Gamla Krokslättspojkar och Krokslättsflickorna visar upp sina bästa historiska bilder

Slitna lägenheter med kallvatten och dass på gården. Det är en del av det historiska Krokslätt som just nu visas upp. Liksom samhörigheten och kamratskapen i föreningar och arbetsplatser i stadsdelen.

ANNONS

Som en del av Mölndals 100-årsfirande pågår just nu en utställning om stadsdelen Krokslätt förr och nu. Den hålls i Korskyrkan som inte särskilt överraskande är belägen på … Krokslättsgatan.

– Det var Korskyrkan som tog kontakt med oss och ville ha bilder från gamla Krokslätt. Vi satt ju på över 200 bilder och hade redan pratat om att själva ha en utställning. Frågan var bara var vi skulle ha den, säger Kjelle Udén, ordförande i föreningen Gamla Krokslättspojkar.

Utedass på gården

Han är uppvuxen i stadsdelen, om än sedan länge utflyttad till Lindhaga.

– Jag bodde i två rum och kök på Krokslätts Parkgata, nära Sörgårdsskolan, berättar Kjelle.

ANNONS

– Det var societeten som bodde där uppe. Själv bodde jag i arbetarbostäderna på Gustavsberg i 17 år. Där bodde bara arbetare från fabrikerna och vi hade ett rum och kök. Det var utedass på gården, kallvatten och kokseldning i spisen, säger Kjell Berndtsson med ett skratt.

Han är styrelsemedlem i Gamla Krokslättspojkar och mer känd i barndomskvarteren under smeknamnet Böna.

Fantastisk historia

De är årsbarn, födda 1948, och gick i samma årskurs men inte samma klass på Sörgårdsskolan på 50-talet. Vänskapen har hållit i sig, bland annat genom de återkommande träffarna med Gamla Krokslättspojkar.

Tillsammans med damföreningen Krokslättsflickorna har de plockat fram historiska bilder som nu visas upp.

– Bilderna visar upp Krokslätts fantastiska historia och till vissa av dem har en av våra medlemmar kompletterat med bilder från i dag, säger Kjell Berndtsson.

Kjelle och Kjell finns på plats för att ta hand om och berätta för besökarna om stadsdelen. Precis som Ulla-Britt Asplund, Krokslättsbo sedan hon flyttade in som fyraåring. Hon är förstås medlem i Krokslättsflickorna.

– De har ringt och tjatat på mig i många år och till slut gav jag med mig. Jag är här och får svara på en hel del frågor om hur det var i Krokslätt förr, säger hon.

Bilens maxhastighet – 10 km/h

Bilder från Krokslätts fabriker varvas med en på polisman Hake, en annan på butiksägare Carl Bengtsson och en tredje på skomakaren och niobarnspappan Anders Johan Magnusson som bodde i en tvårummare med verkstaden i köket.

Bilderna ger en god bild av vardagen i området förr i tiden. Fritidsaktiviteterna finns förstås med på ett hörn genom idrottsföreningarna från området – fotbollsklubben Krokslätts FF, Fellows bandy och Krokslätts brottarklubb.

Bild finns också på när Jästfabrikens arbetare bjuds på bilutflykt till Åsa, fyra och en halv mil söderut. Bilens maxhastighet år 1920 var 10 kilometer i timmen.

Varför är den här utställningen viktig?

– Vi lever fortfarande och har fått vara med om den fantastiska utveckling som skett. Tänk när vi flyttade till Åby 1965 och jag fick eget rum. Det var helt sagolikt, säger Kjell Berndtsson.

– Min mamma köpte tv till fotbolls-VM i Sverige 1958. Vi var säkert 10–12–14 stycken barn som satt och tittade på matcherna i vår lägenhet, säger Kjelle Udén som pratar varmt och hjärtligt om barndomen i stadsdelen på gränsen till Göteborg.

– Och man behöver inte vara Krokslättsbo för att komma hit. Det är roligt att se på de här bilderna även för andra, säger Ulla-Britt Asplund.

Bjuder besökarna på fika

Krokslätt förr och nu pågår endast under vecka 40 och är öppen på torsdag, lördag och söndag.

– Vi lovar att alla som kommer hit får fika om de vill ha, säger Kjelle Udén.

LÄS MER:Utställning med festtema invigs på Mölndals stadsmuseum

LÄS MER:Snart öppnar David Smith sin andra Pizzeria Mums i Mölndal: ”Jag började med ingenting”

LÄS MER:Vävstugorna i Krokslätt hade öppet hus: ”Intresset för hantverk har ökat”

ANNONS