaden, säger Olivia Hammerlid, trafikingenjör med särskilt ansvar för centrala Mölndal.

Kan skylten få fortkörarna på andra tankar?

– Utvärderingar av andra sådana här projekt visar att de kanske fungerar i några månader, sedan återfaller folk i gamla vanor. För att ändra trafikbeteendet kan det behövas andra insatser. Till exempel i form av en ökad kommunikation till medborgarna och de som verkar i Innerstaden.

Hon säger att det inte ännu är avgjort om andra åtgärder ska genomföras, men att exempelvis farthinder har varit uppe för diskussion.

LÄS MER:Allt fler bilar på gågatan Brogatan

– Det skulle inte gå med vanliga guppkonstruktioner, eftersom sådana ger upphov till vibrationer som kan vara störande för de som bor där. Sidoförskjutningshinder kan fungera. Men det får vi titta närmare på framöver, när och om det blir aktuellt.

Skyldighet att veta

Kan det vara så att folk inte kan lagen om gångfartsområde?

– Har man körkort har man också en skyldighet att hålla sig uppdaterad över vilka lagar som gäller, säger Olivia Hammerlid.

Bergmansgatans skylt sattes upp måndag 20 september och kommer att plockas ner tisdag 28 september, för att placeras på annan plats.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS