Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fortsatt tufft för hotellen – osäkert hur sommaren blir

Trots vaccinationer och lättade restriktioner är läget för hotellbranschen fortfarande väldigt tufft. Nu hoppas hotellcheferna att semesterfirarna hittar till Mölndal.
– I år är det extremt svårt att sia om sommaren. Men ju mer restriktionerna lättar desto fler bokningar blir det, säger Martin Nordqvist på Åby hotel.

Martin Nordqvist är chef för Åby hotel. Anläggningen hann bara ha öppet i ungefär ett år innan pandemin lamslog branschen.

– Läget har varit väldigt tufft precis som för hela besöksnäringen. Vi har dock lyckats med små justeringar och genom att vara kreativa fångat upp det som finns i vårt närområde, säger han.

LÄS MER: Arrangörerna ger upp – Åbys countryfestival ställs in igen

De senaste veckorna har han märkt av en liten ljusning när det gäller affärsgäster.

– En beläggning på 45–50 procent i veckorna är bra just nu men tyvärr långt från hur det var innan pandemin. Ett läge med någorlunda normalt affärsresande ser vi nog först till hösten.

Vad är det normala?

– Det är jättesvårt att säga för vi är så säsongsberoende. Men en normal affärsvecka, utan pandemin, kanske man ligger på 75-80 procent.

Hoppas på sommaren

På helgerna ser det fortsatt mörkt ut. Restriktioner och inställda evenemang har fått folk att hålla sig hemma. Nu hoppas Martin Nordqvist att de lättade restriktionerna, som trädde i kraft 1 juni, ska ge effekt inför sommaren.

LÄS MER: Lista: Lättade restriktioner – det här gäller i nivå 3

– Men det är dålig framförhållning på bokningarna och just nu ser det ganska tomt ut. I år är det extremt svårt att sia om sommaren. Men ju mer restriktionerna lättar desto fler bokningar blir det, så är det ju, säger han.

Förra våren tvingades hotellet att säga upp personal. Nu börjar de sakta att anställa personer igen.

– Vi har i viss mån börjat återanställa men vi är inte där riktigt ännu, säger Martin Nordqvist.

LÄS MER: Nu bor det folk i omstridda huset i Toltorpsdalen – hyrorna börjar på 10 000 kronor

Stegvis återgång

Scandic vill inte gå ut med siffror för enskilda hotell men säger att läget har börjat ljusna. I Mölndal har hotellet kunnat återanställa en del personal.

– Vi ser en vändning nu och tror på en viss återhämtning under 2021, säger Lina Lilja som är hotelldirektör på Scandic Mölndal.

Efter att ha legat på väldigt låga bokningsnivåer våren 2020 ökade andelen uthyrda rum under sommaren 2020. Under juli månad hade Scandic en beläggning på cirka 40 procent.

– Vi förväntar oss att det ska bli ännu högre den här sommaren. Det finns ett sug efter att resa, och primärt är det inom Sverige. Men det är svårt att säga, många väntar med att boka sina resor, säger Lina Lilja.

LÄS MER: Fortsatt pressat läge för Kålleredshotellet

Under pandemiåret har hotellet tagit emot många gäster som arbetar på byggprojekt och liknande i närområdet. Nu börjar även andra grupper komma tillbaka.

– Nu kommer det stegvis återgå till ett bättre läge, när sport- och kulturevenemang och möten kommer tillbaka.

Öppnar upp

Mölndals nyaste hotell, The Weaver, öppnade så sent som i mars 2021. Hotellchefen Sara Lake säger att de haft en beläggningsgrad på 10–30 procent, beroende på veckodag.

– Normalt skulle vi vilja ligga på 60-80 procent, säger hon.

LÄS MER: Så gick öppningen av The Weaver: ”Många hejar på oss”

Än så länge är det svårt att säga hur sommaren blir, men Sara Lake tror att det kommer ske en uppgång i slutet av juni.

– Det är en fantastisk signal när Liseberg kan öppna, och det börjar hända mer aktiviteter. Om vi kommer upp till 50 procent under sommaren så är det jättebra.

Samtidigt ser hon hur företag börjar förbereda för konferenser och möten igen – något som är väldigt positivt för hotellbranschen.

– Det märktes direkt när regeringen gick ut med en tydligare plan för lättnader i restriktionerna. Då ökade förfrågningarna inför hösten med en gång.

LÄS MER: Fler vågar sig ut efter vaccinering – så är läget för kommunens handlare

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.