Fridolina Rolfö och Dejan Kulusevski Sveriges bästa fotbollsspelare

För andra året i rad får tidigare Jitexikonen Fridolina Rolfö Diamantbollen som Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare. Guldbollen, till Sveriges bästa manliga fotbollsspelare, går för första gången till Dejan Kulusevski.

ANNONS
|

2022 har varit ett år med med- och motgångar för svensk fotboll. På landslagsnivå har damlandslaget fortsatt varit ett av världens bästa landslag och i sommarens EM-slutspel räckte det till en semifinalplats. I våras blev landslaget klart för nästa sommars VM i Australien och Nya Zeeland.

Herrlandslaget har haft det tyngre och missade VM i Qatar och trillade sedan ur sin division i Nations League. Året avslutades med dubbla segrar i träningsmatcher mot Mexiko och Algeriet.

I den inhemska fotbollen var det BK Häcken och FC Rosengård som fick fira SM-guld.

På tisdagen delades de två tyngsta priserna inom svensk fotboll ut: Diamantbollen till årets bästa kvinnliga fotbollsspelare i Sverige och Guldbollen till årets bästa manliga fotbollsspelare i Sverige.

ANNONS

Diamantbollen går, för andra året i rad, till Fridolina Rolfö – som spelade i Jitex BK 2011–2013.

Juryns motivering lyder:

”Sydsvenskans och Svenska Fotbollförbundets Diamantbollen tilldelas en spelare som tagit en stor och viktig roll i ett av världens bästa klubblag tack vare sitt spelsinne, sin teknik och sin snabbhet. I landslaget har hon fortsatt att leverera på allra högsta nivå”.

– Det känns helt fantastik. Jag är superglad att ta emot det här priset, framför allt när man ser hur många duktiga fotbollsspelare det finns ute i Sverige. Jag är otroligt stolt och glad. Det har varit ett fantastisk fotbollsår, kanske mitt bästa hittills, säger hon i ”Fotbollsåret 2022”.

Fridolina Rolfö har spelat i FC Barcelona, ett av världens bästa klubblag, och har den här säsongen cementerat sin plats i startelvan. Under den pågående säsongen har anfallaren från Kungsbacka gjort sex poäng på 10 matcher i ligan. I landslaget har 29-åringen varit en given del under Peter Gerhardsson.

Första Guldbollen till Kulusevski

Guldbollen går för första gången till Dejan Kulusevski.

Motiveringen lyder:

”Aftonbladets och Svenska Fotbollförbundets Guldbollen tilldelas Dejan Kulusevski. Dejan Kulusevski får Guldbollen för sina insatser i landslaget och klubblaget Tottenham. Med spelintelligens och mognad har han på kort tid vuxit till en ledande spelare i världens tuffaste miljö”.

– Jag är såklart jättestolt och jätteglad för det här priset. Det har varit hårt arbete men det är en ära att få det här priset. Hela året har varit helt fantastik. Jag kom till Tottenham och har fått tillbaka livet känns det som. Jag är väldigt tacksam för det här året och känner verkligen att jag är på rätt väg, säger han.

Dejan Kulusevski kom i januari i år till Tottenham på lån från Juventus. Han har gjort 19 poäng på 28 matcher i ligan och har blivit en given del i Premier League-klubbens startelva. 22-åringen har också varit en given del i det svenska landslaget.

Redan utdelade priser

Under den gångna veckan har Svenska fotbollförbundet delat ut priser till 2022 års bästa på vardera position inom svensk fotboll.

Till årets målvakter utsågs Robin Olsen och Jennifer Falk.

Häckens Falk sa såhär om utmärkelsen, som hon fick för andra gången:

– Det känns jättebra och jag blir väldigt glad över den här nyheten. Årets målvakt är ett väldigt fint pris att tilldelas och något jag är väldigt stolt över att bli utsedd till. Det är en ära att bli prisad.

Årets försvarare blev Amanda Ilestedt och Victor Nilsson Lindelöf, som fick priset för fjärde gången i rad – och femte totalt.

Till årets mittfältare utsågs Kosovare Asllani och Emil Forsberg. Årets anfallare blev Fridolina Rolfö och Dejan Kulusevski. Rolfö får priset för tredje året i rad.

Vinnare på Fotbollsgalan

Diamantbollen: Fridolina Rolfö

”Sydsvenskans och Svenska Fotbollförbundets Diamantbollen tilldelas en spelare som tagit en stor och viktig roll i ett av världens bästa klubblag tack vare sitt spelsinne, sin teknik och sin snabbhet. I landslaget har hon fortsatt att leverera på allra högsta nivå”.

Guldbollen: Dejan Kulusevski

”Aftonbladets och Svenska Fotbollförbundets Guldbollen tilldelas Dejan Kulusevski. Dejan Kulusevski får Guldbollen för sina insatser i landslaget och klubblaget Tottenham. Med spelintelligens och mognad har han på kort tid vuxit till en ledande spelare i världens tuffaste miljö”.

Årets Domare dam: Eva Svärdsudd

”Som nykomling i OBOS Damallsvenskan har Eva klivit fram och visat prov på mognad, ödmjukhet och professionell inställning. Hon har redan under sin första säsong utmanats med toppmatcher, som hon har behärskat till fullo och varvat fina prestationer i högsta damserien med att utmana uppåt på herrsidan.”

Årets Domare herr: Fredrik Klitte

”Fredriks prestationer har under året varit på en jämn och hög nivå. Han förbereder sig professionellt inför varje uppdrag och jobbar hårt i varje match. Fredrik har en bra spelförståelse och fattar generellt mycket bra beslut. Han är opåverkbar och har ett stort rättvisepatos. Han är öppen för kommunikation samtidigt har han hög integritet. Han sätter gränser för vad som är tillåtet och låter inte spelarna påverka honom.”

Årets Futsalspelare herr: Fredrik Söderqvist

Motivering: ”Fredrik Söderqvist är en riktig lirare där nya egenskaper och kvalitéer visar sig för varje säsong. Fredrik är en spelare som tar stort ansvar i sitt klubblag och har stor del i deras framgångar. Han presterar på en kontinuerligt hög nivå i både klubb- och landslag och är en ledare på planen via sina prestationer och sin inställning, vilket smittar av sig på sina lagkamrater.”

Årets Futsalspelare dam: Madeleine Stegius

Motivering: ”Madeleine Stegius är en spelare som har stark vilja att fortsätta utvecklas hela tiden. Hon ställer höga krav på sig själv och sina medspelare och har en hög prestationsnivå både i klubblag och landslag. En lirare som kan göra det lilla extra och som gör skillnad i matcher, och som genom sina prestationer visar vägen för sina lagkamrater.”

Årets eFotbollsspelare: Olle ”Ollelito” Arbin

Motivering: ”Årets vinnare har haft ännu en urstark säsong. Han har fortsatt att utvecklas både tekniskt och mentalt och har nu befäst sin position i den absoluta världstoppen. Suverän individuellt men även en helt otrolig lagkamrat som höjer alla sina medspelare med sin energi och kreativitet. Han har uppvisat en jämnhet säsongen igenom som lett honom långt såväl på individuell som klubb- och landslagsnivå - och framför allt när prestigen varit som störst. Som ende svensk tog han sig till individuella världsmästerskapet FIFAe World Cup 2022, i klubblags-VM gick han hela vägen till semifinal och med landslaget blev det ett VM-brons i FIFAe Nations Cup”.

Årets Målvakt dam: Jennifer Falk

Motivering: ”Med en stor jämnhet och höga toppar över hela säsongen har Jennifer Falk stått för starka och pålitliga insatser både i klubblaget BK Häcken som landslaget under året. Jennifer är en explosiv, modig och reflexstark målvakt som håller hög nivå i spelet med fötterna. Dessutom har hon under året utvecklat sitt ledarskap i klubblaget och tagit ett stort ansvar för att skapa trygghet i en ung omgivning i backlinjen.”

Årets Målvakt herr: Robin Olsen

Motivering: ”Robin Olsen hittar, på ett smått obegripligt sätt, en otrolig höjd i sitt spel så fort han drar på sig den svenska landslagsdressen. Olsen levererar topprestationer gång på gång i landslaget, vilket gör honom till en nyckelspelare och en oerhört pålitlig sista utpost.”

Årets Back dam: Amanda Ilestedt

Motivering: ”Amanda Ilestedt har med stor kontinuitet och jämnhet under 2022 spelat på högsta internationella nivå – både i klubb- och landslag. Med ett försvarsspel i världsklass, både på marken och i luften, håller Amanda ihop försvarsspelet och bidrar med fysik, mod och en skicklig placeringsförmåga. En brytsäker mittback som också besitter ett huvudspel som är ett ständigt hot på offensiva fasta situationer.”

Årets Back herr: Victor Nilsson Lindelöf

Motivering: ”En komplett försvarare som genomgående håller den högsta nivån sett till både klubblag och landslag. Med kaptensbindeln runt armen har Victor Nilsson Lindelöf en väldigt viktig roll i landslaget, där det tydligt märks när han är med på plan för blågult och när han inte är det.”

Årets Mittfältare dam: Kosovare Asllani

Motivering: ”Kreatören Kosovare Asllani har under hela året presterat bra i sina lag och visade under sommarens EM att hon mot de allra bästa håller högsta internationella nivå med avgörande insatser för landslaget. Med sin stora taktiska skicklighet lyfter hon sina lag över hela planen, och är viktig och avgörande i både försvars- som anfallsspel. Kosovare är snabb, stark och med stort mod vill hon alltid ha bollen för att skapa chanser och mål.”

Årets Mittfältare herr: Emil Forsberg

Motivering: ”Emil Forsberg står för en väldigt hög högsta nivå samtidigt som han har höjt sin lägsta nivå de senaste åren. Står för många avgörande prestationer med den enorma kreativitet och fantasi han besitter. En matchvinnare som bidrar med poäng och gör stor skillnad på plan. Är med och spelar på de allra största scenerna i Europa och är vidare från gruppspelet i Champions League med sitt Leipzig.”

Årets Forward dam: Fridolina Rolfö

Motivering: ”Med en oerhört hög högstanivå har Fridolina Rolfö under året cementerat sin plats i startelvan i FC Barcelona, ett av världens bästa klubblag, samtidigt som hon fortsatt varit en viktig spelare i landslaget. Med sitt starka driv, fruktade skott och stora offensiva kvalitéer - som kombinerar snabbhet, styrka och teknik – fortsätter Fridolina utveckla sitt spel vilket gör henne till en spelare på absolut högsta internationella nivå.”

Årets Forward herr: Dejan Kulusevski

Motivering: ”Dejan Kulusevski har tagit sig an England och en av världens bästa ligor på ett imponerande och inspirerande sätt. Han har fått en fantastisk start i Tottenham och snabbt tagit en nyckelroll i klubben, som är vidare till slutspelet i Champions League. Även i landslaget har Dejan vuxit ut till en nyckelspelare, där det vackra målet mot Slovenien sticker ut.”

Källa: Svensk Fotboll

ANNONS