Greta fyller 100 – tar hand om huset i Gunnebodal själv: ”Unikt”

Den trädgårdsintresserade radhusägaren Greta Johansson kan med lätthet beskrivas som pigg och rask. Dagen före midsommarafton fyller hon hundra. Jämngammal med Mölndals stad.

ANNONS
|

– Det var längesen jag träffade dig. Det var väl för några år sedan i backen här nere, säger Greta Johansson när Mölndals-Postens reporter anländer till hennes radhus i Gunnebodal i östra Mölndal.

Minnet är det således inte minsta fel på, men en ond höft har den senaste tiden förkortat hennes promenader i området kring Herkulesgården något.

– Nu går jag inte i den brantaste backen längre utan håller mig där det är mer plant.

Flytt till USA uteblev

Greta Johansson föddes i Gesäter i det nordligaste av Bohuslän 23 juni 1922. Hon växte upp med sin mormor sedan pappan emigrerat och inom ett år även dött i USA. Tanken var att Greta och hennes mamma skulle åkt efter men i stället blev de kvar i Sverige och mamman började arbeta i Göteborg.

ANNONS

18 år gammal gjorde Greta en liknande resa. Hon flyttade in hos en moster i Rävekärr och cyklade dagligen till jobbet som sömmerska i en herrkonfektionsbutik i göteborgska Almedal.

Fann kärleken på granngården

På granngården i Rävekärr bodde Ragnar Johansson. Tycke uppstod och fyra år efter Gretas ankomst till Mölndal gifte de sig 1945 och hyrde en lägenhet i en tvåfamiljsvilla vid Rådavägen.

– Det var inte stort. Ett rum och kök och en liten sovalkov, minns Greta.

Greta Johansson

Ålder: Fyller 100 år den 23 juni och därmed jämngammal med Mölndal som stad.

Familj: Döttrarna Lena, Eva och Marianne, sju barnbarn och tio barnbarnsbarn.

Bor: I radhus i Gunnebodal.

Intressen: Trädgård, sömnad, promenader, läsa böcker samt laga mat och baka.

Kuriosa: Kom som 94-åring ifrån dottern Lena på storflygplatsen Heathrow utan att kunna ett ord engelska. Efter en dryg halvtimma och flera utropsmeddelanden anlände Lena till incheckningsdisken. Då var Greta redan där sedan hon slagit följe med ett par som också skulle till Boston. ”Hej, var har du varit?”, frågade mamman sin extremt uppstressade dotter.

Med utedass ska tilläggas. Det var bara under det sista halvåret i lägenheten som vattenklosett drogs in. I bostaden föddes parets två äldsta döttrar – Lena Karlsson och Eva Gustafsson. 1955 flyttade familjen till Hulelyckan och fyra år senare föddes dottern Marianne Rudqvist.

– Vi köpte ett gammalt hus som fick rustas upp från grunden. Det fanns ingen källare alls så den fick Ragnar och några vänner till oss gräva ut för hand, säger Greta.

Fast det var ändå deras egen bostad. 70 kvadratmeter fördelat på två rum och kök kompletterat med två vindsrum. Kostnad: 5 600 kronor. Till en början stod huset på arrendemark och när Greta och Ragnar några år senare fick köpa loss marken kostade den i sin tur 1 100 kronor.

Sydde på beställning

Ragnar hade åkeri och körde grävmaskin. Greta satt sydde kläder på beställning, både i en ateljé och hemma.

– Mamma jobbade i vårt pyttelilla kök där vi åt och läste läxor, säger dottern Eva.

– Och du satt på bordet och lekte, säger Lena i riktning mot lillasyster Marianne.

För att dryga ut kassan jobbade Greta också som dagmamma.

Att Sverige och Mölndal har förändrats fundamentalt under de 100 år som Greta levt är knappast någon överdrift. 1959 köpte familjen Johansson exempelvis tv till den nya bostaden i Hulelyckan. Två år tidigare hade Gretas moster i Rävekärr köpt en.

– Då var det fullt ös där. Vi åkte ofta dit för att titta tillsammans. Samtidigt blev tv:n också början på att man slutade umgås, prata och titta på varandra. I stället satt man och tittade på tv-apparaten, säger Greta.

En annan påtaglig skillnad hon upplever är att avstånden minskat betänkligt. Vägar har byggts ut, bilar har blivit snabbare och USA ligger bara sex timmars flygresa bort. När Gretas släktingar emigrerade dit i början av 1900-talet var det likställt med att aldrig mer kunna träffas. Efter 75-årsdagen har hon själv varit på andra sidan Atlanten fem gånger om för att möta ditflyttade barnbarn.

”Måste vara unikt”

Sedan maken Ragnars bortgång 2003 har Greta levt ensam. I 15 år bodde hon kvar i huset med stor trädgård i Hulelyckan men sedan drygt fyra år är det radhuset i Gunnebodal som gäller.

– De sista två åren i huset var det jobbigt att hålla i ordning både trädgården och huset, säger hon.

I blomrabatten utanför radhuset syns inte ett ogräs någonstans och inomhus är det välstädat på ett sätt som en barnfamilj bara kan drömma om.

– I dag är det kanske inte ovanligt att folk blir 100 år men att de är så pigga och sköter om sitt hus helt utan hjälp som mamma gör, det måste vara unikt, säger dottern Marianne.

– Men jag får ju inte åka och handla för er längre, skrattar Greta.

Fast efter viss diskussion visar det sig att döttrarnas förbud enbart gällde under pandemin. Så de senaste månaderna har Greta återigen tagit Flexbussen till Ica Maxi i Krokslätt för inköp till den mat hon alltid tillagar i hemmet.

– Jag köpte en färdigrätt med fisk en gång men det gör jag aldrig om, skrattar Greta.

Måste göra något – varje dag

Till 100-årsdagen väntas främst släktingar komma för att fira. Ett 70-tal gäster räknar döttrarna med ska komma till öppet hus.

Greta önskar sig inte några presenter utan ser hellre att pengar sätts in till Ukraina via Unicef.

Hur tänker du kring att bli 100 år?

– Min mamma sa när hon blev gammal – nu har jag inga att fråga längre, säger Greta.

Hon avbryts av Marianne:

– Det som alltid har varit väldigt tydligt är att mamma lever i nuet samtidigt som hon tänker så mycket framåt.

– En dag när hon inte har bakat, lagat mat och sytt utan bara suttit och läst så säger hon alltid att hon inte gjort någon nytta alls, säger Eva.

– Det är ju sån jag är. Jag måste få göra någonting varje dag, säger Greta.

LÄS MER:Mölndalsdagarna bjuder på fullspäckat program

LÄS MER:Mölndals brevduveklubb fyller 100 – nu hoppas de på fler medlemmar

LÄS MER:Gifta i 65 år – så vårdas kärleken hos Gunnar och Birgit i Lindome

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS