Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Jighede, från näringslivsenheten Mölndals stad och Anki Sande, vd på Gunnebo slott och trädgårdar, var på plats vid prisutdelningen.  Bild: Privat
Mattias Jighede, från näringslivsenheten Mölndals stad och Anki Sande, vd på Gunnebo slott och trädgårdar, var på plats vid prisutdelningen. Bild: Privat

Gunnebo får regionalt hållbarhetspris

För att en besöksnäring ska vara hållbar gäller det att se till både miljön, ekonomin, besökare, närboende och anställda. Under onsdagen tog Gunnebo emot ett pris för sin satsning på hållbar turism.

– Jag blev jätteglad. Det är ett stort kvitto på att det vi gör spelar roll i ett större perspektiv. Och att vi kanske till och med kan vara en förebild för andra, säger Anki Sande, vd för Gunnebo slott och trädgårdar.

LÄS MER: Gunnebo slott öppnar igen – med utställning om ostindiskt porslin

Bakom utmärkelsen Årets Hållbarhetskliv står Turistrådet Västsverige, som korar två slutgiltiga vinnare i november: en i kategorin kommunalt initiativ och en inom besöksnäringen. Nu har fyra delområdesvinnare valts ut i varje kategori – vinnare som sedan går vidare till den stora finalen. Under onsdagen åkte Anki Sande till Stenungsund för att ta emot delområdespriset för Göteborgsregionen.

Agenda 2030

Utmärkelsen är tänkt att lyfta fram hållbar turism, med utgångspunkt i Agenda 2030. När Turistrådet Västsverige utser vinnare fokuserar de på turism som inte leder till onödig miljöpåverkan, som är uppskattad av både boende och besökare, som lockar folk också utanför högsäsong och som kan erbjuda heltidsjobb med robusta verksamheter.

LÄS MER: Tips: Böcker som utspelar sig i Mölndals kommun

Det sistnämnda ser Anki Sande som lätt att missa i turismverksamheten. Traditionellt sett är mycket personal inom besöksnäringen säsongsanställd.

– Väldigt mycket handlar om att bygga en robust verksamhet där man kan skapa tillsvidareanställningar, säger hon.

Ekologisk mat

I motiveringen från delområdestävlingen lyfts Gunnebos starka engagemang för hållbarhet fram. Bland annat nämns den ekologiska maten, de egna odlingarna, lokala samarbeten och deras krav-certifiering. Det står också att "platsen erbjuder en upplevelse för både boende och besökare under hela året, en ljuvlig blandning av historia, trädgård och mötesplats i en hållbar form.”

Nära hjärtat

Att Gunnebo fått utmärkelsen trots att det varit pandemi ser inte Anki Sande som så märkligt. Förutom att visningarna på slottet legat nere har Gunnebo ändå funnits tillgängligt för besökare.

LÄS MER: Ingen fixade skötseln – scenbryggan i Rådasjön behöver bytas ut

– Vi har kunnat fokusera på landskapet och att vara ute. Och att vi kunnat hålla restaurangen öppen har varit väldigt populärt, säger hon och tillägger att det kanske framför allt är Mölndalsborna själva som valt att besöka trädgårdarna och restaurangen under pandemin.

– Vi ligger nära Mölndalsbornas hjärta.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.