Goco-området i Åbro får ovanliga gatunamn – med fokus på liv och hälsa

I närheten av Astra Zeneca växer ett helt nytt område med arbetsplatser och bostäder fram. Tanken är att det ska bli ett centrum för forskning och företag inom life science. Nu är det bestämt vad flera av vägarna i området ska heta. Ett av namnen blir Vetenskapens gränd.

ANNONS

En del av Åbro industriområde håller på att förvandlas. Bygget av nya arbetsplatser och bostäder är igång, och flera stora företag har redan flyttat dit. Goco, som området kallas, ska bli ett centrum för forskning och företag inom life science.

Ett miljardprojekt

Sedan tidigare är det bestämt att två huvudvägar i stadsdelen ska få namnen Förändringens gata och Gemenskapens gata, efter förslag från exploatörerna. Mölndals stads namnberedningsgrupp, som består av ett antal tjänstemän, var då skeptiska till namnen och föreslog i stället Kråketorps tvärgata och Kärragatans tvärgata. Men politikerna valde att gå på företagens linje.

– Namnfrågor kan man diskutera hur länge som helst, och det är kanske inte det viktigaste i det stora hela, men om det nu är ett miljardprojekt och området ska omvandlas till ett innovationskluster i världsklass så känns det inte bra med Kråketorps tvärgata. Det är inte framåtsyftande. Namnen säger ändå något om hur man tänker sig området, sa kommunalrådet Marcus Claesson (L) till Mölndals-Posten 2019.

ANNONS

Klubbades igenom

Nu har ytterligare tre vägar i området fått namn. Den här gången valde namnberedningsgruppen att gå på exploatörernas linje direkt.

”Efter samtal med GoCo som betonar verksamhetens inriktning för hälsa, liv och forskning, så har följande förslag utkristalliserats”, skriver gruppen i en tjänsteskrivelse.

De presenterar sedan namnen: Vetenskapens gränd, Entreprenörsstråket och Hälsans promenad och skriver att hänsyn har tagits till områdets inriktning på liv och hälsa.

Politikerna i kommunstyrelsen hade inget att invända och klubbade igenom beslutet.

En miljardsatsning

Goco health innovation city är en miljardsatsning som ägs av företagen Next Step Group, Vectura fastigheter samt Astra Zeneca. De tre bostadskvarteren ägs av fastighetsbolaget Trenum som till lika stora delar ägs av Fastighets AB Balder och Tredje AP-fonden.

Än så länge har bolaget Fujirebio flyttat in i området, som ligger i Åbro, men flera företag är på gång. Några av bolagen som kommer ligga i Goco är: Mölnlycke health care, Siemens healthineers och Xvivo perfusion.

I nuläget planeras för cirka 470 hyreslägenheter i området, men det kan bli fler i framtiden. Det första kvarteret med 170 bostäder förväntas stå klart sommaren 2024.

LÄS MER:Finansminister Mikael Damberg besöker Goco och kvinnojouren Frideborg i Mölndal

LÄS MER:Privat äldreboende på gång i Mölndal – med fokus på forskning

LÄS MER:Bostäder, kontor och simhall – här är de största byggprojekten i Mölndal

ANNONS