Fortsatt höga covid-nivåer bland befolkningen

Covid-nivåerna bland befolkningen är fortsatt relativt höga, uppger Folkhälsomyndigheten. Det framgår av en undersökning gjord i slutet av september.

ANNONS

Stickprovsundersökningen gjordes mellan 26 och 29 september. Provsvar från totalt 1 687 personer i åldrarna 2-94 år visar att förekomsten av covid-19 är på liknande nivåer som i mars i år.

Enligt undersökningen i september var 1,5 procent av befolkningen positiva för viruset SARS-CoV-2, en nivå som av Folkhälsomyndigheten beskrivs som ”relativt hög”.

Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger i en kommentar:

– Tack vare den höga vaccinationstäckningen och att omikronvarianterna inte orsakar allvarlig sjukdom för de flesta, är behovet av intensivvård begränsat. Samtidigt har antalet patienter inom slutenvården och boende inom äldreomsorgen som är positiva för SARS-CoV-2 varit relativt högt under en längre period. Därför är det inte förvånande att vi fortsatt ser höga nivåer av viruset i befolkningen. Att vaccinera sig enligt gällande rekommendationer är det bästa sättet för att minska risken att drabbas av allvarlig sjukdom och död.

ANNONS

LÄS MER:Få tar fjärde vaccindosen – Rygge: ”Bekymrar mig”

LÄS MER:Vaccin mot nuvarande coronavarianten är här

LÄS MER:Nu öppnar vaccineringen av dos fyra – för alla

ANNONS