Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/51

Franklins, Frejagymnasiet och Krokslättsgymnasiet firar studenten i centrala Mölndal

Äntligen ett äkta studentutspring! Efter två år av pandemi kunde Mölndals tre gymnasieskolor fira på riktigt igen.

Som Mölndals-Posten berättat tidigare satsade Mölndals tre gymnasieskolor – Franklins, Frejagymnasiet och Krokslättsgymnasiet – för första gången på en gemensam avslutningsceremoni.

Den ägde rum utanför Stadshuset under fredagseftermiddagen och med en halvtimma kvar till utspringet fylldes platsen med familj och vänner som ville fira. Likt fångar som spanar ut genom fängelsegaller stod eleverna och tittade ut från Stadshuset och väntade ivrigt på att få smaka på vuxenlivets frihet.

Parad

Dagen till ära hade Mölndals paradorkester satt ihop flera nummer som de framförde i väntan på utspringet. De spelade klassiska låtar som 70-talsklassikern Popcorn och mer moderna varianter. Ronny Nyberg är lärare på Krokslättsgymnasiet och bärde ett gulblått band över kroppen.

– Det känns jättekul för vi har ju inte kunnat ha utspring under pandemin. Tidigare har vi dessutom sprungit ut från våra lokaler i Krokslätt men det är roligt att vi har kunnat samordna det här med de andra skolorna, säger han.

En bit bort står Maria, Gunnar och Abbe Skarland med Paula Jivén och Oscar Sandebert. De väntar på att Hugo ska springa ut och Maria Skarlund håller upp skylten på en liten pojke.

– Man hoppas att det inte ska bli regn. Efter det här åker vi hem till Lerum för mottagningen, säger Gunnar Skarlund.

– Det ska bli kul att se vad de har skrivit på flaken. Jag tog studenten i förgår och jag pluggade estet, det ska bli kul att jämföra vad de skriver som pluggar teknik, säger Paula Jivén

Utspringet

Efter Mölndals paradorkester slutfört sitt sista numer till jubel och applåder gick Lena Hellsten, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen upp på scenen, och hälsade alla välkomna. Därefter var det dags Frejagymnasiets rektor, Eva Torgerson, att ta ordet. Tystnaden lade sig över publiken när hon berättade om studenternas resa och prestationer men när hon gjorde gällande att det var dags för utspring hördes ett jubel.

Samma procedur följde när Franklins rektor, Maria Solérius och Krokslättsgymnasiets rektor Björn Winblad gjorde sina anföranden. Klass efter klass bytte av varandra till olika låtar. Eleverna dansade och firade att de nu blivit studenter. De vrålade, hoppade och sjöng högt.

– Det känns som en lättnad, otroligt skönt, säger Naemi Wennerberg efter att hon sprungit ut.

Naemi studerade vård- och omsorg på Krokslättsgymnasiet. Hennes anhöriga fick flera kramar innan hon begav sig bort till flaket. Vad som händer härnäst får framtiden utvisa.

– Jag vet inte, det får vi se. Men imorgon ska jag sova.

Framtiden

I utkanten av folkmassan stod Ville Törmänen och Abbe Breitholtz. De var klasskamrater på Franklins där de studerade teknik och var därför den första årskullen någonsin som sprang ut. Efter studenten tänker de plugga vidare tillsammans.

– Det känns väldigt bra men lite osäkert. Men vi ska plugga datateknik tillsammans, säger Ville Törmänen.

Runtomkring började studenter att skruva på sig. De drack upp sina drycker och började ge sig av mot studentflaken som stod parkerade nedanför folkets hus. De tre flaken fylldes i olika takt och studenterna hoppade och dansade så mycket att lastbilarnas stötdämpare fick arbeta frenetiskt. Flaken körde sedan ut och vände i rondellen vid hållplatsen. Sedan körde de, på rad, mot Göteborg och även mot vuxenlivet.

LÄS OCKSÅ: Nu öppnar samhället igen – Franklins studenter laddar för fest och resor

LÄS OCKSÅ: Baldags för eleverna på Franklins gymnasium

LÄS OCKSÅ: Vilken utbildning ger dig högst lön – det är inte den viktigaste frågan

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.