Gröna Bladverk slog omsättningsrekord 2020: ”Marknaden är enorm”

Myndigheterna uppmanar till att begränsa sociala kontakter. Då blomstrar det i trädgårdarna. Trädgårdsmästaren och trädgårdsdesignern Mattias Månsson har aldrig haft så mycket att göra som under pandemin.
– Vi är fyra anställda i företaget, snart fem, men vi hade kunnat vara 20. Marknaden är enorm, säger Mattias Månsson.

ANNONS
|

Datorn står på ett smuligt köksbord. Utanför fönstret skiner solen. Hemarbetet som till en början var lite skönt känns nu bara tråkigt och ensamt. Blicken fastnar någonstans ute i trädgården. Ser inte gräsmattan lite gul ut? Kanske går det att dricka kaffe där till sommaren? Kanske en ny rabatt? En härlig stol?

Det här scenariot tror vd:n Mattias Månsson är anledningen till att hans företag Gröna Bladverk har gått riktigt bra under pandemin. Tristessen och all tid hemma har resulterat i att allt fler vill uppgradera sina trädgårdar då de längtar till nya rum och mjukare miljöer. Och många vet inte hur de ska gå tillväga själva.

ANNONS

LÄS MER:Efter sju års funderande – så fick Nils billigare el från solen

– Vi brukar kalla våren för ”den gröna lavinen” och under 2020 hade vi den största lavinen sedan vi startade för 10 år sedan, berättar Mattias Månsson.

Gröna Bladverk omsatte cirka 2,5 miljoner kronor under 2020, mer än någon gång tidigare. Och de fyra, snart fem, anställda på företaget har minst lika mycket att göra nu. Gröna Bladverk har sedan tio år tillbaka arbetat med att skapa nya trädgårdar – eller liva upp befintliga. De planerar, ritar, anlägger, planterar och sköter om.

– Jag brukar beskriva det lite som ett kretslopp. Vi är med från början till slut, säger Mattias Månsson.

”Jag härjar inte runt här när jag är ledig”

Mattias Månsson själv har knappt tid att greja med sin egen trädgård i Lindome. Därför är det tur att den 2 000 kvadratmeter stora trädgården, fylld med rhododendronbuskar och lummiga träd, i princip sköter sig själv.

– Det är för att vi har så lite gräsmatta. Jag rekommenderar alla att skippa gräsmatta, det tar så mycket tid att hålla den snygg. Skippa den, säger Mattias Månsson.

Mattias berättar att många fastnar i ett träsk av att vilja ha en perfekt trädgård. Precis som att bostaden ska optimeras och vara trendig ska nu även trädgården hålla samma standard.

– Du ska trivas i din trädgård. Jag håller inte på och härjar runt här när jag är ledig. Då vill jag dricka kaffe och lyssna på fåglarna, berättar Mattias Månsson.

LÄS MER:Kampen om Trollskogen fortsätter – Brandin begär uppskov

En egen handelsträdgård

Det väntar en hel del jobb för Mattias Månsson och hans kollegor. Hela våren och sommaren är fylld av trädgårdsarbete och Mattias beskriver att det inte alltid är lätt att ha foten på både gaspedalen och bromsen.

– Jag vill så mycket samtidigt som jag även måste bromsa och se vad som är realistiskt, säger Mattias Månsson.

Om Mattias får drömma vill han ha en egen handelsträdgård. I handelsträdgården ska det gå att köpa närodlade växter och träd. Just miljötänket är något som Mattias försöker bära med sig i alla delar av arbetet.

– Vi försöker tänka på det nu när vi kör runt till våra kunder. Vi vill inte köra bil i onödan och alla våra större redskap går på batteri istället för bensin.

LÄS MER:Här är fotografen Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Anställa fler i företaget

Mattias vill även anställa fler i företaget. Men just nu har han inte tid. Han arbetar utomhus i snitt åtta timmar per dag och fortsätter ofta från soffan sent in på kvällarna. Då sitter han med ritningar som han bestämt är klara – men ändå inte kan låta bli.

– Jag ska försöka vara ledig två veckor i sommar, annars är det massor att göra till november. Vi är som sagt mitt inne i den gröna lavinen.

Mattias Månssons fem bästa trädgårdstips

1. Vattna när det regnar. Växter behöver ofta mycket mer vatten än vad man tror.

2. Köp hellre färre arter men ett större antal. Åker du till en handelsträdgård för att köpa fem perenner – köp fem likadana. Då blir det inte så plottrigt. Det är lätt att bli hagalen i en handelsträdgård.

3. Tänk på att hålla kanterna rena. Du behöver inte rensa ogräs i dina rabatter hela tiden, så länge kanterna är snygga är allt förlåtet.

4. Funderar du på en gräsmatta? Fundera ett varv till. En gräsmatta kräver mycket skötsel och blir ofta tråkig. Våga tänka om där.

5. När du rensar i rabatten – tjoffa in renset under någon av dina buskar. Då kommer det bland annat maskar som förbättrar jorden. Det är inte att vara lat utan smart.

ANNONS