Goco i Åbro tar stora kliv framåt – första hyresgästen flyttar snart in i nya området

När satsningen på ett jättelikt forskningscentrum i Åbro presenterades för fyra år sedan blev det en stor nyhet i hela landet. Nu flyttar snart första hyresgästen in och fler kvarter kommer att börja byggas i höst.
– Fortfarande finns ett stort behov av fysiska mötesplatser, säger projektutvecklingschef Anna Eckerstig.

ANNONS
|

Trots pandemin tar projektet, som kallas Goco health innovation city, intill Astra Zeneca i Åbro, nu stora steg framåt. Visionen är ett helt nytt område med inriktning på life science, ett begrepp som samlar företag och forskning med mål att förbättra hälsa. Samtidigt ska området förvandlas från ett industriområde till en stadsdel med både kontor, mötesplatser och cirka 450 bostäder.

LÄS MER:De har Mölndals häftigaste kontorslokal – välkommen in

– Sverige är unika på innovation men då måste man också bygga innovativa miljöer. I området kommer det att vara stor variation på arkitekturen och det är även viktigt med butiksytor i markplan, säger Jacob Torell, vd på Next step, ett av företagen bakom projektet.

ANNONS

Vill ha flexibla lösningar

Planerna på life science-klustret, som beräknas ge omkring 7 000 arbetstillfällen, togs emot med öppen famn av Mölndals stad och efter en snabb planprocess firades första spadtaget i januari förra året. Det som lyfts fram som stor fördel med ett life science-kluster är samarbete mellan olika aktörer samlade på ett ställe. Även om pandemin inneburit allt mer digitala lösningar finns det ändå ett stort behov av fysiska mötesplatser, enligt Anna Eckerstig.

– Vi klarar oss långt med digitala lösningar men de flesta företag säger att mötesplatser betyder mycket. Däremot vill hyresgäster ha mer flexibla lösningar och det tar lite längre tid att skriva avtal. Men det beror också på att företagen som är intresserade av att finnas här också haft väldigt mycket att göra under pandemin.

Tidigare vd:n fick sluta

Från början var det tänkt att klusterbolaget Gothenburg Covalley skulle genomföra projektet men vid årsskiftet beslutade ägarna, Next step och Vectura, att ta en mer aktiv roll och driva projektet vidare med organisationen på plats.

Därför fick den externa vd:n Peder Wahlgren sluta i juni.

– Vi arbetar operativt i alla våra projekt och Goco health innovation city växer fram genom att flera starka aktörer jobbar aktivt tillsammans för att skapa framtidens stadsdel för hälsobranschen. Med egna organisationer på plats minskade vårt behov av en extern vd helt enkelt, säger Jacob Torell.

LÄS MER:Bostadsboom i Mölndal – det här har byggts de senaste åren

Det första huset i området är nu klart och i början av september kommer det japanska företaget Fujirebio Diagnostics att flytta in. Intill byggnaden, närmast E6, har bygget av kontorshuset Goco-house dragit igång och planen är att det ska vara klart för att ta emot hyresgäster hösten 2022.

”Många avtal förhandlas”

Huset ska bli hjärtat i området och cirka 1 000 personer kommer att ha sina arbetsplatser i byggnaden tillsammans med kafé, restaurang och konferenslokal. Hittills har två hyresgäster tecknat avtal, svenska Xvivo Perfusion och Astra Zeneca. Men enligt Jacob Torell pågår samtal med flera aktörer.

– Vi har en spännande höst framför oss, många avtal förhandlas och flera byggstarter är på gång.

LÄS MER:Se till att snabbtågen verkligen får ett stopp i Mölndal

Vid sidan av arbetet med projektet pågår också diskussioner med Mölndals stad om hur området mellan Astra Zeneca och Goco kan användas för att knyta ihop stadsdelen. Förhoppningen är att skapa grönytor, mer bostäder, kontor, labbytor och en inbjudande miljö där människor trivs och vill vara.

– Det kommer att komma många företag hit med många unga medarbetare som kräver hållbara arbetsplatser. Vi tror att Goco health innovation city kommer att betyda mycket för utvecklingen i hela Mölndal, säger Anna Eckerstig.

Goco health innovation city

Idén om ett innovationskluster föddes 2017 då Astra Zeneca sålde marken till fastighetsbolagen Vectura och Next Step.

Den första utbyggnadsetappen kommer att bestå av 100 000 kvadratmeter yta med kapacitet för cirka 350 företag, med kommande etapper kommer upp till 7000 arbetstillfällen skapas.

I stadsdelen ska cirka 450 hyresrätter att byggas, främst för forskare och anställda, men även för andra. Vid årsskiftet kom även bostadsföretaget Balder och Tredje AP-fonden med i projektet och de första bostadskvarteren, som väntas stå klara 2023, består av 170 lägenheter.

Hela första utbyggnadsetappen ska stå klar 2025.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS