Franklins gymnasium.
Franklins gymnasium. Bild: Elvira Linderot

Franklins gymnasium växer ur lokalerna – oklart hur skolan ska rymmas

Franklins gymnasium växer ur sina lokaler. För att lösa problemet vill politikerna i utbildningsnämnden att kulturhuset Möllan, där gymnasiet ligger, byggs ut. Om det är möjligt, eller var skolan hamnar annars, är oklart.

ANNONS

– Franklins gymnasium har blivit en succé. Väldigt många har hittat dit, säger utbildningschef Jens Holm.

Intresset syns tydligt i form av att Franklins är den näst mest sökta kommunala gymnasieskolan i Göteborgsregionen, sett till antalet förstahandssökande elever per plats. Problemet är bara att det börjar bli trångt i de nyrenoverade lokalerna i kulturhuset Möllan.

Skulle kunna öka snabbt

I dag går 240 elever på Franklins gymnasium, som öppnade 2019. Tanken är att skolan ska ha nått sin fulla kapacitet på 420 elever om tre år. Skolans popularitet gör dock att det skulle gå att ta in fler elever tidigare än beräknat. Men då behöver lokalfrågan lösas snabbt.

ANNONS

– Om vi vill öka takten får vi problem redan hösten 2022, säger Jens Holm.

LÄS MER:Efter succén med Franklins: Mölndals stad planerar för nytt gymnasium 2023

Att Franklins på sikt ska innehålla drygt 400 elever stod klart redan när skolan planerades. Trots det valde kommunen att öppna i lokaler som inte skulle räcka till för så många elever.

– När man startar en ny skola kan man inte hyra hela ytan som behövs från början. Då hade lokaler bara stått tomma, säger Annika Bjerrhede (MP), ordförande i utbildningsnämnden, och menar att skolor växer stegvis.

Jens Holm.
Jens Holm. Bild: Emmy Jonsson

Vill behålla Möllan

Både utbildningsförvaltningen, med Jens Holm i spetsen, och politikerna i utbildningsnämnden vill att skolan ska vara kvar i sina lokaler, som ligger praktiskt nära både kollektivtrafiken, biblioteket och annat som lockar elever.

– Vi hoppas att det ska komma fram någon lösning, men vi kan inte vänta för evigt så vi snickrar också på andra alternativ, säger Jens Holm.

LÄS MER:Rekordhögt söktryck på Franklins gymnasium inför hösten

Han tillägger att det går relativt lätt att bygga till kulturhuset om de får att köra på Möllan-alternativet.

– Vi har redan tidigare bakat in det i detaljplanen, så alla förutsättningar finns.

För tidigt för besked

Riktigt så enkelt som att få ett klartecken från Möllan är det dock inte. När lokaler ska anpassas utifrån ett specifikt behov behöver kommunen göra en hyresvärdsupphandling. Det betyder alltså att både Möllans ägare och andra aktörer får chans att ge sig in i leken för att husera det populära gymnasiet. Upphandlingen är snart på väg att dra igång. Målet är att hitta en lokal som kan rymma alla de drygt 400 eleverna.

– Vi vill ha en långsiktig plan så skolan kan vara kvar på samma plats framöver, säger Jojo Park, lokalstrateg på kommunens fastighetsavdelning, och fortsätter.

– Det är jättesvårt att få tag på lokaler. De ska ju ligga så centralt som möjligt. Vi får titta vad upphandlingen kan generera.

LÄS MER:Krokslättsgymnasiet växer – satsar på fler lärlingsplatser

Lennart Wallensäter, som driver kulturhuset Möllan, kan inte säga ännu om de kommer att lämna något anbud för att försöka behålla Franklins.

– Allt är jätteintressant för oss, men vi kan inte kommentera. Det kan bli fel eftersom det inte finns något att utgå ifrån över huvud taget, säger han och menar att han först måste få upphandlingsförfrågan för att se vad det är kommunen önskar.

– Det här är omfattande planer. Vi vet inte vad de vill ha eller vad vi kan åstadkomma eller vad det skulle kosta.

LÄS MER:Studentfirande på Frejagymnasiet: ”Det ska bli jättekul”

Jobbar på

Jojo Park är noga med att arbetet är i full gång. Även om det inte finns några konkreta beslut om hur framtidens platsbrist ska lösas går det inte att säga att Franklins gymnasium måste flytta, menar hon. Än mindre att de står utan lokaler.

– Förutsättningarna ändras varje vecka. Det är en lokalfråga vi arbetar med, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS