Grannarna vill rädda busslinje 767 – startar namninsamling

Nu är det klart att anropstrafik kommer att ersätta busslinje 767 som trafikerar Spårhagavägen i Lindome. Ett chockbeslut för grannarna som inte fått någon information och samlat in över 500 namnunderskrifter mot beslutet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vid Hällesås busstation på Spårhagavägen är det glest. Det finns bara en busskur och tidtabellen vittnar om att det är ett område dit kollektivtrafiken sällan tar sig. Som Mölndals-Posten tidigare rapporterat så kommer busslinje 767 att försvinna innan året tar slut. Något som har fått grannarna att gå ihop och startat en namninsamling.

– Det är ett desperat rop på hjälp, vi är förtvivlade, säger Michael Ardenheim, som bor i området och får medhåll av grannen Anna Karin Engberg som är initiativtagare till namninsamlingen:

LÄS MER:Så blir förändringarna i Västtrafiks nya trafikplan

– Man blir förvånad att man lägger ner en linje som har funnits under så många år och gör en bedömning att den inte längre är försvarbar när det är massa människor som drabbas.

Successivt blivit sämre

Busslinjen som kör mellan Lindome station och Snipen tillhör inte Västtrafiks vanliga busslinjer utan är beställd av Mölndals stad och Hallandstrafiken. Redan i våras uttalade sig Tobias Johansson, strategisk trafikplanerare på Mölndals stad om busslinjen och konstaterade då att det var alldeles för få som åkte.

Enligt Anna Karin Engberg och Michael Ardenheim så har bussturerna successivt försämrats vilket inneburit att flera valt att avstå från att åka buss.

– Det är inte konstigt då det försämrats under många många år. Till slut finns det inga som kan åka om de inte har de exakta arbetstiderna när den åker, säger Michael Ardenheim.

LÄS MER:Förbjudet drömyrke i Syrien kan bli verklighet i Mölndal

Nya rutter

Anders Enelund (M) är tekniska nämndens ordförande i Mölndal och han menar på att även om busslinje 767 kommer att försvinna så kommer de som bor i området fortfarande ha möjlighet att åka kollektivt.

– Det kommer att finnas ett alternativ kvar men då får man ringa eller beställa. Precis som alla tidigare kunnat ta bussen så ska alla kunna ha möjligheten att ringa. Men man måste ringa minst en timma innan så bussen vet vart den ska stoppa när den åker och plockar upp folk.

LÄS MER:Larmet från bilförsäljarna i Mölndal – kan inte leverera nya bilar

Så reser du med närtrafik

  • Bestäm inom vilket tidsintervall du vill resa.
  • Beställ via telefon minst en timma innan tidsintervallet börjar. Vid beställningen får du en exakt avgångstid.
  • Var klar att åka vid avgångstiden du fått.
  • Ibland får du samåka med andra resenärer. Det gör att restiden kan bli lite längre.

Källa: Västtrafik

Anropstrafik, som innebär att resenären får ringa och anmäla att den vill åka, finns redan på sträckan och enligt Anders Kling som är biträdande affärschef på Västtrafik kommer upplägget på närtrafiken inte förändras. Dessutom kommer en ny busslinje trafikera delar av den tidigare sträckan.

– Det är så här, det är två delar det handlar om. Det ena är att vi kommer starta upp en ny linje som ska heta 766 och den går mellan Björnarås och Lindome station och det är en dubbeltur på morgonen och en på eftermiddagen. Den andra delen handlar om närtrafiken i området som resterande kan använda.

LÄS MER:Vändningen: Seniorkort återinförs i Mölndal under 2022: ”Vill inte vänta längre”

Lite information

Under fredagen hade över 500 personer skrivit under namninsamlingen mot nedläggningen av busslinje 767. Anna Karin Engberg är glad över att det kommer att införas anropstrafik men hon vågar inte tro på att det kommer ske innan hon ser det.

– Jag bli jätteglad för jag trodde att om bussarna försvann så kommer de aldrig komma tillbaka. Att man har planer på detta i elfte timmen, hur kan man tro att vi som använder bussen tycker att det känns tryggt?, säger hon och fortsätter:

– Hade vi fått informationen från början så hade vi haft helt andra förutsättningar men nu får vi fortsätta med vår plan och samla in namnunderskrifter, säger hon.

LÄS MER:Mölndalsborna om seniorkorten: ”Jättebra”

Planen är att lämna in underskrifterna till Mölndals stad och Västtrafik måndagen den 8 november.

– Det klart att vi vill påverka och nu är det bevisat att det är många som tycker att det är uselt att vi inte får ha vår linje kvar, säger Anna Karin Engberg.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS