Gunnebo bjuder in till torkad blomsterprakt – här är årets slow flowers-utställning

För tredje året i rad slår Gunnebo upp slottsportarna till sin slow flowers-utställning. Den här gången har de förlängt visningstiden med ytterligare en vecka.
– Att vi tar till vara på skönheten i varje säsong har gett oss en väldigt stor palett att jobba med. Jag är superstolt, säger trädgårdsmästaren Emily Bratt.

ANNONS
|

Det är en praktfull men ömtålig värld som besökarna kliver in i när guiden Ellen Nilsson Ekberg öppnar dörrarna till slottet. Inte nog med att Gunnebos stolar, tapeter, bord och byster måste fredas från all beröring – överallt finns nu också buketter med torkade blommor som riskerar att smulas sönder till ovanligt flärdfulla grötgryn om man inte är försiktig.

LÄS MER:Bibliotekarien Therese från Kållered säljer hemodlade blommor utanför huset

– Slottet är en väldigt fin fond till blommorna, men visst är det ömtåligt. Det är en fördel att jobba med torkat. Första året hade vi lite färskt material i trappan, men nu har vi helt gått över till att arbeta med torkade blommor. Då slipper vi fuktrisken, säger Viola Johansson, florist på Gunnebo och lärare på slottets slow flowers-utbildning.

ANNONS

Torkat är trendigt

Tillsammans med Ellen Nilsson Ekberg och lärarkollegan Emily Bratt, influencer och trädgårdsmästare, ledsagar hon dagens rundtursgrupper i slottet. Konstnärlig ledare för arrangemangen är Viola och floristen Kajsa Göransson, medan grovjobbet har utförts av de tolv eleverna på utbildningen.

LÄS MER:Hon skapar ett grönt paradis högst upp på berget

– Det är just den här tiden på året, ungefär från och med nu, fram tills kanske mars som vi kan leka med de torkade blommorna. När något blir poppis och en supermegahit, som torkade blommor är, frestas butikerna att sälja torkat material också i juni, trots att det finns mängder av färska blommor då, berättar Emily Bratt för den första lördagsgruppen på 19 gäster.

– När det går inflation i ett uttryck är det inte så kul längre. Var sak har sin tid. Många är också skadade från 80- och 90-talets eterneller på det där gamla skåpet som dammade, och kan börja känna lite avsmak för det.

Värjer sig mot kemikalier

Slow flowers är en internationell rörelse som också har slagit rot i Sverige de senaste åren. I korthet uppmuntrar den till att välja lokalt odlade blommor i säsong, i stället för snittblommor som besprutats med kemikalier och som har transporterats lång väg.

Till utställningen har i stort sett samtliga blommor hämtats från Gunnebos egna köksträdgårdar med något enstaka vildplockat inslag. Det är sympatiskt, tycker 32-åriga Majornabon Frida Hultman som länge varit intresserad av rörelsen.

LÄS MER:Flera personer möttes på ängen med liar: ”Skönt för kroppen”

– Jag följer Viola och Emily på Instagram och tycker att de gör det väldigt bra. Det är inspirerande att man försöker komma bort från importen av blommor och i stället jobbar med det fina som finns här hemma, säger hon.

Hennes sällskap Peter Bäckgren (32) tycker att kombinationen av slottshistoria och de praktfulla blomsterarrangemangen blev en fin helhet.

– De har jobbat i rummen på ett spännande sätt, som att göra en stor blomsterbåge i taket och olika valv till dörrarna. Hade man ställt ut de här blommorna i en stor sal skulle det inte vara lika roligt, säger han.

”Perfekta mixen”

Bland torkade perenner, plymörter, solbollar, rosenflocklar och sparrisar (!) hittas också makarna Häggh från Björlanda – Eva, 70, och Claes, 74.

LÄS MER:Succé för bröllop på Gunnebo slott: ”När vi bokade var det nästan fullt”

– Egentligen är det hela Gunnebo som lockar. Vi försöker att åka hit så ofta vi kan, säger Claes.

Eva nickar.

– Den här utställningen var den perfekta mixen för mig. 1700-talet, blommor och historia, som jag är intresserad av. Vi har en son som är antikvitetsexpert och som har inspirerat oss mycket, säger hon.

Har du själv torkat blommor?

– En del. Men jag får förstås inte till det lika vackert som här.

Gunnebos slow flowers-utställning pågår fram till 31 oktober.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS