Göteborgsmästerskapen i ostronöppning avgjordes på Stordalens hotell i Krokslätt

Under lördagseftermiddagen gick det lokala mästerskapet i ostronöppning av stapeln på Quality hotel the weaver. Det blev en svettig och spännande tillställning, där branschfolk och blötdjursentusiaster slogs om en plats på det kommande SM.

ANNONS
|

Göteborgsmästerskapen i ostronöppning kan låta som någonting som är på spex och skoj, en sketch av humorgruppen Grotesco och Per Andersson. Men tror man det så tror man fel, försäkrar Lindomebon Peter Ohlsson.

– Det tävlas stort både på nationell och internationell nivå. Vinnaren här går vidare till SM och Nordiska mästerskapen, och har möjlighet att på sikt slå sig fram ända till VM på irländska Galway, som är en veckolång folkfest där 19 länder är representerade, säger han.

Faktiskt en publiksport

Peter är ordförande i föreningen Göteborgsostron och en av dem som tävlar på Quality Hotel The Weaver denna lördag. Hans meritlista är imponerande. På de sex hittills anordnade Göteborgsmästerskapen har han vunnit en gång och tagit sig till final två gånger.

ANNONS

– 2020 lyckades jag med konststycket att tappa bort några ostron, så då tog jag mig inte ända fram. Men i år ska det gå vägen.

Är det här en publiksport?

– Hur konstigt det än kan verka så är det faktiskt det. Det var faktiskt spänningen i att titta på sporten som först lockade mig. Jag och min fru gick på mässan Passion för mat där en EM-tävling arrangerades, och vi tänkte väl att ”jaha, vad är nu det här”. Men när jag såg det, och kände tempot, närheten, hur folk hejade på, då visste jag att det här ville jag också göra.

Den som befinner sig på The Weavers entréplan denna lördagseftermiddag vet att Peter Ohlsson har rätt. Överallt i restaurangytan hurras det och jublas, och svetten lackar från de kockar, fiskhandlare och civila blötdjursentusiaster som har anslutit sig till årets mästerskap. De som står nära scenen lär sig fort att ta snabba steg bakåt när ostronsaften skvätter.

Kan uppstå blodvite

I tävlingens första skede, kvalet, har alla på scenen tolv ostron vardera. När dessa är öppnade placeras de på en träbricka och förs till juryn, som först tittar på brickan i dess helhet.

– Det ska vara snyggt och prydligt. Tanken är att man ska kunna servera dem till en gäst. Är det väldigt stiligt får man bonuspoäng, säger Peter.

Därefter granskas varje individuellt ostron. Hur är det skuret, har ostronet lossats helt från skalet, finns där skalflisor? Varje fel medför fyra sekunders tillägg till tiden.

– Det värsta man kan råka ut för är att råka få med sitt eget blod på ostronen. Det ger 30 sekunders tillägg. Men under alla de sex mästerskap vi har arrangerat har det aldrig hänt. Folk är så duktiga nu för tiden på öppnandet.

Dyr hobby

Åtta tävlanden går vidare till semifinal. Då har tävlingsmaterialet utökats till 18 ostron. Och i finalen är de slutligen uppe i den mängd som tävlas med på SM och i VM: hela 30 ostron.

Säg mig, är det stora pengar i sporten?

– (skratt) Nej, snarare riskerar man att gå back. Om man inte arbetar i branschen får man ju köpa sitt övningsmaterial själv, och 40–45 kronor per ostron kan svida en del. Jag är IT-konsult och hade kunnat ha det tufft, men min son är lyckligtvis gift med dottern till en ostronfiskare.

Peter skrattar igen.

– Min son tävlar också, så det är väl ganska bekymmersamt för henne att hon inte vet om han tog henne för ostronen eller kärleken, säger han.

Peter Ohlsson kammade hem andraplatsen i årets mästerskap, och fick som pris en trerätters middag på hotellet, en flaska bubbel, samt publikens jubel. Vann gjorde kocken Jonas Runnberg med 21 sekunders marginal.

LÄS MER:Per Anderssons egen guide till Mölndal: ”Pirr i bröstet”

LÄS MER:Gott om folk på Åbytravets standup-kväll: ”Magiskt”

LÄS MER:Underbar start på påsken för traktens alla knattar med ridning, äggjakt och hinderbana

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS