Glada reaktioner efter juryns besked i Århundradets Mölndalsbo: ”Ska fira till juni”

Fem personer har chansen att bli Århundradets Mölndalsbo. Juryns besked väckte stor glädje bland såväl nominerade som supportrar.
– Det gjorde mig överlycklig för hon är sorgligt bortglömd i Mölndals historia, säger författaren Hanna Lans om sin favorit Hilda Sparre.

ANNONS

RÖSTA HÄR: Vem borde bli Århundradets Mölndalsbo?

Skådespelaren, komikern och Balltorpssonen Per Andersson är mycket glad och förvånad över att han är en av fem som gör upp om titeln Århundradets Mölndalsbo.

– Fan vad kul! Det är nästan helt osannolikt, äran vet inga gränser. Det är rätt breathtaking, faktiskt.

– Jag ska fira nu och hela vägen till juni, hur det än går, för jag är evigt tacksam oavsett, säger han.

Vilken Mölndalsbo skulle du ha röstat på om du fick välja fritt?

– Jag skulle ha slängt in en röst på Janne Sandberg. En riktig eldsjäl som varit jättedrivande och engagerad i hur många föreställningar som helst i Mölndal. Och så min mormor, Judith.

Lars Gahrn: ”Glad”

Mölndalshistorikern Lars Gahrn är en annan av kandidaterna som kan ta hem utmärkelsen Århundradets Mölndalsbo. När Mölndals-Posten ringer upp honom har han själv inte nåtts av nyheten än.

– Det här hade jag inte räknat med. Jag blir naturligtvis glad, säger Lars Gahrn – som inte hade varit Lars Gahrn om han inte omedelbart hade lagt till den här reservationen:

– Men det känns också som att man går före andra som gjort väldigt stora insatser. I mitt arbete har jag lärt känna så väldigt många sådana personer, både i levande livet och genom historien. Det känns som att jag kanske kommer fram lite för mycket nu.

Enligt juryn är det många läsare som hört av sig och nominerat just dig. Vad kan det bero på?

– Ja … Kanske att jag har sysslat med Mölndal, medan flera av de andra har sysslat med sina olika fack.

Vem skulle du rösta på själv?

– Jag känner mycket för Hilda Sparre. Hon ägnade sig väldigt mycket åt Mölndal och särskilt åt Gunnebo. Hon är verkligen en storhet.

"Hon är i en klass för sig”

Ulla-Carin Moberg är systerdotter till Ulla Jacobsson, och blir inte alls förvånad när hon nås av nyheten.

– Det tycker jag är helt rimligt. Nu har det förstås gått några decennier sedan, men hon var en världsstjärna, så det är inte konstigt alls att hon hamnar högt på listan, säger hon.

Träffade du henne ofta som barn?

– Ja, hon kom hem till oss om somrarna och bodde här. Hon var min gudmor, och jag minns henne som väldigt lätt att ha att göra med. Snäll, respektfull. Det var också spännande som barn när hon kom på besök, eftersom hela det där entouraget med kändisar och journalister följde med. Det blev en speciell air.

Varför borde Ulla Jacobsson vinna?

– Hon är en Mölndalsbo som har betytt mycket för svensk teater och varit med i många produktioner, inte bara Hon dansade en sommar som blev så uppmärksammad, utan också Bergmanfilmer och Hollywoodproduktioner med stora stjärnor.

Ulla-Carin Moberg tycker att det kan vara frustrerande när det bara fokuseras på Hon dansade en sommar och det ramaskri som en avklädd Ulla Jacobsson orsakade.

– Det retar mig och de andra anhöriga, att allting ska kretsa kring det. Hon var en väldigt duktig skådespelare. Det ser man inte minst i Bergmanfilmen Sommarnattens leende som hon var lysande i.

Vem hade du röstat på i vår topp fem?

– Ulla, förstås. Hon är i en klass för sig jämfört med de andra namnen där, säger Ulla-Carin Moberg.

Hilda Sparres supporter: ”Överlycklig”

Förra året släppte författaren Hanna Lans en bok som handlar om Gunnebo i början av 1900-talet och slottets sista ägare. Att Hilda Sparre nu är i toppen och kan bli utsedd till Århundradets Mölndalsbo har gjort Hanna Lans oerhört glad.

– Det gjorde mig överlycklig kan jag säga för hon har varit så sorgligt bortglömd i Mölndals historia, säger Hanna Lans.

Författaren växte själv upp i Mölndal och efter att ha bott i USA återvände hon för att skriva en spökberättelse som skulle utspela sig på Gunnebo.

– Först då insåg jag att sista ägaren hette Hilda Sparre och det är bara tack vare henne som vi har Gunnebo så intakt som det är. Den nationalskatt som Gunnebo är och Mölndalsbornas stolthet.

Tack vare Hilda Sparre såldes Gunnebo slott till Mölndals stad, då hon i sitt testamente villkorade hon att hennes döttrar var tvingade att sälja det. Att det blev som det blev med Gunnebo ligger helt i linje med hennes önskan.

Hur tror du Hilda själv hade sett på nomineringen?

– Jag tror att hon hade varit stolt för hon var ändå så pass stark. Kommer man både med massa pengar och titel så är man ju ofta ganska stark i sig själv. Jag tror inte att hon blivit förlägen och ”inte ska väl jag” utan hon hade nog varit stolt över det, säger Hanna Lans och fortsätter:

– Framför allt så hade hon varit stolt över att hennes livsgärning faktiskt uppmärksammas.

Även om Hanna Lans idag bor i Billdal så har hon full koll på Århundradets Mölndalsbo och har även deltagit i omröstningen.

– Hade jag kunnat rösta på två så är det klart att jag hade röstat på Lars Gahrn också men man kan bara rösta på en och då tycker jag att kvinnor i historien är sorgligt underrepresenterade. Så det klart att jag slog till på Hilda.

Jonas Ljungberg: ”Fantastiskt roligt”

Brottarlegendaren Mikael Ljungberg är även han med bland de fem nominerade. Som idrottare från Mölndal är han den enda som någonsin kammat hem ett OS-guld. Han tog sitt liv 2004, något som satte igång en diskussion om psykisk ohälsa inom idrotten.

Mikael Ljungbergs bror, Jonas Ljungberg, mottar beskedet om nomineringen med glädje.

– Fantastiskt roligt måste jag säga. Jag vet att Mikael hade varit stolt och glad om han hade hört det – han hade blivit hedrad. Det är egentligen bara jag kvar i familjen, så jag känner mig lika hedrad, säger Jonas Ljungberg.

Jonas Ljungberg berskriver även sin bror som inbiten Mölndalsbo.

– Han är ju uppväxt i Mölndal och bodde där större delen av sitt liv. Vi bodde i samma bostadsrättsförening hela familjen – mamma, pappa, Mikael och hans dåvarande fru, och jag och min sambo. Det var vid Jungfruplatsen.

Enligt Jonas Ljungberg låg staden som sådan även alltid Mikael Ljungberg varmt om hjärtat.

– Mikael älskade Mölndal.

LÄS MER:Århundradets Mölndalsbo: Här är personerna som satt avtryck de senaste 100 åren

LÄS MER:Århundradets Mölndalsbo: Del två – här är några av alla Mölndals kändisar och profiler

LÄS MER:Århundradets Mölndalsbo: Del tre – författare och politiker är med på superlistan

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS