Göteborgs nya polischef Emelie Kullmyr var jävig i beslut om Paludans torgmöten

Göteborgs nytillträdda polischef Emelie Kullmyr, som bor i Hällesåker, var jävig när hon nekade den högerextrema politikern Rasmus Paludans torgmöten i särskilt utsatta områden. Det slår förvaltningsrätten i Göteborg fast i en färsk dom.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Polisen nekade den högerextrema politikern Rasmus Paludans ansökningar om att hålla torgmöten och bränna koraner i flera av Göteborgsregionens särskilt utsatta områden.

Istället pekade polisen ut alternativa platser för Paludans sammankomster, där polisen bedömde att oroligheterna skulle bli mindre.

Polisens beslut kom efter att det brutit ut våldsamma protester i samband med Paludans torgmöten, vilka kom att kallas för påskupploppen. Hundratals poliser skadades och flera motdemonstranter har dömts för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Emelie Kullmyr jävig

Rasmus Paludan och Stram Kurs överklagade besluten och menade att Emelie Kullmyr, som då var kommenderingschef, agerat jävigt. Bland annat hänvisar de till ett pressmeddelande från april som polisen skickat ut efter att ha avslagit en begäran om torgmöte i Borås.

I pressmeddelandet säger Kullmyr: ”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken.”

Under måndagen kom förvaltningsrättens dom, vilket DN tidigare rapporterat. I domen skriver rätten att hennes uttalande ger intryck av att hon tagit ställning mot Paludans retorik och därför inte borde ha fattat beslut i ärendet.

”Sammantaget anser förvaltningsrätten att Emelie Kullmyr varit jävig vid beslutsfattandet avseende tillstånd för allmän sammankomst och att hon därmed inte borde ha deltagit i handläggningen eller beslutsfattandet av ärendena.”

Då tidpunkten för Paludans planerade sammankomster har passerat får domen ingen praktisk betydelse.

Erik Nord frias från anklagelser

Även dåvarande polischefen för område Storgöteborg, Erik Nord, anklagades för jäv av Rasmus Paludan. Eftersom Erik Nord inte deltagit i handläggningen av partiets ansökningar omfattas han inte av jävsreglerna, menar förvaltningsrätten i Göteborg och han frias därför av rätten.

Enligt DN har fyra olika förvaltningsrätter fastslagit att Polismyndigheten gjort fel i behandlingen av Paludans tillståndsansökningar. I domarna accepterar de inte polisens argument om att ansökningar kommit in för sent eller avsaknad av resurser.

Samtidigt så gav kammarrätten i Göteborg polisen rätt i måndags när de nekade Paludans torgmöte i Malmöstadsdelen Rosengård, och istället anvisade honom till andra platser.

– Uppgifterna i målet utgör sådana konkreta omständigheter som starkt talar för att ordningsstörningar och säkerhetsrisker skulle kunna uppstå. Kammarrätten har bedömt att Polismyndigheten har gjort sannolikt att dessa inte skulle kunna förhindras med rimliga ansträngningar, sa kammarrättslagmannen Petter Classo i ett pressmeddelande.

Domen får inga följder för Emelie Kullmyr

Polischefen Emelie Kullmyr avböjer att kommentera domen och hänvisar till kanslichefen Morgan Orvenholt. Till DN säger han att de analyserar domen för att bedöma vad den innebär för myndigheten.

– Det finns alltid en skala för när jäven uppstår och nu inser vi att det här är vad domstolen anser är jäv. Det är just hennes uttalande i relation till beslutsfattandet som domstolen anser utgör jäv, säger han till DN.

Enligt Orvenholt är det för tidigt att säga om och i så fall vilka följder domen kan få för myndighetens fortsatta arbete med den här typen av tillstånd framöver.

Domen får inga följder alls för Emelie Kullmyr, menar han.

– Hon är en medarbetare och chef som har stort förtroende i organisationen, säger han till tidningen.

LÄS MER:Emelie Kullmyr tar över Erik Nords jobb

LÄS MER:Så mycket har Paludans koranbränningar kostat polisen

LÄS MER:Rasmus Paludan backade från planen – dök aldrig upp i Hällesåker

ANNONS