Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Gifta i 65 år – så vårdas kärleken hos Gunnar och Birgit i Lindome

Det var aldrig aktuellt med något hångel efter första dansen 14 januari 1951. Men just det datumet blev Gunnar och Birgit Trenning ett par. På onsdagen firar de krondiamantbröllop.

Två barn och fyra barnbarn senare kan paret från Lindome blicka tillbaka på 71 år tillsammans varav 65 som gifta. Vari ligger hemligheten? Hur håller man kärleken vid liv under så lång tid?

– Jag växte upp med åtta syskon så jag är anpassningsbar. Jag fick tidigt lära mig ta hänsyn, säger Birgit Trenning.

Hon är inte så mycket för att vara med i en tidningsartikel men den här gången är det ändå lite speciellt. Hennes man Gunnar Trenning är desto mer medievan efter bland annat en tid som chef för dåvarande fastighetsförvaltningen i Mölndal. Under sex år, 1977–82, var han dessutom kommunalråd för Folkpartiet, i dag Liberalerna.

– Man får vara lite anpassningsbar och ta hänsyn till varandra, säger Gunnar.

”Alltid kommit bra överens”

De tar emot hemma i tvåvåningshuset på Kalkstensvägen. Stämningen i vardagsrummet är avslappnad. Naturligtvis känner de varandra utan och innan och de fyller inte sällan i varandras meningar.

– Ibland kan man brusa upp men lika snabbt har vi kunnat lägga det bakom oss, säger Gunnar.

– Men vi har alltid kommit bra överens, säger Birgit som under lång tid arbetade med sysselsättning för äldre inom äldreomsorgen i Mölndals stad.

– Vi kommer båda från stabila familjer där det varit viktigt att hålla ihop. Man kämpar vidare tillsammans och det har smittat av sig till våra barn också, säger Gunnar.

Rikt socialt och aktivt liv

De har många gemensamma intressen samt ett rikt socialt och aktivt liv – ingredienser de båda anser viktiga för ett lyckat äktenskap. Om man bortser från tiden under pandemin så har teaterbesöken varit många, liksom skid- och cykelsemestrarna. Fritidsstugan utanför Borås har också varit en viktig plats för familjen. Liksom att ha roligt.

När de båda närmade sig pensionsåldern föreslog Birgit att golf kunde vara något att testa.

– Då var det inte mycket att orda om. Sedan dess är vi ute varje tisdag när banan här i Lindome är spelbar. Vi tror att golfen varit nyttig för vår hälsa, vi är ute mycket, säger Gunnar.

På tisdagarna äter de även sopplunch i Lindome församlingscentrum och på onsdagar under vinterhalvåret blir det boule med SPF Sagsjön. Dessutom blir det en hel del bokläsning och korsordslösande för att hålla i gång huvudet.

– Vi har haft tur och inte drabbats av några allvarliga sjukdomar heller, säger Birgit.

Träffades i tonåren

Men hur blev de en gång ett par?

Allt började på en dans i Friggahallen i Borås 14 januari 1951. Birgit var 16 år och Gunnar skulle snart fylla 19, på väg att ta studenten. Tjejerna satt på ett ställe i lokalen, killarna på ett annat. När orkestern gjorde sig klar rusade killarna mot tjejerna. Och Gunnar fick en dans med Birgit som han tittat mot vid tidigare tillfällen men aldrig vågat sig fram till. Han bjöd upp ytterligare en gång och när det sedan var dags för damerna att bjuda upp tog Birgit chansen.

– Då tjuvade jag honom direkt, säger Birgit som också tackade ja till den tackdans som följde därefter, liksom till kvällens sista dans.

– Sen frågade jag om jag fick följa med henne hem, säger Gunnar.

De unga tu gick 1,5 kilometer hem till Birgits bostad för att ta farväl av varandra. Men det blev inte så mycket sagt under promenaden. Båda var rätt blyga.

– Vi var ordentliga på den tiden. Det var inget hångel första gången, skrattar Gunnar.

Vad de inte visste då var att den kvällen blev starten för det gemensamma liv som alltjämt fortgår.

Förhållande på distans

Fler söndagsdanser i Friggahallen följde men Gunnars studentexamen blev också starten för ett distansförhållande. Först under 15 månaders militärtjänstgöring i Kristinehamn och därefter när Chalmersstudier i Göteborg lockade. Allt medan Birgit jobbade kvar på kontor i Borås.

– Jag bodde på fem, sex kvadratmeter i en jungfrukammare och var inhyst hos en äldre lärarinna på Eklandagatan. Även om det var en strikt dam så fick Birgit möjlighet att övernatta där, minns Gunnar.

”Toa i svalen”

1950-talets Göteborg hade stora likheter med dagens. Att få en lägenhet var stört omöjligt. Och som ogift utan barn fick Gunnar aldrig någon förtur. Men mot slutet av Chalmersstudierna dök ändå tillfället upp i form av en omodern etta på Gustavsplatsen mellan Strömmensberg och Gamlestan.

– Vi hade toa i svalen, vedspis och en kakelugn, säger Birgit och ler av minnesbilden.

Den gemensamma lägenheten blev också startskott för det bröllop som gick av stapeln 23 mars 1957. Och på onsdag är det 65 år sen som Gunnar och Birgit gifte sig i Ramnakyrkan i Borås.

Lindome – åt rätt håll

Gunnars arbete fick sedan styra val av bostadsort så Göteborg byttes mot såväl Skövde som Borås innan familjen som då vuxit med barnen Anna och Lars slog sig ner i Lindome 1966. Först i ett radhus och sedan 1975 i det då nybyggda huset på Kalkstensvägen där Gunnar och Birgit bor kvar än i dag.

– Lindome låg åt rätt håll från Borås. Man slapp åka genom Göteborg och samtidigt var det inte långt från havet, säger Birgit.

– När jag jobbade aktivt som politiker var jag borta mycket så Birgit tog hand om barnen samtidigt som hon sydde kläder, tog hand om hemmet och lagade punkteringar på cyklarna, säger Gunnar.

– Jag var ju tvungen för annars hände det ju aldrig något, skrattar Birgit.

– Och så lagar hon bra mat, berömmer Gunnar.

Firar på egen hand

Tanken var att fira stort i förra månaden när Gunnar fyllde 90. Då skulle även dottern Anna som bor i Frankrike anlända. Då ställde ett visst omikronvirus in planerna. Så i stället väntas Frankrikebesök till påsk – med möjligt familjefirande av såväl födelsedag som krondiamantbröllop. Planerna inför onsdagen blir därför något mer återhållsamma.

– Vi hade lite firande när jag fyllde 90 förra månaden så förmodligen blir det att vi går ut själva på någon restaurang på kvällen. Och förmodligen kommer vi som vanligt att spela boule tidigare på dagen, säger Gunnar.

LÄS MER: Ingrid gav romantiken en chans – efterlyste snygga föraren på Facebook

LÄS MER: Nu drar bröllopssäsongen i gång – Emma och Mikael gifte sig i solen

LÄS MER: Här överraskas Årets Mölndalsbo på jobbet i Lindome församling

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.