Arkivbilder
Arkivbilder Bild: Catrin Hansson

Fortsatt länsning i Mölndalsån: "Vi tror att det är flera utsläpp"

Efter drygt två veckor är utsläppet i Mölndalsån fortsatt ett mysterium.
– Vi fortsätter söka efter utsläppskällan, säger Ylva Fägerås, miljöinspektör Mölndals stad.

ANNONS
|

Ett okänt ämne upptäcktes i Mölndalsån, i höjd med Södra Ågatan, på måndagsförmiddagen den 25 augusti. Räddningstjänsten konstaterade då att det var ett "mindre skimmer" på ytan och lade ut länsar i ån.

Både räddningstjänsten och kommunens miljö och hälsa har sedan dess försökt att lokalisera källan.

– Vi tror nu att det är flera utsläpp som har skett ungefär samtidigt. Vi har sett rester av ett utsläpp vid Södra Brogatan som räddningstjänsten tagit hand om. Hur det har gått till vet vi inte, det är ingen som anmält det. Det är vid en parkering vid en dagvattenbrunn som mynnar ut i ån, och vi är osäkra på hur mycket som har läckt ut där, säger Ylva Fägerås, miljöinspektör Mölndals stad.

ANNONS

Just det utsläppet har tagits omhand av räddningstjänsten och Mölndals stad, och för deras del är arbetet vid Södra Brogatan avslutat.

– Det har blivit ett polisärende av det. Vi tror att det är någon oljeprodukt från ett fordon som läckt ut där, säger Ylva Fägerås.

Sedan utsläppet i ån upptäcktes för två veckor har det skingrats, spridit sig mot Göteborgshållet och blivit mindre.

– Det har varit ett skimmer som legat över en stor del, men som började försvinna och flyta norrut. Vi tittade till det igår (läs måndag) och det är betydligt mindre nu, säger hon.

Räddningstjänstens länsar låg kvar fram till tisdag i förra veckan och ersattes då med nya länsar från ett företag som kommunen anlitat.

Ylva Fägerås har tidigare sagt att utsläppet förmodligen är diesel, men det är fortsatt oklart och utsläppet har inte analyserats.

– Beroende på vad det kan vara för ämne kan det få olika påverkan på miljön, men det vet vi inte förrän vi hittat källan, säger Ylva Fägerås.

Catrin Hansson

catrin.hansson@molndalsposten.se

ANNONS