Fräcka kuppen mot äldre kvinna från Mölndal – nu döms tjuven

Mannen satte sig bredvid den äldre kvinnan på spårvagnen. Efter en stund la han sin jacka över hennes väska och snart upptäckte kvinnan att hon bestulits på kontanter samt bank- och kollektivtrafikkort. Nu väntar fängelse för mannen.

ANNONS

Kvinnan från Mölndal är i dryga 80-årsåldern. Hon åkte på eftermiddagen 30 mars med fyrans spårvagn från Centralstationen i Göteborg till sin hemkommun. Ganska snart satte sig en man iklädd varselfärgad jacka bredvid henne.

– Han la något mot mig, som ett klädesplagg. Jag tänkte inte mer på det men nu förstår jag ju att han säkert tog min plånbok, säger kvinnan i förhör.

Uppgav att tusentals kronor saknades

I höjd med Krokslätts fabriker tittade kvinnan ner i sin handväska och det var då hon upptäckte att plånboken innehållande kontanter, ett bankkort och ett kollektivtrafikkort inte fanns där.

För polisen har kvinnan uppgivit att plånboken innehöll 7 000 kronor samt att inköp gjorts på bankkortet efter att det blivit stulet.

ANNONS

På den övervakningsfilm från spårvagnen som polisen gått igenom syns en man i 50-årsåldern iklädd varseljacka lägga en annan jacka i sitt knä och över kvinnans väska. ”Därefter kan misstänkts hand ses känna och fingra i målsägandens handväska. Detta sker utom målsägaren synfält”, skriver polisen i ett pm.

”Slutligen kan det ses på övervakningsfilmen hur misstänkt i skydd av sin burna jacka drar upp målsägandens plånbok ur handväskan, håller plånboken under sin burna jacka och lämnar spårvagnen.”

Handlade för stulna bankkortet

I förhör säger mannen att han inte minns något av vad han gjorde 30 mars och säger sig inte ha något minne från någon spårvagnsfärd mot Mölndal. Däremot erkänner mannen att det är han som syns på övervakningsfilmen från spårvagnen.

Han syns även på en övervakningsfilm från Nordstan där han går fram till en presentkortsautomat och handlar med kvinnans bankkort. Han säger sig inte komma ihåg hur plånboken såg ut eller vad han gjorde med den därefter.

Förhörsledaren: Polisen kan se att det genomförs köp på Max, vem gör detta köpet?

– Jag kommer inte ihåg det, säger mannen i förhör.

Kommer du ihåg kontanterna vid detta tillfället?

– Jag kommer inte ihåg att det skulle vara 7 000 kronor som du sa.

Minns du hur mycket kontanter det var i plånboken?

– Nej.

Döms till fängelse och utvisning

Mannen åtalades för flera brott, bland annat grov stöld efter händelsen på spårvagnen. Och nu kommer domen. Tio månaders fängelse samt utvisning. Han ska sammanlagt betala 30 000 kronor i skadestånd till personer och banker men endast 600 kronor av dessa går till Mölndalskvinnan.

Detta grundar tingsrätten på att mannen bestridit uppgiften om att han tagit 7 000 kronor samt att det ”inte är ställt utom rimligt tvivel att plånboken innehöll så mycket”.

”Det åligger den som begär skadestånd att bevisa sin påstådda skada. Det har X (Mölndalskvinnan) inte gjort”, skriver rätten i sin dom.

LÄS MER:Utgav sig att vara från hemtjänsten – stal från äldre

LÄS MER:Mörkklädd man trängde sig in hemma hos kvinna i Bifrost

LÄS MER:Bedragarens fräcka uppmaning: Kasta smycken genom fönstret

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS